Ten, kto nie lubi zbyt intensywnego aromatu świeżego czosnku, może go złagodzić poddając obróbce cieplnej. Czosnek traci wtedy moc i intensywność. Smak pieczonego czosnku jest delikatny, lekko słodki, a aromat zupełnie odmienny od czosnku świeżego. Zawinięta w folię aluminiową i upieczona w całości, główka czosnku, po wyciśnięciu z łusek, staje się niemalże kremową, gładką pastą, idealną do zup, sosów, przecierów warzywnych i puree z ziemniaków. Świetny jest także jako dodatek do kanapki z pieczonym mięsem, wędliną czy serem.

W sklepach, w dziale przypraw, dostępny jest także czosnek suszony w proszku. Jego aromat będzie ściśle zależał sposobu suszenia ale niestety prawie nigdy nie zbliża się nawet do aromatu czosnku świeżego. Dobrze natomiast sprawdza się połączony z oliwą czy alkoholem, w marynatach do mięs.

Dość trudno jest jednoznacznie określić ile czosnku należy użyć. Zależy to głównie od naszych preferencji, ale przede wszystkim od struktury produktu, który marynujemy. Im bardziej tłuste jest mięso tym więcej czosnku powinniśmy dodać. Najpewniejsza będzie proporcja dwa ząbki na kilogram mięsa np. karkówki. Jeżeli marynujemy baraninę, i chcemy złagodzić nieco jej charakterystyczny aromat, to należy użyć większej ilości. W przypadku innych rodzajów mięs, ryb czy warzyw, czosnku potrzebujemy dużo mniej. Ilość czosnku jest także uzależniona od sposobu przygotowania potrawy. W daniach gotowanych i duszonych możemy minimalnie zwiększyć ilość czosnku -  podczas gotowania aromat staje się dużo bardziej łagodny.

Na co dzień często podaję grzanki z masłem czosnkowym, wyjątkowo proste do przygotowania. Dobrze pasują także do zup. Po przygotowaniu masła czosnkowego smarujemy nim kromki chleba lub bułki i krótko zapiekamy w piekarniku. Przy okazji dobry sposób na wykorzystanie czerstwego pieczywa.

Przepis na masło czosnkowe
Około 15 porcji
Czas przygotowania: 10 minut
Składniki:
- 4 ząbki czosnku
- 250 g masła świeżego, nie solonego
- 1 mały pęczek natki pietruszki
- 1 mały pęczek szczypioru
- Szczypta pieprzu do smaku

Sposób przygotowania
Natkę pietruszki szczypior i czosnek drobno posiekać. Masło napowietrzyć, ucierając mikserem, doprawić do smaku pieprzem. Dodać posiekane przyprawy.
Gotowe.