Pieczona golonka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczona golonka

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

heart
5 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

17 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 łyżeczka

2 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

20 dekagramów

2 sztuki

1 kilogram

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Golonkę umyj, osusz, natrzyj solą, pieprzem i majerankiem, odstaw na 60 minut w chłodne miejsce.

Krok 2

W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym ułóż mięso i piecz około 90 minut w temperaturze 200 stopni, skrapiając kilka razy wodą.

Krok 3

Cebulę pokrój i zeszklij na rozgrzanym oleju, kapustę pokrój, dodaj do cebuli, wlej 4 łyżki wody i duś około 25 minut.

Krok 4

Jabłka pokrój na kawałki i dodaj do kapusty, duś 5 minut. Gotową golonkę obłóż kapustą i jabłkami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczona golonka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczona golonka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczona golonka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczona golonka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczona golonka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczona golonka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczona golonka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczona golonka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
10 osób ogląda przepis:
Zupa warzywna
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej