Pieczona golonka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczona golonka

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

heart
5 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

17 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 łyżeczka

2 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

20 dekagramów

2 sztuki

1 kilogram

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Golonkę umyj, osusz, natrzyj solą, pieprzem i majerankiem, odstaw na 60 minut w chłodne miejsce.

Krok 2

W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym ułóż mięso i piecz około 90 minut w temperaturze 200 stopni, skrapiając kilka razy wodą.

Krok 3

Cebulę pokrój i zeszklij na rozgrzanym oleju, kapustę pokrój, dodaj do cebuli, wlej 4 łyżki wody i duś około 25 minut.

Krok 4

Jabłka pokrój na kawałki i dodaj do kapusty, duś 5 minut. Gotową golonkę obłóż kapustą i jabłkami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczona golonka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczona golonka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczona golonka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczona golonka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczona golonka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczona golonka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczona golonka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczona golonka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.

Czytaj więcej