Dodaj do ksiązki kucharskiej Pieczona golonka

Pieczona golonka

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 4 osób średnie Autor: pasibrzuch

Pieczona golonka - składniki:

  • golonka - 1 kilogram
  • cebula - 2 sztuki
  • kiszona kapusta - 20 dekagramów
  • jabłka - 2 sztuki
  • majeranek - 1 łyżeczka
  • pieprz - 1 szczypta
  • sól - 1 szczypta
  • olej - 2 łyżki

Pieczona golonka - Sposób przygotowania:

  1. Golonkę umyj, osusz, natrzyj solą, pieprzem i majerankiem, odstaw na 60 minut w chłodne miejsce.
  2. W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym ułóż mięso i piecz około 90 minut w temperaturze 200 stopni, skrapiając kilka razy wodą.
  3. Cebulę pokrój i zeszklij na rozgrzanym oleju, kapustę pokrój, dodaj do cebuli, wlej 4 łyżki wody i duś około 25 minut.
  4. Jabłka pokrój na kawałki i dodaj do kapusty, duś 5 minut. Gotową golonkę obłóż kapustą i jabłkami.
Dodaj do książki kucharskiej

PIECZONA GOLONKA - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Golonkę umyj, osusz, natrzyj solą, pieprzem i majerankiem, odstaw na 60 minut w chłodne miejsce.

2

W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym ułóż mięso i piecz około 90 minut w temperaturze 200 stopni, skrapiając kilka razy wodą.

3

Cebulę pokrój i zeszklij na rozgrzanym oleju, kapustę pokrój, dodaj do cebuli, wlej 4 łyżki wody i duś około 25 minut.

4

Jabłka pokrój na kawałki i dodaj do kapusty, duś 5 minut. Gotową golonkę obłóż kapustą i jabłkami.

  • 5
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    WIELKANOCNA PIECZEŃ. FASZEROWANA GĘŚ.

    Jeżeli w poniedziałek świąteczny zapraszacie gości na obiad to proponuję zaskoczyć ich nieco...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    WIELKANOCNE ZUPY.

    W poprzednich wpisach mówiłem o przystawkach, zimnych mięsach i sałatkach, ale przecież gwia...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Przepis z sałatka z ra, Grillowana karkówka z chilli i kolendrą, Szczupak w czerwonym sosie, Sałatka Gyros, Grillowane steki z karkówki z ziołami i musztardą, łosoś wędzony w cieście francuskim, Gyros z kurczakiem, Sos beszamelowy , Zupa cebulowa, Klasyczne spaghetti bolognese z pomidorami, Przepis z ryż z warzywami na patelnie, Rosół, Zapiekanki, Filety drobiowe z ziołami, Ryż smażony z warzywami, Pieczony schab z sosem myśliwskim, Kotlety kowbojskie, Przepisy kulinarne ze zdjęciami, Tagliatelle z kurczakiem i szparagami, Przepis z przyprawy w kuchni meksykanskiej, kapusta kiszona z pieczarkami, Naleśniki, Muszelki z sosem mięsno-warzywnym, sałatka z pomidory, Przepis z obiad zapiekanki, Zupa gulaszowa, Przepis z zupy wiosenne, Ząbek czosnku, po chinsku, Zupa pomidorowa, Kukuryku na patyku -nuggetsy, Zupa curry, Zupa brokułowa, Sałatka warzywna z tuńczykiem, Pierogi z kapustą i grzybami, Zapiekanka z pieczarkami , Zupa szczawiowa, Przepis z obiady z ryb na patelni, Makaron, Mleko orzechowe, Przepis z sosy na grilla, Mielone, kapusta po, latwe ciasta, Przepis z z czym podajemy szaszłyki, Szpinak, Grillowane żeberka z miodem i ostrą papryką, Zupa z dyni, Risotto z indykiem, Pikantne piersi z pomidorami i mozzarellą, Sałatka „Neapolitańska łagodność”, Kebab, Grillowane żeberka z miodem i ostrą papryką, Makaron z warzywami dla dzieci , Drób- indyk, Zupa szczawiowa, Bulion drobiowy, Przepis z dania z mięsa mielonego, kurczak z ryżem po chinsku, Makaron z zupek chińskich z parówkami i sosem serowym, Zupa ogórkowa, Hinduska sałatka - Raita , Przepis z mlode ziemniaki, schab na goraco