Łosoś pieczony po śródziemnomorsku z sosem truskawkowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Łosoś pieczony po śródziemnomorsku z sosem truskawkowym

Autor: Monika Nurzyńska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

13 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

100 gramów

1 sztuka

100 gramów

4 sztuki

4 plastry

100 mililitrów

60 mililitrów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

150 gramów

1 łyżka

100 mililitrów

2 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Filety z łososia skrop sokiem z cytryny i posyp przyprawą Knorr. Odstaw na 10 min.

Krok 2

Czosnek utrzyj z odrobiną soli. Paprykę pokrój w paski, bakłażana/cukinię w cienkie pół plastry.

Krok 3

Na patelni rozgrzej oliwę i przesmaż szybko na dużym ogniu, filety z łososia z obydwu stron na złoty kolor.

Krok 4

Ryby ułóż na blaszce do zapiekania. Obłóż oliwkami, papryką, czosnkiem, cukinią/bakłażanem, polej winem wymieszanym z ziołami i całość zapiekaj 15-20 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.

Krok 5

Sos. Do rondelka włóż pokrojone drobno truskawki i cukier, wlej sok pomarańczowy oraz wino. Gotuj całość na wolnym ogniu ok. 15 minut. Układając potrawę zrób kleks z sosu na talerzu, następnie ułóż warzywa, łososia i delikatnie polej sosem rybę.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Łosoś pieczony po śródziemnomorsku z sosem truskawkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Łosoś pieczony po śródziemnomorsku z sosem truskawkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Łosoś pieczony po śródziemnomorsku z sosem truskawkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Łosoś pieczony po śródziemnomorsku z sosem truskawkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Łosoś pieczony po śródziemnomorsku z sosem truskawkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Łosoś pieczony po śródziemnomorsku z sosem truskawkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Łosoś pieczony po śródziemnomorsku z sosem truskawkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Łosoś pieczony po śródziemnomorsku z sosem truskawkowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej