Łosoś pieczony po śródziemnomorsku z sosem truskawkowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Łosoś pieczony po śródziemnomorsku z sosem truskawkowym

Autor: Monika Nurzyńska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

13 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

100 gramów

1 sztuka

100 gramów

4 sztuki

4 plastry

100 mililitrów

60 mililitrów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

150 gramów

1 łyżka

100 mililitrów

2 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Filety z łososia skrop sokiem z cytryny i posyp przyprawą Knorr. Odstaw na 10 min.

Krok 2

Czosnek utrzyj z odrobiną soli. Paprykę pokrój w paski, bakłażana/cukinię w cienkie pół plastry.

Krok 3

Na patelni rozgrzej oliwę i przesmaż szybko na dużym ogniu, filety z łososia z obydwu stron na złoty kolor.

Krok 4

Ryby ułóż na blaszce do zapiekania. Obłóż oliwkami, papryką, czosnkiem, cukinią/bakłażanem, polej winem wymieszanym z ziołami i całość zapiekaj 15-20 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.

Krok 5

Sos. Do rondelka włóż pokrojone drobno truskawki i cukier, wlej sok pomarańczowy oraz wino. Gotuj całość na wolnym ogniu ok. 15 minut. Układając potrawę zrób kleks z sosu na talerzu, następnie ułóż warzywa, łososia i delikatnie polej sosem rybę.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Łosoś pieczony po śródziemnomorsku z sosem truskawkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Łosoś pieczony po śródziemnomorsku z sosem truskawkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Łosoś pieczony po śródziemnomorsku z sosem truskawkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Łosoś pieczony po śródziemnomorsku z sosem truskawkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Łosoś pieczony po śródziemnomorsku z sosem truskawkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Łosoś pieczony po śródziemnomorsku z sosem truskawkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Łosoś pieczony po śródziemnomorsku z sosem truskawkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Łosoś pieczony po śródziemnomorsku z sosem truskawkowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej