Łosoś pieczony po śródziemnomorsku z sosem truskawkowym

Autor: Monika Nurzyńska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

5 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

100 gramów

1 sztuka

100 gramów

4 sztuki

4 plastry

100 mililitrów

60 mililitrów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

150 gramów

1 łyżka

100 mililitrów

2 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Filety z łososia skrop sokiem z cytryny i posyp przyprawą Knorr. Odstaw na 10 min.

Krok 2

Czosnek utrzyj z odrobiną soli. Paprykę pokrój w paski, bakłażana/cukinię w cienkie pół plastry.

Krok 3

Na patelni rozgrzej oliwę i przesmaż szybko na dużym ogniu, filety z łososia z obydwu stron na złoty kolor.

Krok 4

Ryby ułóż na blaszce do zapiekania. Obłóż oliwkami, papryką, czosnkiem, cukinią/bakłażanem, polej winem wymieszanym z ziołami i całość zapiekaj 15-20 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.

Krok 5

Sos. Do rondelka włóż pokrojone drobno truskawki i cukier, wlej sok pomarańczowy oraz wino. Gotuj całość na wolnym ogniu ok. 15 minut. Układając potrawę zrób kleks z sosu na talerzu, następnie ułóż warzywa, łososia i delikatnie polej sosem rybę.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Łosoś pieczony po śródziemnomorsku z sosem truskawkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Łosoś pieczony po śródziemnomorsku z sosem truskawkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Łosoś pieczony po śródziemnomorsku z sosem truskawkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Łosoś pieczony po śródziemnomorsku z sosem truskawkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Łosoś pieczony po śródziemnomorsku z sosem truskawkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Łosoś pieczony po śródziemnomorsku z sosem truskawkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Łosoś pieczony po śródziemnomorsku z sosem truskawkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej