Łosoś pieczony po śródziemnomorsku z sosem truskawkowym
łatwe
13 osób zapisało

Składniki
600 gramów
100 gramów
1 sztuka
100 gramów
4 sztuki
4 plastry
100 mililitrów
60 mililitrów
1 łyżeczka
1 łyżeczka
150 gramów
1 łyżka
100 mililitrów
2 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Filety z łososia skrop sokiem z cytryny i posyp przyprawą Knorr. Odstaw na 10 min.
Krok 2
Czosnek utrzyj z odrobiną soli. Paprykę pokrój w paski, bakłażana/cukinię w cienkie pół plastry.
Krok 3
Na patelni rozgrzej oliwę i przesmaż szybko na dużym ogniu, filety z łososia z obydwu stron na złoty kolor.
Krok 4
Ryby ułóż na blaszce do zapiekania. Obłóż oliwkami, papryką, czosnkiem, cukinią/bakłażanem, polej winem wymieszanym z ziołami i całość zapiekaj 15-20 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.
Krok 5
Sos. Do rondelka włóż pokrojone drobno truskawki i cukier, wlej sok pomarańczowy oraz wino. Gotuj całość na wolnym ogniu ok. 15 minut. Układając potrawę zrób kleks z sosu na talerzu, następnie ułóż warzywa, łososia i delikatnie polej sosem rybę.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej