Łosoś pieczony po śródziemnomorsku z sosem truskawkowym
łatwe
8 osób zapisało
Składniki
600 gramów
100 gramów
1 sztuka
100 gramów
4 sztuki
4 plastry
100 mililitrów
60 mililitrów
1 łyżeczka
1 łyżeczka
150 gramów
1 łyżka
100 mililitrów
2 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Filety z łososia skrop sokiem z cytryny i posyp przyprawą Knorr. Odstaw na 10 min.
Krok 2
Czosnek utrzyj z odrobiną soli. Paprykę pokrój w paski, bakłażana/cukinię w cienkie pół plastry.
Krok 3
Na patelni rozgrzej oliwę i przesmaż szybko na dużym ogniu, filety z łososia z obydwu stron na złoty kolor.
Krok 4
Ryby ułóż na blaszce do zapiekania. Obłóż oliwkami, papryką, czosnkiem, cukinią/bakłażanem, polej winem wymieszanym z ziołami i całość zapiekaj 15-20 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.
Krok 5
Sos. Do rondelka włóż pokrojone drobno truskawki i cukier, wlej sok pomarańczowy oraz wino. Gotuj całość na wolnym ogniu ok. 15 minut. Układając potrawę zrób kleks z sosu na talerzu, następnie ułóż warzywa, łososia i delikatnie polej sosem rybę.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNa zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej