Łosoś pieczony po śródziemnomorsku z sosem truskawkowym
łatwe
13 osób zapisało

Składniki
600 gramów
100 gramów
1 sztuka
100 gramów
4 sztuki
4 plastry
100 mililitrów
60 mililitrów
1 łyżeczka
1 łyżeczka
150 gramów
1 łyżka
100 mililitrów
2 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Filety z łososia skrop sokiem z cytryny i posyp przyprawą Knorr. Odstaw na 10 min.
Krok 2
Czosnek utrzyj z odrobiną soli. Paprykę pokrój w paski, bakłażana/cukinię w cienkie pół plastry.
Krok 3
Na patelni rozgrzej oliwę i przesmaż szybko na dużym ogniu, filety z łososia z obydwu stron na złoty kolor.
Krok 4
Ryby ułóż na blaszce do zapiekania. Obłóż oliwkami, papryką, czosnkiem, cukinią/bakłażanem, polej winem wymieszanym z ziołami i całość zapiekaj 15-20 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.
Krok 5
Sos. Do rondelka włóż pokrojone drobno truskawki i cukier, wlej sok pomarańczowy oraz wino. Gotuj całość na wolnym ogniu ok. 15 minut. Układając potrawę zrób kleks z sosu na talerzu, następnie ułóż warzywa, łososia i delikatnie polej sosem rybę.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej