Łosoś pieczony po śródziemnomorsku z sosem truskawkowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Łosoś pieczony po śródziemnomorsku z sosem truskawkowym

Autor: Monika Nurzyńska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

5 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

100 gramów

1 sztuka

100 gramów

4 sztuki

4 plastry

100 mililitrów

60 mililitrów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

150 gramów

1 łyżka

100 mililitrów

2 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Filety z łososia skrop sokiem z cytryny i posyp przyprawą Knorr. Odstaw na 10 min.

Krok 2

Czosnek utrzyj z odrobiną soli. Paprykę pokrój w paski, bakłażana/cukinię w cienkie pół plastry.

Krok 3

Na patelni rozgrzej oliwę i przesmaż szybko na dużym ogniu, filety z łososia z obydwu stron na złoty kolor.

Krok 4

Ryby ułóż na blaszce do zapiekania. Obłóż oliwkami, papryką, czosnkiem, cukinią/bakłażanem, polej winem wymieszanym z ziołami i całość zapiekaj 15-20 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.

Krok 5

Sos. Do rondelka włóż pokrojone drobno truskawki i cukier, wlej sok pomarańczowy oraz wino. Gotuj całość na wolnym ogniu ok. 15 minut. Układając potrawę zrób kleks z sosu na talerzu, następnie ułóż warzywa, łososia i delikatnie polej sosem rybę.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Łosoś pieczony po śródziemnomorsku z sosem truskawkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Łosoś pieczony po śródziemnomorsku z sosem truskawkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Łosoś pieczony po śródziemnomorsku z sosem truskawkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Łosoś pieczony po śródziemnomorsku z sosem truskawkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Łosoś pieczony po śródziemnomorsku z sosem truskawkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Łosoś pieczony po śródziemnomorsku z sosem truskawkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Łosoś pieczony po śródziemnomorsku z sosem truskawkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Łosoś pieczony po śródziemnomorsku z sosem truskawkowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej