
Składniki
3 sztuki
300 gramów
200 gramów
300 mililitrów
1 sztuka
50 gramów
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W osolonej wodzie gotujemy makaron.
Krok 2
Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni z odrobiną oleju. Na końcu na ostatnie pół minuty dodajemy pokrojony drobno czosnek.
Krok 3
W miseczce roztrzepujemy żółtko, dodajemy śmietanę, odrobinę pieprzu i soli, starty parmezan. Wymieszać.
Krok 4
Makaron odcedzamy, przelewamy z powrotem do garnka. Dodajemy wszystkie składniki i na małym ogniu podgrzewamy 2-3min delikatnie mieszając. Wykładamy na talerze.
Krok 5
Uwagi: Można nie dodawać soli, gdyż często boczek wędzony sam w sobie jest bardzo słony. Najważniejsze. Śmietanę należy kupić o konsystencji wody, inaczej makaron jest mdły. Jeżeli mamy gęstą słodką śmietanę należy odlać trochę wody z makaronu i w końcowym etapie dodać tyle by sos był luźny.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej