Spaghetti alla carbonara przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Spaghetti alla carbonara

Autor: Ewa Pieniężna

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

11 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

300 gramów

200 gramów

300 mililitrów

1 sztuka

50 gramów

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W osolonej wodzie gotujemy makaron.

Krok 2

Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni z odrobiną oleju. Na końcu na ostatnie pół minuty dodajemy pokrojony drobno czosnek.

Krok 3

W miseczce roztrzepujemy żółtko, dodajemy śmietanę, odrobinę pieprzu i soli, starty parmezan. Wymieszać.

Krok 4

Makaron odcedzamy, przelewamy z powrotem do garnka. Dodajemy wszystkie składniki i na małym ogniu podgrzewamy 2-3min delikatnie mieszając. Wykładamy na talerze.

Krok 5

Uwagi: Można nie dodawać soli, gdyż często boczek wędzony sam w sobie jest bardzo słony. Najważniejsze. Śmietanę należy kupić o konsystencji wody, inaczej makaron jest mdły. Jeżeli mamy gęstą słodką śmietanę należy odlać trochę wody z makaronu i w końcowym etapie dodać tyle by sos był luźny.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Spaghetti alla carbonara - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Spaghetti alla carbonara - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Spaghetti alla carbonara - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Spaghetti alla carbonara - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Spaghetti alla carbonara - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Spaghetti alla carbonara - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Spaghetti alla carbonara - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Spaghetti alla carbonara - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej