Spaghetti alla carbonara przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Spaghetti alla carbonara

Autor: Ewa Pieniężna

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

11 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

300 gramów

200 gramów

300 mililitrów

1 sztuka

50 gramów

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W osolonej wodzie gotujemy makaron.

Krok 2

Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni z odrobiną oleju. Na końcu na ostatnie pół minuty dodajemy pokrojony drobno czosnek.

Krok 3

W miseczce roztrzepujemy żółtko, dodajemy śmietanę, odrobinę pieprzu i soli, starty parmezan. Wymieszać.

Krok 4

Makaron odcedzamy, przelewamy z powrotem do garnka. Dodajemy wszystkie składniki i na małym ogniu podgrzewamy 2-3min delikatnie mieszając. Wykładamy na talerze.

Krok 5

Uwagi: Można nie dodawać soli, gdyż często boczek wędzony sam w sobie jest bardzo słony. Najważniejsze. Śmietanę należy kupić o konsystencji wody, inaczej makaron jest mdły. Jeżeli mamy gęstą słodką śmietanę należy odlać trochę wody z makaronu i w końcowym etapie dodać tyle by sos był luźny.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Spaghetti alla carbonara - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Spaghetti alla carbonara - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Spaghetti alla carbonara - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Spaghetti alla carbonara - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Spaghetti alla carbonara - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Spaghetti alla carbonara - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Spaghetti alla carbonara - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Spaghetti alla carbonara - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
6 osób ogląda przepis:
Nalewka z pigwy
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej