
Składniki
3 sztuki
300 gramów
200 gramów
300 mililitrów
1 sztuka
50 gramów
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W osolonej wodzie gotujemy makaron.
Krok 2
Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni z odrobiną oleju. Na końcu na ostatnie pół minuty dodajemy pokrojony drobno czosnek.
Krok 3
W miseczce roztrzepujemy żółtko, dodajemy śmietanę, odrobinę pieprzu i soli, starty parmezan. Wymieszać.
Krok 4
Makaron odcedzamy, przelewamy z powrotem do garnka. Dodajemy wszystkie składniki i na małym ogniu podgrzewamy 2-3min delikatnie mieszając. Wykładamy na talerze.
Krok 5
Uwagi: Można nie dodawać soli, gdyż często boczek wędzony sam w sobie jest bardzo słony. Najważniejsze. Śmietanę należy kupić o konsystencji wody, inaczej makaron jest mdły. Jeżeli mamy gęstą słodką śmietanę należy odlać trochę wody z makaronu i w końcowym etapie dodać tyle by sos był luźny.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej