Placki z kalarepy: przepis na placuszki | Przepisy.pl pixel

Placki z kalarepy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

75

heart
392 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

392 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

915 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1.5 szklanki

2 sztuki

1 łyżka

0.5 łyżeczki

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyj i obierz kalarepy, następnie zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.

Placki z kalarepy - Krok 1

Krok 2

Dodaj jajka, mąkę, cukier i sodę oczyszczoną.

Placki z kalarepy - Krok 2

Krok 3

Dodaj przyprawę Knorr i dokładnie wymieszaj.

Placki z kalarepy - Krok 3

Krok 4

Wymieszaną masę kładź łyżką na rozgrzaną patelnię z tłuszczem. Smaż z obu stron na złoty kolor. Podawaj polane kwaśną śmietaną.

Placki z kalarepy - Krok 4
2

Opinie o przepisie

  • kazia roza

    kazia roza , 31.07.2018

    napewno będą s.maczne.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Patrycja Wołoszyn

    Patrycja Wołoszyn , 04.07.2016

    Dla mięsożerców...Do placuszków dodałam kurczaka drobno pokrojonego i przyprawionego przyprawą do kurczaka oraz poszatkowaną czerwoną cebulę. Wyszły całkiem smaczne.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placki z kalarepy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placki z kalarepy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placki z kalarepy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placki z kalarepy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placki z kalarepy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placki z kalarepy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placki z kalarepy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Placki z kalarepy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Placki z kalarepyPlacki z kalarepy

Kalarepa to jedno z zapomnianych warzyw o ogromnym potencjale. Z jej udziałem można przyrządzić wiele pysznych potraw, a jednocześnie wykazać się kreatywnością w kuchni. Placki z kalarepy mogą być dobrą alternatywą dla placków ziemniaczanych. Starta na małych oczkach kalarepka, połączona z mąką, jajkiem, cukrem i sodą oczyszczoną tworzy kleistą konsystencję, która idealnie nadaje się do smażenia. Delikatnie słodka z wyczuwalną ostrą nutą kalarepa oraz przyprawa „Knorr Delikat” to zgrany duet, który wypada znakomicie. Placuszki z kalarepy podawaj z kwaśną śmietaną, by doznania smakowe były jeszcze lepsze!

Dla kogo?

Uwielbiasz placki? W taki razie placki z kalarepki to przepis idealny dla Ciebie! Są łatwe w wykonaniu, a proces trwa zaledwie 30 minut. Temu zadaniu sprosta nawet amator kulinarny.

Na jaką okazję?

Kalarepa jako placki to doskonała przekąska na co dzień, ale nie tylko. To także ciekawa propozycja, która wzbogaci danie obiadowe lub sposób na apetyczny lunch w pracy. Placki z kalarepki to świetna okazja, by rozpocząć eksperymentowanie w kuchni i docenić warzywa.

Czy wiesz, że?

Kalarepa to bardzo wdzięczne warzywo, które daje możliwość eksperymentowania w kuchni. Młoda kalarepa świetnie sprawdzi się jako składnik sałatek i surówek. Natomiast ta „starsza” lepiej wypada w daniach gorących – możesz ją piec, grillować, dusić lub gotować. Popularnym sposobem jest również faszerowanie kalarepy (np. kalarepa faszerowana mięsem mielonym). Z kolei liście kalarepki można dodawać do warzywnych i owocowych koktajli. Placki z kalarepy smażone na patelni mogą okazać się zbyt tłuste. By nie obciekały olejem, odsącz je w ręczniku papierowym.

Dla urozmaicenia:

Placki z kalarepy to jedna z wielu naszych propozycji. Masz ochotę na warzywne placki i poszukujesz inspiracji? Polecamy sprawdzić przepis na chrupiące placki z dyni i sera lub warzywne placki z cukinią.