Składniki
1 kilogram
1.5 szklanki
2 sztuki
1 łyżka
0.5 łyżeczki
100 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Umyj i obierz kalarepy, następnie zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
Krok 2
Dodaj jajka, mąkę, cukier i sodę oczyszczoną.
Krok 3
Dodaj przyprawę Knorr i dokładnie wymieszaj.
Krok 4
Wymieszaną masę kładź łyżką na rozgrzaną patelnię z tłuszczem. Smaż z obu stron na złoty kolor. Podawaj polane kwaśną śmietaną.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuZimowe lody topnieją w jednym szczególnym dniu. 14 lutego obchodzimy święto miłości czyli Walentynki. W ten dzień okazujemy miłość i przyjaźń naszym najbliższym, w ten dzień celebrujemy to co nas łączy i to co w nas najlepsze.
Czytaj więcejDelikatne, puszyste pączki. Z jednej strony proste w przygotowaniu, z drugiej – wymagające uwagi. Jeśli chcesz wiedzieć, jak zrobić dobre pączki, pamiętaj o kilku radach, dzięki którym zawsze wyjdą doskonałe, a ich brzegi zwieńczy złota obwódka.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Placki z kalarepy
Kalarepka jest nieco zapomnianym w polskiej kuchni warzywem, choć można z niej przyrządzić wiele pysznych dań – takich jak np. chrupiące placki z tego przepisu. Przygotowuje się je w podobny sposób jak placki ziemniaczane. Najpierw obierz kalarepkę ze skórki i zetrzyj ją na tarce o drobnych oczkach. Dodaj do niej mąkę, cukier, sodę oczyszczoną oraz jajka, dzięki którym ciasto będzie miało odpowiednią konsystencję i nie rozpadnie się podczas smażenia. Aby nadać potrawie wyrazisty smak, do powstałej masy wsyp także szczyptę uniwersalnej przyprawy warzywnej. Na patelni rozgrzej olej – wybierz taki, który ma wysoką temperaturę dymienia. Niewielkie porcje ciasta nakładaj za pomocą łyżki i smaż z obu stron do momentu, aż osiągną złocisty kolor. Gotowe placki możesz podać sauté lub z kleksem kwaśnej śmietany i świeżymi ziołami. Smak tego dania podkreśli wyrazisty dip czosnkowy, przygotowany na bazie jogurtu naturalnego oraz majonezu. Przekonaj się, jak smaczne są placki z kalarepki. Do dzieła!