Placki z kalarepy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Placki z kalarepy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

52

364 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

313 osób wydrukowało

Pobierz pdf

635 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1.5 szklanki

2 sztuki

1 łyżka

0.5 łyżeczki

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyj i obierz kalarepy, następnie zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.

Placki z kalarepy - Krok 1

Krok 2

Dodaj jajka, mąkę, cukier i sodę oczyszczoną.

Placki z kalarepy - Krok 2

Krok 3

Dodaj przyprawę Knorr i dokładnie wymieszaj.

Placki z kalarepy - Krok 3

Krok 4

Wymieszaną masę kładź łyżką na rozgrzaną patelnię z tłuszczem. Smaż z obu stron na złoty kolor. Podawaj polane kwaśną śmietaną.

Placki z kalarepy - Krok 4
2

Opinie o przepisie

  • kazia roza

    kazia roza , 31.07.2018

    napewno będą s.maczne.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Patrycja Wołoszyn

    Patrycja Wołoszyn , 04.07.2016

    Dla mięsożerców...Do placuszków dodałam kurczaka drobno pokrojonego i przyprawionego przyprawą do kurczaka oraz poszatkowaną czerwoną cebulę. Wyszły całkiem smaczne.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placki z kalarepy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placki z kalarepy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placki z kalarepy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placki z kalarepy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placki z kalarepy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placki z kalarepy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placki z kalarepy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Potrawka z kurczaka
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Placki z kalarepyPlacki z kalarepy

Kalarepka jest nieco zapomnianym w polskiej kuchni warzywem, choć można z niej przyrządzić wiele pysznych dań – takich jak np. chrupiące placki z tego przepisu. Przygotowuje się je w podobny sposób jak placki ziemniaczane. Najpierw obierz kalarepkę ze skórki i zetrzyj ją na tarce o drobnych oczkach. Dodaj do niej mąkę, cukier, sodę oczyszczoną oraz jajka, dzięki którym ciasto będzie miało odpowiednią konsystencję i nie rozpadnie się podczas smażenia. Aby nadać potrawie wyrazisty smak, do powstałej masy wsyp także szczyptę uniwersalnej przyprawy warzywnej. Na patelni rozgrzej olej – wybierz taki, który ma wysoką temperaturę dymienia. Niewielkie porcje ciasta nakładaj za pomocą łyżki i smaż z obu stron do momentu, aż osiągną złocisty kolor. Gotowe placki możesz podać sauté lub z kleksem kwaśnej śmietany i świeżymi ziołami. Smak tego dania podkreśli wyrazisty dip czosnkowy, przygotowany na bazie jogurtu naturalnego oraz majonezu. Przekonaj się, jak smaczne są placki z kalarepki. Do dzieła!