Placki z kalarepy: przepis na placuszki | Przepisy.pl pixel

Placki z kalarepy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

73

heart
391 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

383 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

900 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1.5 szklanki

2 sztuki

1 łyżka

0.5 łyżeczki

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyj i obierz kalarepy, następnie zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.

Placki z kalarepy - Krok 1

Krok 2

Dodaj jajka, mąkę, cukier i sodę oczyszczoną.

Placki z kalarepy - Krok 2

Krok 3

Dodaj przyprawę Knorr i dokładnie wymieszaj.

Placki z kalarepy - Krok 3

Krok 4

Wymieszaną masę kładź łyżką na rozgrzaną patelnię z tłuszczem. Smaż z obu stron na złoty kolor. Podawaj polane kwaśną śmietaną.

Placki z kalarepy - Krok 4
2

Opinie o przepisie

  • kazia roza

    kazia roza , 31.07.2018

    napewno będą s.maczne.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Patrycja Wołoszyn

    Patrycja Wołoszyn , 04.07.2016

    Dla mięsożerców...Do placuszków dodałam kurczaka drobno pokrojonego i przyprawionego przyprawą do kurczaka oraz poszatkowaną czerwoną cebulę. Wyszły całkiem smaczne.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placki z kalarepy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placki z kalarepy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placki z kalarepy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placki z kalarepy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placki z kalarepy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placki z kalarepy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placki z kalarepy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Placki z kalarepy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Pieczone ziemniaki
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Placki z kalarepyPlacki z kalarepy

Kalarepa to jedno z zapomnianych warzyw o ogromnym potencjale. Z jej udziałem można przyrządzić wiele pysznych potraw, a jednocześnie wykazać się kreatywnością w kuchni. Placki z kalarepy mogą być dobrą alternatywą dla placków ziemniaczanych. Starta na małych oczkach kalarepka, połączona z mąką, jajkiem, cukrem i sodą oczyszczoną tworzy kleistą konsystencję, która idealnie nadaje się do smażenia. Delikatnie słodka z wyczuwalną ostrą nutą kalarepa oraz przyprawa „Knorr Delikat” to zgrany duet, który wypada znakomicie. Placuszki z kalarepy podawaj z kwaśną śmietaną, by doznania smakowe były jeszcze lepsze!

Dla kogo?

Uwielbiasz placki? W taki razie placki z kalarepki to przepis idealny dla Ciebie! Są łatwe w wykonaniu, a proces trwa zaledwie 30 minut. Temu zadaniu sprosta nawet amator kulinarny.

Na jaką okazję?

Kalarepa jako placki to doskonała przekąska na co dzień, ale nie tylko. To także ciekawa propozycja, która wzbogaci danie obiadowe lub sposób na apetyczny lunch w pracy. Placki z kalarepki to świetna okazja, by rozpocząć eksperymentowanie w kuchni i docenić warzywa.

Czy wiesz, że?

Kalarepa to bardzo wdzięczne warzywo, które daje możliwość eksperymentowania w kuchni. Młoda kalarepa świetnie sprawdzi się jako składnik sałatek i surówek. Natomiast ta „starsza” lepiej wypada w daniach gorących – możesz ją piec, grillować, dusić lub gotować. Popularnym sposobem jest również faszerowanie kalarepy (np. kalarepa faszerowana mięsem mielonym). Z kolei liście kalarepki można dodawać do warzywnych i owocowych koktajli. Placki z kalarepy smażone na patelni mogą okazać się zbyt tłuste. By nie obciekały olejem, odsącz je w ręczniku papierowym.

Dla urozmaicenia:

Placki z kalarepy to jedna z wielu naszych propozycji. Masz ochotę na warzywne placki i poszukujesz inspiracji? Polecamy sprawdzić przepis na chrupiące placki z dyni i sera lub warzywne placki z cukinią.