Placki z kalarepy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

43

360 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

301 osób wydrukowało

Pobierz pdf

600 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1.5 szklanki

2 sztuki

1 łyżka

0.5 łyżeczki

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyj i obierz kalarepy, następnie zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.

Placki z kalarepy - Krok 1

Krok 2

Dodaj jajka, mąkę, cukier i sodę oczyszczoną.

Placki z kalarepy - Krok 2

Krok 3

Dodaj przyprawę Knorr i dokładnie wymieszaj.

Placki z kalarepy - Krok 3

Krok 4

Wymieszaną masę kładź łyżką na rozgrzaną patelnię z tłuszczem. Smaż z obu stron na złoty kolor. Podawaj polane kwaśną śmietaną.

Placki z kalarepy - Krok 4
2

Opinie o przepisie

  • kazia roza

    kazia roza , 31.07.2018

    napewno będą s.maczne.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Patrycja Wołoszyn

    Patrycja Wołoszyn , 04.07.2016

    Dla mięsożerców...Do placuszków dodałam kurczaka drobno pokrojonego i przyprawionego przyprawą do kurczaka oraz poszatkowaną czerwoną cebulę. Wyszły całkiem smaczne.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placki z kalarepy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placki z kalarepy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placki z kalarepy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placki z kalarepy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placki z kalarepy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placki z kalarepy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placki z kalarepy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Placki z kalarepyPlacki z kalarepy

Kalarepka jest nieco zapomnianym w polskiej kuchni warzywem, choć można z niej przyrządzić wiele pysznych dań – takich jak np. chrupiące placki z tego przepisu. Przygotowuje się je w podobny sposób jak placki ziemniaczane. Najpierw obierz kalarepkę ze skórki i zetrzyj ją na tarce o drobnych oczkach. Dodaj do niej mąkę, cukier, sodę oczyszczoną oraz jajka, dzięki którym ciasto będzie miało odpowiednią konsystencję i nie rozpadnie się podczas smażenia. Aby nadać potrawie wyrazisty smak, do powstałej masy wsyp także szczyptę uniwersalnej przyprawy warzywnej. Na patelni rozgrzej olej – wybierz taki, który ma wysoką temperaturę dymienia. Niewielkie porcje ciasta nakładaj za pomocą łyżki i smaż z obu stron do momentu, aż osiągną złocisty kolor. Gotowe placki możesz podać sauté lub z kleksem kwaśnej śmietany i świeżymi ziołami. Smak tego dania podkreśli wyrazisty dip czosnkowy, przygotowany na bazie jogurtu naturalnego oraz majonezu. Przekonaj się, jak smaczne są placki z kalarepki. Do dzieła!