Placki z kalarepy przepis – Zobacz na przepisy.pl

Placki z kalarepy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

51

363 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

306 osób wydrukowało

Pobierz pdf

612 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1.5 szklanki

2 sztuki

1 łyżka

0.5 łyżeczki

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyj i obierz kalarepy, następnie zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.

Placki z kalarepy - Krok 1

Krok 2

Dodaj jajka, mąkę, cukier i sodę oczyszczoną.

Placki z kalarepy - Krok 2

Krok 3

Dodaj przyprawę Knorr i dokładnie wymieszaj.

Placki z kalarepy - Krok 3

Krok 4

Wymieszaną masę kładź łyżką na rozgrzaną patelnię z tłuszczem. Smaż z obu stron na złoty kolor. Podawaj polane kwaśną śmietaną.

Placki z kalarepy - Krok 4
2

Opinie o przepisie

  • kazia roza

    kazia roza , 31.07.2018

    napewno będą s.maczne.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Patrycja Wołoszyn

    Patrycja Wołoszyn , 04.07.2016

    Dla mięsożerców...Do placuszków dodałam kurczaka drobno pokrojonego i przyprawionego przyprawą do kurczaka oraz poszatkowaną czerwoną cebulę. Wyszły całkiem smaczne.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placki z kalarepy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placki z kalarepy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placki z kalarepy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placki z kalarepy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placki z kalarepy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placki z kalarepy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placki z kalarepy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Francuska sałatka
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Placki z kalarepyPlacki z kalarepy

Kalarepka jest nieco zapomnianym w polskiej kuchni warzywem, choć można z niej przyrządzić wiele pysznych dań – takich jak np. chrupiące placki z tego przepisu. Przygotowuje się je w podobny sposób jak placki ziemniaczane. Najpierw obierz kalarepkę ze skórki i zetrzyj ją na tarce o drobnych oczkach. Dodaj do niej mąkę, cukier, sodę oczyszczoną oraz jajka, dzięki którym ciasto będzie miało odpowiednią konsystencję i nie rozpadnie się podczas smażenia. Aby nadać potrawie wyrazisty smak, do powstałej masy wsyp także szczyptę uniwersalnej przyprawy warzywnej. Na patelni rozgrzej olej – wybierz taki, który ma wysoką temperaturę dymienia. Niewielkie porcje ciasta nakładaj za pomocą łyżki i smaż z obu stron do momentu, aż osiągną złocisty kolor. Gotowe placki możesz podać sauté lub z kleksem kwaśnej śmietany i świeżymi ziołami. Smak tego dania podkreśli wyrazisty dip czosnkowy, przygotowany na bazie jogurtu naturalnego oraz majonezu. Przekonaj się, jak smaczne są placki z kalarepki. Do dzieła!