Okoń nilowy cytrynowo-koperkowy z lekką surówką z pora z jabłkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Okoń nilowy cytrynowo-koperkowy z lekką surówką z pora z jabłkiem

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

2

heart
14 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

17 osób wydrukowało

Pobierz pdf

18 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

6 łyżek

2 łyżki

1 szczypta

0.3 szklanki

0.5 sztuki

1 sztuka

2 łyżki

2 łyżeczki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zmieszać z olejem (3 łyżki) przyprawę Knorr i 1 łyżkę pokrojonego kopru i zalać marynatą filety. Zostawić na 30 minut w lodówce.

Krok 2

Wyjąć z marynaty. Osuszyć dokładnie papierowymi ręcznikami kuchennymi. Posypać pokrojonym koprem i oprószyć mąką.

Krok 3

Rozgrzać na patelni olej z masłem. Kłaść rybę na tłuszcz i smażyć aż się zarumieni. Przełożyć na drugą stronę i tak samo usmażyć na rumiano.

Krok 4

W czasie kiedy ryba się smaży pokroić umyty po w pół plasterki i lekko je ugnieść by zmiękły. Jabłko obrać i utrzeć na tarce jarzynowej (grube oczka). Zmieszać z porem.

Krok 5

Zrobić dresing do surówki z 3 łyżek oleju, 1 łyżki przegotowanej wody, szczypty cukru i 2 łyżeczek Sosu sałatkowego koperkowo-ziołowego. Dresing dobrze wymieszać i polać surówkę - wymieszać.

Krok 6

Podawać gorącą rybę usmażoną na chrupko i rumiano obłożoną plasterkami cytryny z ziemniakami z wody i surówką.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Okoń nilowy cytrynowo-koperkowy z lekką surówką z pora z jabłkiem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Okoń nilowy cytrynowo-koperkowy z lekką surówką z pora z jabłkiem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Okoń nilowy cytrynowo-koperkowy z lekką surówką z pora z jabłkiem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Okoń nilowy cytrynowo-koperkowy z lekką surówką z pora z jabłkiem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Okoń nilowy cytrynowo-koperkowy z lekką surówką z pora z jabłkiem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Okoń nilowy cytrynowo-koperkowy z lekką surówką z pora z jabłkiem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Okoń nilowy cytrynowo-koperkowy z lekką surówką z pora z jabłkiem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Okoń nilowy cytrynowo-koperkowy z lekką surówką z pora z jabłkiem   - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej