Okoń nilowy cytrynowo-koperkowy z lekką surówką z pora z jabłkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl

Okoń nilowy cytrynowo-koperkowy z lekką surówką z pora z jabłkiem

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

1

14 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

10 osób wydrukowało

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

6 łyżek

2 łyżki

1 szczypta

0.3 szklanki

0.5 sztuki

1 sztuka

2 łyżki

2 łyżeczki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zmieszać z olejem (3 łyżki) przyprawę Knorr i 1 łyżkę pokrojonego kopru i zalać marynatą filety. Zostawić na 30 minut w lodówce.

Krok 2

Wyjąć z marynaty. Osuszyć dokładnie papierowymi ręcznikami kuchennymi. Posypać pokrojonym koprem i oprószyć mąką.

Krok 3

Rozgrzać na patelni olej z masłem. Kłaść rybę na tłuszcz i smażyć aż się zarumieni. Przełożyć na drugą stronę i tak samo usmażyć na rumiano.

Krok 4

W czasie kiedy ryba się smaży pokroić umyty po w pół plasterki i lekko je ugnieść by zmiękły. Jabłko obrać i utrzeć na tarce jarzynowej (grube oczka). Zmieszać z porem.

Krok 5

Zrobić dresing do surówki z 3 łyżek oleju, 1 łyżki przegotowanej wody, szczypty cukru i 2 łyżeczek Sosu sałatkowego koperkowo-ziołowego. Dresing dobrze wymieszać i polać surówkę - wymieszać.

Krok 6

Podawać gorącą rybę usmażoną na chrupko i rumiano obłożoną plasterkami cytryny z ziemniakami z wody i surówką.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Okoń nilowy cytrynowo-koperkowy z lekką surówką z pora z jabłkiem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Okoń nilowy cytrynowo-koperkowy z lekką surówką z pora z jabłkiem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Okoń nilowy cytrynowo-koperkowy z lekką surówką z pora z jabłkiem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Okoń nilowy cytrynowo-koperkowy z lekką surówką z pora z jabłkiem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Okoń nilowy cytrynowo-koperkowy z lekką surówką z pora z jabłkiem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Okoń nilowy cytrynowo-koperkowy z lekką surówką z pora z jabłkiem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Okoń nilowy cytrynowo-koperkowy z lekką surówką z pora z jabłkiem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej