Szczupak po staropolsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szczupak po staropolsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

42 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

40 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

0.5 sztuki

1 sztuka

1 łyżeczka

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

1 sztuka

1 szklanka

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wypatroszonego i wyrobionego szczupaka, natrzyj wewnątrz i zewnątrz sola i pieprzem.

Krok 2

Do środka włóż liście laurowe, zawiń rybę w lnianą ściereczkę, wstaw na 2 godziny do lodówki.

Krok 3

Zamrożone masło pokrój w cienkie wiórki. Jarzyny utrzyj na tarce.

Krok 4

Na brytfannie ułóż wiórka masła, utarte jarzyny i cebulę.

Krok 5

Na tym ułóż szczupaka, posyp pozostałymi wiórkami, zalej winem i dwiema łyżkami wody.

Krok 6

Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni na 50 minut. Podaj z chrzanem i zieloną pietruszką.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szczupak po staropolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szczupak po staropolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szczupak po staropolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szczupak po staropolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szczupak po staropolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szczupak po staropolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szczupak po staropolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szczupak po staropolsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej