Szczupak po staropolsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szczupak po staropolsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

2 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

31 osób wydrukowało

Pobierz pdf

25 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

0.5 sztuki

1 sztuka

1 łyżeczka

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

1 sztuka

1 szklanka

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wypatroszonego i wyrobionego szczupaka, natrzyj wewnątrz i zewnątrz sola i pieprzem.

Krok 2

Do środka włóż liście laurowe, zawiń rybę w lnianą ściereczkę, wstaw na 2 godziny do lodówki.

Krok 3

Zamrożone masło pokrój w cienkie wiórki. Jarzyny utrzyj na tarce.

Krok 4

Na brytfannie ułóż wiórka masła, utarte jarzyny i cebulę.

Krok 5

Na tym ułóż szczupaka, posyp pozostałymi wiórkami, zalej winem i dwiema łyżkami wody.

Krok 6

Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni na 50 minut. Podaj z chrzanem i zieloną pietruszką.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szczupak po staropolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szczupak po staropolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szczupak po staropolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szczupak po staropolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szczupak po staropolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szczupak po staropolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szczupak po staropolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szczupak po staropolsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
163 osoby oglądają przepis:
Śledzie pod pierzynką
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej