
Składniki
1 sztuka
0.5 sztuki
1 sztuka
1 łyżeczka
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
1 sztuka
1 szklanka
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wypatroszonego i wyrobionego szczupaka, natrzyj wewnątrz i zewnątrz sola i pieprzem.
Krok 2
Do środka włóż liście laurowe, zawiń rybę w lnianą ściereczkę, wstaw na 2 godziny do lodówki.
Krok 3
Zamrożone masło pokrój w cienkie wiórki. Jarzyny utrzyj na tarce.
Krok 4
Na brytfannie ułóż wiórka masła, utarte jarzyny i cebulę.
Krok 5
Na tym ułóż szczupaka, posyp pozostałymi wiórkami, zalej winem i dwiema łyżkami wody.
Krok 6
Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni na 50 minut. Podaj z chrzanem i zieloną pietruszką.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcej