
Składniki
1 sztuka
0.5 sztuki
1 sztuka
1 łyżeczka
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
1 sztuka
1 szklanka
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wypatroszonego i wyrobionego szczupaka, natrzyj wewnątrz i zewnątrz sola i pieprzem.
Krok 2
Do środka włóż liście laurowe, zawiń rybę w lnianą ściereczkę, wstaw na 2 godziny do lodówki.
Krok 3
Zamrożone masło pokrój w cienkie wiórki. Jarzyny utrzyj na tarce.
Krok 4
Na brytfannie ułóż wiórka masła, utarte jarzyny i cebulę.
Krok 5
Na tym ułóż szczupaka, posyp pozostałymi wiórkami, zalej winem i dwiema łyżkami wody.
Krok 6
Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni na 50 minut. Podaj z chrzanem i zieloną pietruszką.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.
Czytaj więcejŻurek to aromatyczna zupa, której sekret smaku tkwi w zastosowanych przyprawach. Mogą być różne inne w zależności od tego, jaki rodzaj żuru zamierzamy przygotować. Podpowiadamy, jak doprawić żurek, aby był jak najsmaczniejszy.
Czytaj więcej