PRZEPISY.PL

Szczupak po staropolsku

  • 90
  • 6
  • Łatwe
  • 0
2
osoby dodały do Mniamlisty

Składniki

  • cebula1 szt
  • seler0.5 szt
  • liść laurowy
  • marchew1 szt
  • chrzan1 łyżeczka
  • cytryna1 szt
  • sól i pieprz do smaku
  • masło1 szt
  • białe wytrawne wino1 szklanka
  • korzeń pietruszki1 szt
  • zielona pietruszka
  • Krok 1

    Wypatroszonego i wyrobionego szczupaka, natrzyj wewnątrz i zewnątrz sola i pieprzem.
  • Krok 2

    Do środka włóż liście laurowe, zawiń rybę w lnianą ściereczkę, wstaw na 2 godziny do lodówki.
  • Krok 3

    Zamrożone masło pokrój w cienkie wiórki. Jarzyny utrzyj na tarce.
  • Krok 4

    Na brytfannie ułóż wiórka masła, utarte jarzyny i cebulę.
  • Krok 5

    Na tym ułóż szczupaka, posyp pozostałymi wiórkami, zalej winem i dwiema łyżkami wody.
  • Krok 6

    Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni na 50 minut. Podaj z chrzanem i zieloną pietruszką.

Komentarze (0)

Podobne przepisy:

134
osoby dodały do Mniamlisty
60''
4
Trudne
74
osoby dodały do Mniamlisty
30''
4
Łatwe
276
osób dodało do Mniamlisty
60''
4
Średnie
947
osób dodało do Mniamlisty
45''
6
Łatwe