Szczupak po staropolsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szczupak po staropolsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

42 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

38 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

0.5 sztuki

1 sztuka

1 łyżeczka

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

1 sztuka

1 szklanka

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wypatroszonego i wyrobionego szczupaka, natrzyj wewnątrz i zewnątrz sola i pieprzem.

Krok 2

Do środka włóż liście laurowe, zawiń rybę w lnianą ściereczkę, wstaw na 2 godziny do lodówki.

Krok 3

Zamrożone masło pokrój w cienkie wiórki. Jarzyny utrzyj na tarce.

Krok 4

Na brytfannie ułóż wiórka masła, utarte jarzyny i cebulę.

Krok 5

Na tym ułóż szczupaka, posyp pozostałymi wiórkami, zalej winem i dwiema łyżkami wody.

Krok 6

Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni na 50 minut. Podaj z chrzanem i zieloną pietruszką.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szczupak po staropolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szczupak po staropolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szczupak po staropolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szczupak po staropolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szczupak po staropolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szczupak po staropolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szczupak po staropolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szczupak po staropolsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
7 osób ogląda przepis:
Spaghetti bolognese
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej