Szczupak po staropolsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szczupak po staropolsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

38 osób wydrukowało

Pobierz pdf

38 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

0.5 sztuki

1 sztuka

1 łyżeczka

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

1 sztuka

1 szklanka

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wypatroszonego i wyrobionego szczupaka, natrzyj wewnątrz i zewnątrz sola i pieprzem.

Krok 2

Do środka włóż liście laurowe, zawiń rybę w lnianą ściereczkę, wstaw na 2 godziny do lodówki.

Krok 3

Zamrożone masło pokrój w cienkie wiórki. Jarzyny utrzyj na tarce.

Krok 4

Na brytfannie ułóż wiórka masła, utarte jarzyny i cebulę.

Krok 5

Na tym ułóż szczupaka, posyp pozostałymi wiórkami, zalej winem i dwiema łyżkami wody.

Krok 6

Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni na 50 minut. Podaj z chrzanem i zieloną pietruszką.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szczupak po staropolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szczupak po staropolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szczupak po staropolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szczupak po staropolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szczupak po staropolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szczupak po staropolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szczupak po staropolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szczupak po staropolsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca. Ponieważ jest to danie, które może smakować świetnie na zimno, jak i prosto z piekarnika.

Czytaj więcej

Sernik nowojorski, wiedeński, japoński, a może swojski serowiec? Na kruchym cieście czy z kruszonką? Z polewą czekoladową, karmelową albo z cukrem pudrem… Gdy mowa o serniku, naprawdę jest w czym wybierać! To pyszny deser, który zachwyca kremową konsystencją i puszystością. Wszystko jednak pod pewnymi warunkami, ponieważ przygotowanie sernika rządzi się swoimi prawami. Jak długo piec sernik i w jakiej temperaturze?

Czytaj więcej