Przepisy na Ciasteczka z czekoladą
7 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej
Ciasteczka z czekoladą
Ciasteczka z czekoladą to idealna propozycja dla miłośników deserów i słodkich wypieków. Doskonale sprawdzą się w przypadku niezapowiedzianej wizyty gości lub jako codzienny podwieczorek. Do ich przygotowania możesz użyć ulubionych dodatków m.in. orzechów włoskich, rodzynków, wanilii lub kandyzowanych owoców. Nic nie stoi na przeszkodzie, by ich smak wzbogacić również karmelowym nadzieniem. Jeśli chcesz je podać w klasycznej wersji, uformuj z ciasta małe kuleczki, a następnie spłaszcz je łyżką. Pamiętaj, że ciastka podczas pieczenia szybko rosną, dlatego nakładając je na blachę, zachowaj odpowiednie odstępy. To, jaki kształt im nadasz, zależy wyłącznie od Twojej fantazji. Czekoladowe ciasteczka serwuj w towarzystwie zbożowej kawy, herbaty lub mleka. Jeśli chcesz, by Twoje wypieki nie tylko świetnie smakowały, ale również wspaniale wyglądały, koniecznie przygotuj ciastka zebry. Kawałki czekolady roztop w dwóch osobnych naczyniach (możesz to zrobić w kuchence mikrofalowej lub na małym ogniu). Każdy kawałek udekoruj ciemną czekoladą (na przemian z jasną) i pozostaw do zastygnięcia. Smak ciastek wzbogacisz, dodając do nich orzechy, suszone owoce, a nawet ulubione cukierki. Równie ciekawym pomysłem będzie przyrządzenie mini trufli z rodzynkami. Zastanawiasz się, jak je zrobić? Wystarczy, że kostkę do pieczenia utrzesz mikserem, a następnie dodasz do niej startą czekoladę, pokruszone herbatniki i rodzynki. Z powstałej masy uformuj małe kuleczki i obtocz każdą z nich w posypce czekoladowej. Gotowy wypiek podawaj w papierowych foremkach. Nie zapomnij również o innych propozycjach: pieguskach, wiatraczkach, miętowych pastylkach w czekoladzie, czekoladowych ciasteczkach z żurawiną i orzechami makadamia oraz domowych ciastkach Oreo. W tej kategorii znajdziesz sprawdzone przepisy na słodkie, pyszne ciasteczka z czekoladą. Pokażemy Ci, jak krok po kroku je zrobić oraz podpowiemy, jakich dodatków użyć, by cieszyć się ich niepowtarzalnym smakiem. Zatem do dzieła! Przygotuj je i podziel się z nami swoją opinią.