
Składniki
2 łyżeczki
0.5 łyżeczki
2 łyżeczki
250 gramów
1 łyżka
1 łyżeczka
150 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mąkę wrzuć do miski i wymieszaj z proszkiem do pieczenia, cukrem oraz solą. Mleko wymieszaj z oliwą i wlej do zagłębienia w mące. Wymieszaj i wyrabiaj ciasto przez ok. 8 minut.
Krok 2
Wyrobione ciasto posmaruj oliwą i odłóż w ciepłe miejsce na 15 minut, aby wyrosło.
Krok 3
Ciasto podziel na ok. 10 części i rozwałkuj na cienkie placki. Każdy placek posyp sezamem, przyciśnij ziarna i nakłuj placki widelcem.
Krok 4
Do piekarnika nagrzanego do 230 stopni włóż placuszki i piecz ok. 2 minut. Wyjmij kiedy będą miały brązowe pęcherzyki.
Krok 5
Przed podaniem możesz posmarować placki oliwą.

Dobra rada:
Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej