Placki naan

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

4 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

1 łyżeczka

150 mililitrów

2 łyżeczki

0.5 łyżeczki

1 łyżka

2 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę wrzuć do miski i wymieszaj z proszkiem do pieczenia, cukrem oraz solą. Mleko wymieszaj z oliwą i wlej do zagłębienia w mące. Wymieszaj i wyrabiaj ciasto przez ok. 8 minut.

Krok 2

Wyrobione ciasto posmaruj oliwą i odłóż w ciepłe miejsce na 15 minut, aby wyrosło.

Krok 3

Ciasto podziel na ok. 10 części i rozwałkuj na cienkie placki. Każdy placek posyp sezamem, przyciśnij ziarna i nakłuj placki widelcem.

Krok 4

Do piekarnika nagrzanego do 230 stopni włóż placuszki i piecz ok. 2 minut. Wyjmij kiedy będą miały brązowe pęcherzyki.

Krok 5

Przed podaniem możesz posmarować placki oliwą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placki naan - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placki naan - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placki naan - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placki naan - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placki naan - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placki naan - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placki naan - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej