Placki naan przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Placki naan

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

1

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

18 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 łyżeczki

0.5 łyżeczki

2 łyżeczki

250 gramów

1 łyżka

1 łyżeczka

150 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę wrzuć do miski i wymieszaj z proszkiem do pieczenia, cukrem oraz solą. Mleko wymieszaj z oliwą i wlej do zagłębienia w mące. Wymieszaj i wyrabiaj ciasto przez ok. 8 minut.

Krok 2

Wyrobione ciasto posmaruj oliwą i odłóż w ciepłe miejsce na 15 minut, aby wyrosło.

Krok 3

Ciasto podziel na ok. 10 części i rozwałkuj na cienkie placki. Każdy placek posyp sezamem, przyciśnij ziarna i nakłuj placki widelcem.

Krok 4

Do piekarnika nagrzanego do 230 stopni włóż placuszki i piecz ok. 2 minut. Wyjmij kiedy będą miały brązowe pęcherzyki.

Krok 5

Przed podaniem możesz posmarować placki oliwą.

garlic

Dobra rada:

Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placki naan - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placki naan - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placki naan - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placki naan - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placki naan - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placki naan - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placki naan - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Placki naan - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Zupa kapuśniak
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej