Placki naan przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Placki naan

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

1

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

18 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 łyżeczki

0.5 łyżeczki

2 łyżeczki

250 gramów

1 łyżka

1 łyżeczka

150 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę wrzuć do miski i wymieszaj z proszkiem do pieczenia, cukrem oraz solą. Mleko wymieszaj z oliwą i wlej do zagłębienia w mące. Wymieszaj i wyrabiaj ciasto przez ok. 8 minut.

Krok 2

Wyrobione ciasto posmaruj oliwą i odłóż w ciepłe miejsce na 15 minut, aby wyrosło.

Krok 3

Ciasto podziel na ok. 10 części i rozwałkuj na cienkie placki. Każdy placek posyp sezamem, przyciśnij ziarna i nakłuj placki widelcem.

Krok 4

Do piekarnika nagrzanego do 230 stopni włóż placuszki i piecz ok. 2 minut. Wyjmij kiedy będą miały brązowe pęcherzyki.

Krok 5

Przed podaniem możesz posmarować placki oliwą.

garlic

Dobra rada:

Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placki naan - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placki naan - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placki naan - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placki naan - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placki naan - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placki naan - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placki naan - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Placki naan - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Leniwe z ricottą
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej