Placki naan przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Placki naan

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

16 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 łyżeczki

0.5 łyżeczki

2 łyżeczki

250 gramów

1 łyżka

1 łyżeczka

150 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę wrzuć do miski i wymieszaj z proszkiem do pieczenia, cukrem oraz solą. Mleko wymieszaj z oliwą i wlej do zagłębienia w mące. Wymieszaj i wyrabiaj ciasto przez ok. 8 minut.

Krok 2

Wyrobione ciasto posmaruj oliwą i odłóż w ciepłe miejsce na 15 minut, aby wyrosło.

Krok 3

Ciasto podziel na ok. 10 części i rozwałkuj na cienkie placki. Każdy placek posyp sezamem, przyciśnij ziarna i nakłuj placki widelcem.

Krok 4

Do piekarnika nagrzanego do 230 stopni włóż placuszki i piecz ok. 2 minut. Wyjmij kiedy będą miały brązowe pęcherzyki.

Krok 5

Przed podaniem możesz posmarować placki oliwą.

garlic

Dobra rada:

Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placki naan - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placki naan - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placki naan - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placki naan - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placki naan - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placki naan - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placki naan - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Placki naan - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.

Czytaj więcej

Bez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.

Czytaj więcej