
Składniki
2 łyżeczki
0.5 łyżeczki
2 łyżeczki
250 gramów
1 łyżka
1 łyżeczka
150 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mąkę wrzuć do miski i wymieszaj z proszkiem do pieczenia, cukrem oraz solą. Mleko wymieszaj z oliwą i wlej do zagłębienia w mące. Wymieszaj i wyrabiaj ciasto przez ok. 8 minut.
Krok 2
Wyrobione ciasto posmaruj oliwą i odłóż w ciepłe miejsce na 15 minut, aby wyrosło.
Krok 3
Ciasto podziel na ok. 10 części i rozwałkuj na cienkie placki. Każdy placek posyp sezamem, przyciśnij ziarna i nakłuj placki widelcem.
Krok 4
Do piekarnika nagrzanego do 230 stopni włóż placuszki i piecz ok. 2 minut. Wyjmij kiedy będą miały brązowe pęcherzyki.
Krok 5
Przed podaniem możesz posmarować placki oliwą.

Dobra rada:
Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej