Koszyczek wątróbek przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Koszyczek wątróbek

Autor: Christopher

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
41 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

11 osób wydrukowało

Pobierz pdf

11 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 sztuka

1 szczypta

1 łyżeczka

40 dekagramów

1 sztuka

1 sztuka

2 szczypty

3 szczypty

1 łyżka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obrać, pokroić na cienkie plastry, a następnie plasterki pokroić a'la julienie, czyli w cienkie paseczki. Jeżeli posiadamy taką obieraczkę , to sprawa jest bardzo prosta. Pokrojone ziemniaki wrzucić do miski z zimną osoloną wodą i dobrze wypłukać. Przełożyć na sito do ocieknięcia, następnie osuszyć kuchennym papierowym ręcznikiem. Jajko roztrzepać w misce, dodać osuszone ziemniaki, posypać tymiankiem. Wszystko razem dobrze wymieszać i poukładać ziemniaki wokół ścianek i na dnie wysmarowanych olejem foremek. Dobra do tego jest forma do pieczenia muffinek. Ziemniaki trochę powinny wystawać powyżej brzegu blachy. Piec około 20 minut w temp. 190 – 200 oC. Zaglądać do piekarnika, żeby się nie spaliły.

Krok 2

Wątróbki pokroić na mniejsze kawałki, posypać świeżo zmielonym pieprzem i smażyć na oleju z dodatkiem masła. W trakcie smażenia posolić i oprószyć majerankiem. Dodać cebulkę pokrojoną w kostkę i cząstki jabłka. Całość jeszcze raz posypać majerankiem. Najlepszy majeranek, jest taki kupiony na straganie na rynku. Koszyczki wyjmujemy z pieca, nakładamy do nich usmażone wątróbki. Możemy podać np. z sosem czosnkowym.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Koszyczek wątróbek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Koszyczek wątróbek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Koszyczek wątróbek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Koszyczek wątróbek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Koszyczek wątróbek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Koszyczek wątróbek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Koszyczek wątróbek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Koszyczek wątróbek - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.

Czytaj więcej

Cukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.

Czytaj więcej