Każdy element biszkoptowego ciasta i tortu jest ważny. Od sprawdzonego przepisu na podstawę wypieku, poprzez wybór apetycznego kremu, aż do różnorodnych dodatków i dekoracji. Podczas kuchennych zmagań nie można zapomnieć o nasączaniu biszkoptu. Dzięki temu gotowy deser nie tylko zyska dodatkowe walory smakowe, ale będzie też przyjemnie wilgotny. Jak nasączyć biszkopt i jak stworzyć najbardziej udaną kompozycję, która będzie pasować do reszty składników? Jakimi proporcjami się kierować? Czym nasączyć biszkopt z bitą śmietaną, a czym blat do tortu? Nie pozostawiaj tego przypadkowi!

Jak nasączać biszkopt – przydatne akcesoria

Jeszcze przed rozpoczęciem pracy warto przejrzeć swoje kuchenne wyposażenie. Na szczęście do nasączania biszkoptu nie potrzebujesz specjalistycznego sprzętu, kojarzącego się z profesjonalnymi cukierniami.

Do nakładania ponczu na biszkopt możesz użyć najzwyklejszej łyżeczki. Wygodniejszym rozwiązaniem okaże się silikonowy pędzel. Jeśli chcesz, by efektowne i smaczne torty stały się twoją domeną, zaopatrz się w spryskiwacz, dzięki któremu równomierne nałożenie ponczu na biszkopt pójdzie jeszcze sprawniej.

Czym nasączyć biszkopt?

Możliwości jest mnóstwo! Jednak wybór związany z kwestią, czym nasączyć biszkopt do tortu, powinien być podyktowany rodzajem dominujących w nim dodatków. Espresso nie będzie przecież zbyt dobrze pasować do kwaśnych limonkowych kremów. Przedstawiamy kilka propozycji na poncz do biszkoptu:

  • Woda z sokiem z cytryny – bardzo uniwersalne połączenie, które nie wpływa na smak całości.
  • Woda i kompot lub sok ze słodkich owoców – podkreśli smak lekkich kremów owocowych.
  • Woda i sok z kwaśnych owoców – nadaje się idealnie do przełamania bardzo słodkich kremów, np. karmelowych.
  • Woda z syropem wiśniowym – fantastycznie pasuje do tortów z dużą ilością ciemnej czekolady.
  • Kawa rozpuszczalna – idealna do wypieków z czekoladą, toffi, orzechami. Nieodzowna, kiedy planujesz zrobienie tortu w stylu tiramisu.
  • Alkohole – temat bardzo szeroki, używać można owocowych nalewek i gęstych likierów. Dla przykładu: do nasączania biszkoptu z egzotyczną nutą świetnie pasuje likier kokosowy, do piernikowych smaków nadaje się np. nalewka wiśniowa.

Jak nasączyć biszkopt na tort – proporcje

Doświadczeni cukiernicy mogą nasączać ciasto „na oko”. Jednak, gdy dopiero zaczynasz swoją przygodę ze słodkimi wypiekami, zdaj się na konkretniejsze wskazówki dotyczące tego, jak nasączać biszkopt.

Podczas przygotowywania piętrowego tortu, pamiętaj o tym, że nasączać należy wyłącznie wewnętrzne warstwy – bez dolnej, stykającej się z podstawką, oraz wierzchu, który zostanie udekorowany kremem, owocami czy masą cukrową.

Na każdy blat ciasta o średnicy około 20 cm i grubości 2-2,5 cm przygotuj 30 ml ponczu. Pamiętaj, że lepiej nałożyć mniej niż przedobrzyć z ilością. Zbyt wilgotny tort będzie niestabilny i zacznie nadmiernie wchłaniać krem.

Piętrowe przyjemności, czyli torty i nie tylko!

Zaserwowaliśmy solidną porcję wiedzy dotyczącej tego, jak nasączyć biszkopt, więc teraz czas wyruszyć do kuchni i sprawdzić ją w praktyce. Na początek proponujemy placek z galaretką – efektowny deser, który nie wymaga ogromnego wysiłku. Jeśli nadal zastanawiasz się, czym nasączyć biszkopt z bitą śmietaną, zapoznaj się z recepturą naszego torcika z bitą śmietaną i serkiem mascarpone. Znajdziesz tam wszystkie niezbędne informacje. Masz ochotę na nietuzinkowy deser? Jesteśmy pewni, że ciasto z nutellą i pijaną śliwką spełni twoje oczekiwania.

Po tak smakowitych doświadczeniach przyszła pora na tort Sachera, czyli niekwestionowanego króla biszkoptowych wypieków. W sezonie letnim tortu truskawkowego z mascarpone nie powinno zabraknąć na żadnym przyjęciu urodzinowym – to świetna okazja, by wypróbować nasączanie biszkoptu według naszych wskazówek.