Kotlety mielone z serem zapiekane w sosie pomidorowym
łatwe
54 osoby zapisały

Składniki
50 dekagramów
1 sztuka
1 sztuka
10 dekagramów
2 sztuki
1 szczypta
1 szczypta
1 opakowanie
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Bułkę czerstwą namocz w wodzie, bulionie lub mleku, odciśnij.
Krok 2
Mięso mielone włóż do miski, dodaj jajko, odciśniętą bułkę, starty na tarce ser żółty, przeciśnięty czosnek i przyprawy. Wymieszaj dobrze masę mięsną. Formuj kotlety.
Krok 3
Kotlety obsmaż na rozgrzanym na patelni oleju i ułóż w naczyniu żaroodpornym jeden obok drugiego. Zalej sosem pomidorowym.
Krok 4
Piecz ok 40 min w 180st.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej