Kotlety mielone z serem zapiekane w sosie pomidorowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kotlety mielone z serem zapiekane w sosie pomidorowym

Autor: Dorota Wdowińska-Rozbicka

ratingratingratingratingrating

2

heart
13 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

54 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

50 dekagramów

1 sztuka

1 sztuka

10 dekagramów

2 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bułkę czerstwą namocz w wodzie, bulionie lub mleku, odciśnij.

Krok 2

Mięso mielone włóż do miski, dodaj jajko, odciśniętą bułkę, starty na tarce ser żółty, przeciśnięty czosnek i przyprawy. Wymieszaj dobrze masę mięsną. Formuj kotlety.

Krok 3

Kotlety obsmaż na rozgrzanym na patelni oleju i ułóż w naczyniu żaroodpornym jeden obok drugiego. Zalej sosem pomidorowym.

Krok 4

Piecz ok 40 min w 180st.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kotlety mielone z serem zapiekane w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kotlety mielone z serem zapiekane w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kotlety mielone z serem zapiekane w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kotlety mielone z serem zapiekane w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kotlety mielone z serem zapiekane w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kotlety mielone z serem zapiekane w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kotlety mielone z serem zapiekane w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kotlety mielone z serem zapiekane w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej