Soczewica po arabsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Soczewica po arabsku

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

19 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

6 sztuk

7 sztuk

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

200 gramów

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Soczewicę namocz dzień wcześniej.

Krok 2

Cebule poszatkuj i podsmaż na oleju w szerokim garnku.

Krok 3

Soczewicę odsącz i dodaj ją do cebuli. Podsmaż.

Krok 4

Następnie dodaj przyprawy i zalej wodą w której soczewica była namoczona.

Krok 5

Kolejno dodaj koncentrat pomidorowy, pokrojone pomidory, drobno posiekany czosnek i sok z cytryny.

Krok 6

Przykryj i gotuj na małym ogniu 30 - 40 minut, po czym dodaj ziemniaki drobno pokrojone.

Krok 7

Po ugotowaniu rozgnieć wszystko ubijaczką do ziemniaków.

pasibrzuch

Dobra rada:

Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.

2

Opinie o przepisie

  • Magdalena

    Magdalena , 25.11.2020

    A 7 sztuk pomidorów kiedy dodać?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Soczewica po arabsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Soczewica po arabsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Soczewica po arabsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Soczewica po arabsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Soczewica po arabsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Soczewica po arabsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Soczewica po arabsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Soczewica po arabsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.

Czytaj więcej

Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.

Czytaj więcej