Soczewica po arabsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Soczewica po arabsku

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

2 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

14 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

6 sztuk

7 sztuk

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

200 gramów

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Soczewicę namocz dzień wcześniej.

Krok 2

Cebule poszatkuj i podsmaż na oleju w szerokim garnku.

Krok 3

Soczewicę odsącz i dodaj ją do cebuli. Podsmaż.

Krok 4

Następnie dodaj przyprawy i zalej wodą w której soczewica była namoczona.

Krok 5

Kolejno dodaj koncentrat pomidorowy, pokrojone pomidory, drobno posiekany czosnek i sok z cytryny.

Krok 6

Przykryj i gotuj na małym ogniu 30 - 40 minut, po czym dodaj ziemniaki drobno pokrojone.

Krok 7

Po ugotowaniu rozgnieć wszystko ubijaczką do ziemniaków.

pasibrzuch

Dobra rada:

Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.

2

Opinie o przepisie

  • Magdalena

    Magdalena , 25.11.2020

    A 7 sztuk pomidorów kiedy dodać?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Soczewica po arabsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Soczewica po arabsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Soczewica po arabsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Soczewica po arabsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Soczewica po arabsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Soczewica po arabsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Soczewica po arabsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Soczewica po arabsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Babka jogurtowa z jagodami
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej