Soczewica po arabsku

Autor: pasibrzuch pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

2 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

13 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

6 sztuk

0

7 sztuk

0

1 sztuka

1 sztuka

0

1 łyżka

200 gramów

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Soczewicę namocz dzień wcześniej.

Krok 2

Cebule poszatkuj i podsmaż na oleju w szerokim garnku.

Krok 3

Soczewicę odsącz i dodaj ją do cebuli. Podsmaż.

Krok 4

Następnie dodaj przyprawy i zalej wodą w której soczewica była namoczona.

Krok 5

Kolejno dodaj koncentrat pomidorowy, drobno posiekany czosnek i sok z cytryny.

Krok 6

Przykryj i gotuj na małym ogniu 30 - 40 minut, po czym dodaj ziemniaki drobno pokrojone.

Krok 7

Po ugotowaniu rozgnieć wszystko ubijaczką do ziemniaków.

0

Opinie o przepisie

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej