
Składniki
12 sztuk
1 sztuka
3 sztuki
2 łyżki
3 sztuki
3 łyżeczki
1 łyżeczka
1 łyżeczka
4 łyżki
3 łyżki
6 łyżek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Namocz długie drewniane szpikulce do szaszłyków w wodzie. Czosnek i trawę cytrynową posiekaj na małe kawałki.

Krok 2
Kurczaka oraz imbir pokrój w paski.

Krok 3
Pozostałe składniki, wraz z przyprawą Knorr, wymieszaj, tworząc marynatę.

Krok 4
Mięso zalej marynatą i przełóż do lodówki na 12 godzin.

Krok 5
Po zamarynowaniu nabij mięso i imbir na szpikulce. Grilluj polewając marynatą. Podawaj.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Szaszłyki satay
Satay to wywodzący się z kuchni indonezyjskiej sposób przyrządzania pikantnych mięsnych szaszłyków. Takie danie to sposób na oryginalne urozmaicenie menu na grill. Do przygotowania tej potrawy wykorzystasz różne rodzaje mięsa – w wersji z tego przepisu jest nim drób. Filet z piersi z kurczaka należy pokroić w paski, podobnie jak obrany korzeń imbiru. Intensywny smak dania to zasługa marynaty, składającej się z wielu aromatycznych przypraw. Zacznij od posiekania w niewielką kostkę czosnku oraz trawy cytrynowej. Przełóż je do miseczki, dodaj sos rybny i sojowy, kumin, kurkumę, chili oraz szczyptę cukru. Drobno posiekaj świeżą kolendrę i połącz ją z pozostałymi składnikami. W powstałej w ten sposób marynacie umieść kawałki kurczaka i wstaw do lodówki na noc. Zamarynowane mięso na przemian z plastrami imbiru wbijaj na namoczone wcześniej w wodzie drewniane szpikulce. Szaszłyki grilluj, polewając je w trakcie pieczenia pozostałą marynatą. Gotowe danie serwuj z dodatkiem dipu. Przekonaj się, jakie to smaczne.

























