
Składniki
12 sztuk
1 sztuka
3 sztuki
2 łyżki
3 sztuki
3 łyżeczki
1 łyżeczka
1 łyżeczka
4 łyżki
3 łyżki
6 łyżek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Namocz długie drewniane szpikulce do szaszłyków w wodzie. Czosnek i trawę cytrynową posiekaj na małe kawałki.

Krok 2
Kurczaka oraz imbir pokrój w paski.

Krok 3
Pozostałe składniki, wraz z przyprawą Knorr, wymieszaj, tworząc marynatę.

Krok 4
Mięso zalej marynatą i przełóż do lodówki na 12 godzin.

Krok 5
Po zamarynowaniu nabij mięso i imbir na szpikulce. Grilluj polewając marynatą. Podawaj.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Szaszłyki satay
Satay to wywodzący się z kuchni indonezyjskiej sposób przyrządzania pikantnych mięsnych szaszłyków. Takie danie to sposób na oryginalne urozmaicenie menu na grill. Do przygotowania tej potrawy wykorzystasz różne rodzaje mięsa – w wersji z tego przepisu jest nim drób. Filet z piersi z kurczaka należy pokroić w paski, podobnie jak obrany korzeń imbiru. Intensywny smak dania to zasługa marynaty, składającej się z wielu aromatycznych przypraw. Zacznij od posiekania w niewielką kostkę czosnku oraz trawy cytrynowej. Przełóż je do miseczki, dodaj sos rybny i sojowy, kumin, kurkumę, chili oraz szczyptę cukru. Drobno posiekaj świeżą kolendrę i połącz ją z pozostałymi składnikami. W powstałej w ten sposób marynacie umieść kawałki kurczaka i wstaw do lodówki na noc. Zamarynowane mięso na przemian z plastrami imbiru wbijaj na namoczone wcześniej w wodzie drewniane szpikulce. Szaszłyki grilluj, polewając je w trakcie pieczenia pozostałą marynatą. Gotowe danie serwuj z dodatkiem dipu. Przekonaj się, jakie to smaczne.