Szaszłyki satay przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szaszłyki satay

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
245 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

92 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

130 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

12 sztuk

1 sztuka

3 sztuki

2 łyżki

3 sztuki

3 łyżeczki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

4 łyżki

3 łyżki

6 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Namocz długie drewniane szpikulce do szaszłyków w wodzie. Czosnek i trawę cytrynową posiekaj na małe kawałki.

Szaszłyki satay - Krok 1

Krok 2

Kurczaka oraz imbir pokrój w paski.

Szaszłyki satay - Krok 2

Krok 3

Pozostałe składniki, wraz z przyprawą Knorr, wymieszaj, tworząc marynatę.

Szaszłyki satay - Krok 3

Krok 4

Mięso zalej marynatą i przełóż do lodówki na 12 godzin.

Szaszłyki satay - Krok 4

Krok 5

Po zamarynowaniu nabij mięso i imbir na szpikulce. Grilluj polewając marynatą. Podawaj.

Szaszłyki satay - Krok 5
16

Opinie o przepisie

  • Tomasz Marciniak

    Tomasz Marciniak , 29.09.2011

    parówka z wody.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Majerowicz

    Magdalena Majerowicz , 29.09.2011

    Dzisiaj Polski standard : mielone, pyry i surowka ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ada Jasio

    Ada Jasio , 29.09.2011

    ryż z smażonymi warzywami :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mariusz Zawalich

    Mariusz Zawalich , 29.09.2011

    u mnie stiejki z czarnym pieprzem :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Amelia Bodnar

    Amelia Bodnar , 29.09.2011

    a ja dzisiaj jadę do teściowej, więc mam z głowy ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Catherine Rembovsky

    Catherine Rembovsky , 29.09.2011

    ale mniamniusne rzeczy.....cos wylapie dla siebie:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kasia Rita Maciorowska

    Kasia Rita Maciorowska , 29.09.2011

    u nas dzisiaj leczo,a jutro placki z cuinii-moje dzieci je uwielbiaja:P

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Florek

    Agnieszka Florek , 29.09.2011

    dzisiaj porzadkuje w lodowce przed sobotnimi zakupammi,wiec"' resztk'' wykorzystam w ziemniaczanej zapiekance z wedlina warzywami i boczkiem,do tego salatka z pomidorow ,cebulka oraz smietanka....i

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Kassandra Myczko

    Iwona Kassandra Myczko , 29.09.2011

    Teraz jestem w pracy,ale jak wrócę do domu to chętnie wam prześle:-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 29.09.2011

    To jedynie inspiracja :) Kassandro, a jaki jest Twój przepis? :) Chętnie sprawdzimy recepturę.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kasia Krawczyk

    Kasia Krawczyk , 29.09.2011

    a gdzie sambal, gdzie ketjap manis?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Kassandra Myczko

    Iwona Kassandra Myczko , 29.09.2011

    Trochę się zdziwilam czytając wasze składniki..Sattay,czyli sos orzechowy,powrzechny we wszystkich krajach azjatyckich...nie znalazłam w waszym przepisie orzechów...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Hanna Elizabeth

    Hanna Elizabeth , 29.09.2011

    super......

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Kassandra Myczko

    Iwona Kassandra Myczko , 29.09.2011

    Szaszlyczki drobiowe w sosie Sattay,czyli orzechowym ...kuchnia tajlandzka:-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sylwia Kmieckowiak

    Sylwia Kmieckowiak , 29.09.2011

    U mnie wątróbka smażona i surówka z marchewki - kontrowersyjne ale PYSZNE!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sam Anta

    Sam Anta , 29.09.2011

    uduszona karkóweczka z czerwoną papryką i cebulką:)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szaszłyki satay - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szaszłyki satay - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szaszłyki satay - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szaszłyki satay - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szaszłyki satay - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szaszłyki satay - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szaszłyki satay - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szaszłyki satay - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Szaszłyki
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

średnie

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szaszłyki sataySzaszłyki satay

Satay to wywodzący się z kuchni indonezyjskiej sposób przyrządzania pikantnych mięsnych szaszłyków. Takie danie to sposób na oryginalne urozmaicenie menu na grill. Do przygotowania tej potrawy wykorzystasz różne rodzaje mięsa – w wersji z tego przepisu jest nim drób. Filet z piersi z kurczaka należy pokroić w paski, podobnie jak obrany korzeń imbiru. Intensywny smak dania to zasługa marynaty, składającej się z wielu aromatycznych przypraw. Zacznij od posiekania w niewielką kostkę czosnku oraz trawy cytrynowej. Przełóż je do miseczki, dodaj sos rybny i sojowy, kumin, kurkumę, chili oraz szczyptę cukru. Drobno posiekaj świeżą kolendrę i połącz ją z pozostałymi składnikami. W powstałej w ten sposób marynacie umieść kawałki kurczaka i wstaw do lodówki na noc. Zamarynowane mięso na przemian z plastrami imbiru wbijaj na namoczone wcześniej w wodzie drewniane szpikulce. Szaszłyki grilluj, polewając je w trakcie pieczenia pozostałą marynatą. Gotowe danie serwuj z dodatkiem dipu. Przekonaj się, jakie to smaczne.