Kurczak w piwie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak w piwie

Autor: Szczęśliva

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

22 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

500 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka myjemy, polewamy olejem i posypujemy obficie przyprawą do złotego kurczaka Knorr. Można to zrobić poprzedniego dnia wieczorem. Butelkę z piwem pozbawiamy etykiety i ew. kleju. Odlewamy szklankę piwa i stawiamy ją z boku.

Kurczak w piwie  - Krok 1

Krok 2

Kurczaka nabijamy na butelkę z piwem w środku i pieczemy na głębszej blasze ok. 1-1.5 godziny w piekarniku nastawionym na 180 stopni. Kilogramowego kurczaka pieczemy ok. godziny, a dwukilogramowego 1,5-2. Aż się pięknie zarumieni na złoto. Co jakiś czas polewamy kurczaka piwem. Piwo w butelce też powinno się pienić i będzie się sączyć na kurczaka. Jeśli piwo odmawia posłuszeństwa, to wystarczy dosypać odrobinę soli do piwa i efekt gwarantowany. Wyjmujemy kurczaka z piekarnika i podajemy.

Kurczak w piwie  - Krok 2
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak w piwie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak w piwie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak w piwie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak w piwie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak w piwie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak w piwie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak w piwie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak w piwie  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Chińskie sajgonki
czas przygotowania
55 min.
stopień trudności

średnie

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste...

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić?

Czytaj więcej