Kurczak w piwie przepis – Zobacz na przepisy.pl

Kurczak w piwie

Autor: Szczęśliva

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

15 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

500 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka myjemy, polewamy olejem i posypujemy obficie przyprawą do złotego kurczaka Knorr. Można to zrobić poprzedniego dnia wieczorem. Butelkę z piwem pozbawiamy etykiety i ew. kleju. Odlewamy szklankę piwa i stawiamy ją z boku.

Kurczak w piwie  - Krok 1

Krok 2

Kurczaka nabijamy na butelkę z piwem w środku i pieczemy na głębszej blasze ok. 1-1.5 godziny w piekarniku nastawionym na 180 stopni. Kilogramowego kurczaka pieczemy ok. godziny, a dwukilogramowego 1,5-2. Aż się pięknie zarumieni na złoto. Co jakiś czas polewamy kurczaka piwem. Piwo w butelce też powinno się pienić i będzie się sączyć na kurczaka. Jeśli piwo odmawia posłuszeństwa, to wystarczy dosypać odrobinę soli do piwa i efekt gwarantowany. Wyjmujemy kurczaka z piekarnika i podajemy.

Kurczak w piwie  - Krok 2
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak w piwie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak w piwie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak w piwie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak w piwie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak w piwie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak w piwie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak w piwie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej