Kurczak w piwie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak w piwie

Autor: Szczęśliva

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
22 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

500 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka myjemy, polewamy olejem i posypujemy obficie przyprawą do złotego kurczaka Knorr. Można to zrobić poprzedniego dnia wieczorem. Butelkę z piwem pozbawiamy etykiety i ew. kleju. Odlewamy szklankę piwa i stawiamy ją z boku.

Kurczak w piwie  - Krok 1

Krok 2

Kurczaka nabijamy na butelkę z piwem w środku i pieczemy na głębszej blasze ok. 1-1.5 godziny w piekarniku nastawionym na 180 stopni. Kilogramowego kurczaka pieczemy ok. godziny, a dwukilogramowego 1,5-2. Aż się pięknie zarumieni na złoto. Co jakiś czas polewamy kurczaka piwem. Piwo w butelce też powinno się pienić i będzie się sączyć na kurczaka. Jeśli piwo odmawia posłuszeństwa, to wystarczy dosypać odrobinę soli do piwa i efekt gwarantowany. Wyjmujemy kurczaka z piekarnika i podajemy.

Kurczak w piwie  - Krok 2
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak w piwie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak w piwie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak w piwie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak w piwie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak w piwie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak w piwie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak w piwie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak w piwie  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.

Czytaj więcej

Cukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.

Czytaj więcej