
Składniki
1 sztuka
500 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kurczaka myjemy, polewamy olejem i posypujemy obficie przyprawą do złotego kurczaka Knorr. Można to zrobić poprzedniego dnia wieczorem. Butelkę z piwem pozbawiamy etykiety i ew. kleju. Odlewamy szklankę piwa i stawiamy ją z boku.

Krok 2
Kurczaka nabijamy na butelkę z piwem w środku i pieczemy na głębszej blasze ok. 1-1.5 godziny w piekarniku nastawionym na 180 stopni. Kilogramowego kurczaka pieczemy ok. godziny, a dwukilogramowego 1,5-2. Aż się pięknie zarumieni na złoto. Co jakiś czas polewamy kurczaka piwem. Piwo w butelce też powinno się pienić i będzie się sączyć na kurczaka. Jeśli piwo odmawia posłuszeństwa, to wystarczy dosypać odrobinę soli do piwa i efekt gwarantowany. Wyjmujemy kurczaka z piekarnika i podajemy.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa do złotego kurczaka Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuSzlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej
































