
Składniki
1 sztuka
500 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kurczaka myjemy, polewamy olejem i posypujemy obficie przyprawą do złotego kurczaka Knorr. Można to zrobić poprzedniego dnia wieczorem. Butelkę z piwem pozbawiamy etykiety i ew. kleju. Odlewamy szklankę piwa i stawiamy ją z boku.

Krok 2
Kurczaka nabijamy na butelkę z piwem w środku i pieczemy na głębszej blasze ok. 1-1.5 godziny w piekarniku nastawionym na 180 stopni. Kilogramowego kurczaka pieczemy ok. godziny, a dwukilogramowego 1,5-2. Aż się pięknie zarumieni na złoto. Co jakiś czas polewamy kurczaka piwem. Piwo w butelce też powinno się pienić i będzie się sączyć na kurczaka. Jeśli piwo odmawia posłuszeństwa, to wystarczy dosypać odrobinę soli do piwa i efekt gwarantowany. Wyjmujemy kurczaka z piekarnika i podajemy.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa do złotego kurczaka Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuMarynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej