Klasyczna zapiekanka Quiche Lorraine - Placek lotaryński
łatwe
220 osób zapisało

Składniki
1 opakowanie
1 opakowanie
250 gramów
2 sztuki
4 sztuki
250 gramów
200 mililitrów
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Okrągłą formę do tarty natłuść i wyłóż ciastem francuskim. Nakłuj po całości widelcem i zapiecz kilka minut w nagrzanym do 200 st. C piekarniku.
Krok 2
Boczek oraz cebulę pokrój w drobną kostkę i przesmaż na rozgrzanej patelni zaczynając od boczku.
Krok 3
Zawartość opakowania Knorr wymieszaj ze śmietaną oraz 100 ml wody i zagotuj.
Krok 4
Do wystudzonego sosu dodaj jajka oraz ser i dokładnie wymieszaj.
Krok 5
Na zapieczony spód wyłóż boczek z cebulą a następnie całość zalej przygotowaną masą śmietanową. Naczynie wstaw do nagrzanego do 200 °C piekarnika na 15-20 minut. Tip: Taka zapiekankę możesz podać zarówno na ciepło, jak i na zimno.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!
Czytaj więcejŁagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Klasyczna zapiekanka Quiche Lorraine - Placek lotaryński
Zapiekanka Quiche lorraine wywodzi się z północno-wschodniej Francji, a dokładnie z Lotaryngii i Alzacji. W Polsce potrawa ta nazywana jest plackiem lotaryńskim lub kiszem. W średniowieczu podawana była ona na żeliwnych patelniach, a zamiast ciasta tradycyjnego używano ciasta chlebowego. Był to jeden z ulubionych przysmaków księcia Lotaryngii, Karola II Wielkiego. Pierwszy człon nazwy tej zapiekanki wywodzi się od niemieckiego słowa „kuchen”, oznaczającego placek, drugi natomiast od Lotaryngii. Bazą zapiekanki jest kruchy spód, którego brzegi należy delikatnie wywinąć na formie, a następnie nałożyć do niego boczek, cebulę oraz starty ser (najlepiej sprawdzi się tu gruyere lub pleśniowy roquefort). Całość zalewa się kremem na bazie jajek oraz śmietany i piecze aż do momentu, gdy uzyska złocistą barwę. To danie tak smaczne, że gdy raz je zrobisz, będziesz wracać do tego przepisu.