Klasyczna zapiekanka Quiche Lorraine - Placek lotaryński
łatwe
223 osoby zapisały

Składniki
1 opakowanie
1 opakowanie
250 gramów
2 sztuki
4 sztuki
250 gramów
200 mililitrów
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Okrągłą formę do tarty natłuść i wyłóż ciastem francuskim. Nakłuj po całości widelcem i zapiecz kilka minut w nagrzanym do 200 st. C piekarniku.
Krok 2
Boczek oraz cebulę pokrój w drobną kostkę i przesmaż na rozgrzanej patelni zaczynając od boczku.
Krok 3
Zawartość opakowania Knorr wymieszaj ze śmietaną oraz 100 ml wody i zagotuj.
Krok 4
Do wystudzonego sosu dodaj jajka oraz ser i dokładnie wymieszaj.
Krok 5
Na zapieczony spód wyłóż boczek z cebulą a następnie całość zalej przygotowaną masą śmietanową. Naczynie wstaw do nagrzanego do 200 °C piekarnika na 15-20 minut. Tip: Taka zapiekankę możesz podać zarówno na ciepło, jak i na zimno.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Fix Spaghetti Carbonara Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Klasyczna zapiekanka Quiche Lorraine - Placek lotaryński
Zapiekanka Quiche lorraine wywodzi się z północno-wschodniej Francji, a dokładnie z Lotaryngii i Alzacji. W Polsce potrawa ta nazywana jest plackiem lotaryńskim lub kiszem. W średniowieczu podawana była ona na żeliwnych patelniach, a zamiast ciasta tradycyjnego używano ciasta chlebowego. Był to jeden z ulubionych przysmaków księcia Lotaryngii, Karola II Wielkiego. Pierwszy człon nazwy tej zapiekanki wywodzi się od niemieckiego słowa „kuchen”, oznaczającego placek, drugi natomiast od Lotaryngii. Bazą zapiekanki jest kruchy spód, którego brzegi należy delikatnie wywinąć na formie, a następnie nałożyć do niego boczek, cebulę oraz starty ser (najlepiej sprawdzi się tu gruyere lub pleśniowy roquefort). Całość zalewa się kremem na bazie jajek oraz śmietany i piecze aż do momentu, gdy uzyska złocistą barwę. To danie tak smaczne, że gdy raz je zrobisz, będziesz wracać do tego przepisu.