Zapiekanka quiche lorraine - na cieście francuskim | Przepisy.pl pixel

Klasyczna zapiekanka Quiche Lorraine - Placek lotaryński

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

6

heart
303 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

135 osób wydrukowało

Pobierz pdf

224 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

1 opakowanie

250 gramów

2 sztuki

4 sztuki

250 gramów

200 mililitrów

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Okrągłą formę do tarty natłuść i wyłóż ciastem francuskim. Nakłuj po całości widelcem i zapiecz kilka minut w nagrzanym do 200 st. C piekarniku.

Krok 2

Boczek oraz cebulę pokrój w drobną kostkę i przesmaż na rozgrzanej patelni zaczynając od boczku.

Krok 3

Zawartość opakowania Knorr wymieszaj ze śmietaną oraz 100 ml wody i zagotuj.

Krok 4

Do wystudzonego sosu dodaj jajka oraz ser i dokładnie wymieszaj.

Krok 5

Na zapieczony spód wyłóż boczek z cebulą a następnie całość zalej przygotowaną masą śmietanową. Naczynie wstaw do nagrzanego do 200 °C piekarnika na 15-20 minut. Tip: Taka zapiekankę możesz podać zarówno na ciepło, jak i na zimno.

1

Opinie o przepisie

  • Agnieszka Drobig

    Agnieszka Drobig , 14.07.2016

    uwielbiam to

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Klasyczna zapiekanka Quiche Lorraine - Placek lotaryński  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Klasyczna zapiekanka Quiche Lorraine - Placek lotaryński  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Klasyczna zapiekanka Quiche Lorraine - Placek lotaryński  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Klasyczna zapiekanka Quiche Lorraine - Placek lotaryński  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Klasyczna zapiekanka Quiche Lorraine - Placek lotaryński  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Klasyczna zapiekanka Quiche Lorraine - Placek lotaryński  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Klasyczna zapiekanka Quiche Lorraine - Placek lotaryński  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Klasyczna zapiekanka Quiche Lorraine - Placek lotaryński  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Klasyczna zapiekanka Quiche Lorraine - Placek lotaryński Klasyczna zapiekanka Quiche Lorraine - Placek lotaryński

Zapiekanka Quiche lorraine wywodzi się z północno-wschodniej Francji, a dokładnie z Lotaryngii i Alzacji. W Polsce potrawa ta nazywana jest plackiem lotaryńskim lub kiszem. W średniowieczu podawana była ona na żeliwnych patelniach, a zamiast ciasta tradycyjnego używano ciasta chlebowego. Był to jeden z ulubionych przysmaków księcia Lotaryngii, Karola II Wielkiego. Pierwszy człon nazwy tej zapiekanki wywodzi się od niemieckiego słowa „kuchen”, oznaczającego placek, drugi natomiast od Lotaryngii. Bazą zapiekanki jest kruchy spód, którego brzegi należy delikatnie wywinąć na formie, a następnie nałożyć do niego boczek, cebulę oraz starty ser (najlepiej sprawdzi się tu gruyere lub pleśniowy roquefort). Całość zalewa się kremem na bazie jajek oraz śmietany i piecze aż do momentu, gdy uzyska złocistą barwę. To danie tak smaczne, że gdy raz je zrobisz, będziesz wracać do tego przepisu.