Zapiekanka quiche lorraine - na cieście francuskim | Przepisy.pl pixel

Klasyczna zapiekanka Quiche Lorraine - Placek lotaryński

Autor: Szef kuchni Knorr Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

6

297 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

127 osób wydrukowało

Pobierz pdf

213 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

1 opakowanie

250 gramów

2 sztuki

4 sztuki

250 gramów

200 mililitrów

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Okrągłą formę do tarty natłuść i wyłóż ciastem francuskim. Nakłuj po całości widelcem i zapiecz kilka minut w nagrzanym do 200 st. C piekarniku.

Krok 2

Boczek oraz cebulę pokrój w drobną kostkę i przesmaż na rozgrzanej patelni zaczynając od boczku.

Krok 3

Zawartość opakowania Knorr wymieszaj ze śmietaną oraz 100 ml wody i zagotuj.

Krok 4

Do wystudzonego sosu dodaj jajka oraz ser i dokładnie wymieszaj.

Krok 5

Na zapieczony spód wyłóż boczek z cebulą a następnie całość zalej przygotowaną masą śmietanową. Naczynie wstaw do nagrzanego do 200 °C piekarnika na 15-20 minut. Tip: Taka zapiekankę możesz podać zarówno na ciepło, jak i na zimno.

1

Opinie o przepisie

  • Agnieszka Drobig

    Agnieszka Drobig , 14.07.2016

    uwielbiam to

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Klasyczna zapiekanka Quiche Lorraine - Placek lotaryński  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Klasyczna zapiekanka Quiche Lorraine - Placek lotaryński  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Klasyczna zapiekanka Quiche Lorraine - Placek lotaryński  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Klasyczna zapiekanka Quiche Lorraine - Placek lotaryński  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Klasyczna zapiekanka Quiche Lorraine - Placek lotaryński  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Klasyczna zapiekanka Quiche Lorraine - Placek lotaryński  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Klasyczna zapiekanka Quiche Lorraine - Placek lotaryński  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Klasyczna zapiekanka Quiche Lorraine - Placek lotaryński  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Marynowane pieczarki
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Planujecie danie z gotowanej dyni i zastanawiacie się, jak ugotować dynię, żeby smakowała wybornie? Sprawdźcie, jak gotować dynię, żeby zachować jej smak, kolor i zapach.

Czytaj więcej

Jak uprażyć orzechy? Do tej czynności przydadzą się patelnia albo piekarnik. Jak uprażyć orzechy włoskie, a jak zabrać się za laskowe lub fistaszki? Wszystkiego dowiesz się z naszego krótkiego poradnika dotyczącego prażenia orzechów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Klasyczna zapiekanka Quiche Lorraine - Placek lotaryński Klasyczna zapiekanka Quiche Lorraine - Placek lotaryński

Zapiekanka Quiche lorraine wywodzi się z północno-wschodniej Francji, a dokładnie z Lotaryngii i Alzacji. W Polsce potrawa ta nazywana jest plackiem lotaryńskim lub kiszem. W średniowieczu podawana była ona na żeliwnych patelniach, a zamiast ciasta tradycyjnego używano ciasta chlebowego. Był to jeden z ulubionych przysmaków księcia Lotaryngii, Karola II Wielkiego. Pierwszy człon nazwy tej zapiekanki wywodzi się od niemieckiego słowa „kuchen”, oznaczającego placek, drugi natomiast od Lotaryngii. Bazą zapiekanki jest kruchy spód, którego brzegi należy delikatnie wywinąć na formie, a następnie nałożyć do niego boczek, cebulę oraz starty ser (najlepiej sprawdzi się tu gruyere lub pleśniowy roquefort). Całość zalewa się kremem na bazie jajek oraz śmietany i piecze aż do momentu, gdy uzyska złocistą barwę. To danie tak smaczne, że gdy raz je zrobisz, będziesz wracać do tego przepisu.