Klasyczna zapiekanka Quiche Lorraine - Placek lotaryński

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

5

245 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

113 osób wydrukowało

Pobierz pdf

170 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

250 gramów

2 sztuki

4 sztuki

250 gramów

200 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Okrągłą formę do tarty natłuść i wyłóż ciastem francuskim. Nakłuj po całości widelcem i zapiecz kilka minut w nagrzanym do 200 st. C piekarniku.

Krok 2

Boczek oraz cebulę pokrój w drobną kostkę i przesmaż na rozgrzanej patelni zaczynając od boczku.

Krok 3

Zawartość opakowania Knorr wymieszaj ze śmietaną oraz 100 ml wody i zagotuj.

Krok 4

Do wystudzonego sosu dodaj jajka oraz ser i dokładnie wymieszaj.

Krok 5

Na zapieczony spód wyłóż boczek z cebulą a następnie całość zalej przygotowaną masą śmietanową. Naczynie wstaw do nagrzanego do 200 °C piekarnika na 15-20 minut. Tip: Taka zapiekankę możesz podać zarówno na ciepło, jak i na zimno.

1

Opinie o przepisie

  • Agnieszka Drobig

    Agnieszka Drobig

    uwielbiam to

    Odpowiedz Odpowiedz

Fix Spaghetti Carbonara Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Fix Spaghetti Carbonara Knorr

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Klasyczna zapiekanka Quiche Lorraine - Placek lotaryński Klasyczna zapiekanka Quiche Lorraine - Placek lotaryński

Zapiekanka Quiche lorraine wywodzi się z północno-wschodniej Francji, a dokładnie z Lotaryngii i Alzacji. W Polsce potrawa ta nazywana jest plackiem lotaryńskim lub kiszem. W średniowieczu podawana była ona na żeliwnych patelniach, a zamiast ciasta tradycyjnego używano ciasta chlebowego. Był to jeden z ulubionych przysmaków księcia Lotaryngii, Karola II Wielkiego. Pierwszy człon nazwy tej zapiekanki wywodzi się od niemieckiego słowa „kuchen”, oznaczającego placek, drugi natomiast od Lotaryngii. Bazą zapiekanki jest kruchy spód, którego brzegi należy delikatnie wywinąć na formie, a następnie nałożyć do niego boczek, cebulę oraz starty ser (najlepiej sprawdzi się tu gruyere lub pleśniowy roquefort). Całość zalewa się kremem na bazie jajek oraz śmietany i piecze aż do momentu, gdy uzyska złocistą barwę. To danie tak smaczne, że gdy raz je zrobisz, będziesz wracać do tego przepisu.