Klasyczna zapiekanka Quiche Lorraine - Placek lotaryński
łatwe
221 osób zapisało

Składniki
1 opakowanie
1 opakowanie
250 gramów
2 sztuki
4 sztuki
250 gramów
200 mililitrów
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Okrągłą formę do tarty natłuść i wyłóż ciastem francuskim. Nakłuj po całości widelcem i zapiecz kilka minut w nagrzanym do 200 st. C piekarniku.
Krok 2
Boczek oraz cebulę pokrój w drobną kostkę i przesmaż na rozgrzanej patelni zaczynając od boczku.
Krok 3
Zawartość opakowania Knorr wymieszaj ze śmietaną oraz 100 ml wody i zagotuj.
Krok 4
Do wystudzonego sosu dodaj jajka oraz ser i dokładnie wymieszaj.
Krok 5
Na zapieczony spód wyłóż boczek z cebulą a następnie całość zalej przygotowaną masą śmietanową. Naczynie wstaw do nagrzanego do 200 °C piekarnika na 15-20 minut. Tip: Taka zapiekankę możesz podać zarówno na ciepło, jak i na zimno.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Fix Spaghetti Carbonara Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Klasyczna zapiekanka Quiche Lorraine - Placek lotaryński
Zapiekanka Quiche lorraine wywodzi się z północno-wschodniej Francji, a dokładnie z Lotaryngii i Alzacji. W Polsce potrawa ta nazywana jest plackiem lotaryńskim lub kiszem. W średniowieczu podawana była ona na żeliwnych patelniach, a zamiast ciasta tradycyjnego używano ciasta chlebowego. Był to jeden z ulubionych przysmaków księcia Lotaryngii, Karola II Wielkiego. Pierwszy człon nazwy tej zapiekanki wywodzi się od niemieckiego słowa „kuchen”, oznaczającego placek, drugi natomiast od Lotaryngii. Bazą zapiekanki jest kruchy spód, którego brzegi należy delikatnie wywinąć na formie, a następnie nałożyć do niego boczek, cebulę oraz starty ser (najlepiej sprawdzi się tu gruyere lub pleśniowy roquefort). Całość zalewa się kremem na bazie jajek oraz śmietany i piecze aż do momentu, gdy uzyska złocistą barwę. To danie tak smaczne, że gdy raz je zrobisz, będziesz wracać do tego przepisu.