
Składniki
600 gramów
1 szklanka
50 gramów
150 gramów
150 gramów
2 łyżeczki
3 sztuki
75 gramów
75 gramów
75 gramów
75 gramów
75 gramów
50 gramów
0.5 szklanki
1 łyżka
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Podgrzej mleko. Pokruszone drożdże wymieszaj z łyżką cukru, łyżką mąki i połową ciepłego mleka. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia
Krok 2
Dwa całe jajka i jedno białko utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym.
Krok 3
Do przesianej mąki dodaj sól, masę jajeczną, pozostałe mleko oraz wyrośnięty zaczyn. Wyrób elastyczne ciasto.
Krok 4
Pod koniec wyrabiania dodaj roztopione, letnie masło oraz pokrojone morele, żurawinę, rodzynki, skórę kandyzowaną. Dokładnie wyrób ciasto, aż będzie odchodzić od ręki (ok.5-7 minut). Nakryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok.20 minut).
Krok 5
Dwie foremki keksowe (podłużne) wysmaruj masłem i rozłóż do nich wyrośnięte ciasto. Posmaruj rozkłóconym żółtkiem i posyp posiekanymi orzechami laskowymi oraz włoskimi. Ciasto ponownie odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (10 minut).
Krok 6
W tym czasie nagrzej piekarnik do 175 stopni. Piecz ciasto 40 minut (do suchego patyczka). Ciasto studź na kratce wyjęte z foremek.
Krok 7
Zrób lukier z cukru pudru i cytryny i udekoruj letnie ciasto.
Dobra rada:
Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Przygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!
Czytaj więcejBananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?
Czytaj więcej