
Składniki
600 gramów
1 szklanka
50 gramów
150 gramów
150 gramów
2 łyżeczki
3 sztuki
75 gramów
75 gramów
75 gramów
75 gramów
75 gramów
50 gramów
0.5 szklanki
1 łyżka
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Podgrzej mleko. Pokruszone drożdże wymieszaj z łyżką cukru, łyżką mąki i połową ciepłego mleka. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia
Krok 2
Dwa całe jajka i jedno białko utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym.
Krok 3
Do przesianej mąki dodaj sól, masę jajeczną, pozostałe mleko oraz wyrośnięty zaczyn. Wyrób elastyczne ciasto.
Krok 4
Pod koniec wyrabiania dodaj roztopione, letnie masło oraz pokrojone morele, żurawinę, rodzynki, skórę kandyzowaną. Dokładnie wyrób ciasto, aż będzie odchodzić od ręki (ok.5-7 minut). Nakryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok.20 minut).
Krok 5
Dwie foremki keksowe (podłużne) wysmaruj masłem i rozłóż do nich wyrośnięte ciasto. Posmaruj rozkłóconym żółtkiem i posyp posiekanymi orzechami laskowymi oraz włoskimi. Ciasto ponownie odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (10 minut).
Krok 6
W tym czasie nagrzej piekarnik do 175 stopni. Piecz ciasto 40 minut (do suchego patyczka). Ciasto studź na kratce wyjęte z foremek.
Krok 7
Zrób lukier z cukru pudru i cytryny i udekoruj letnie ciasto.

Dobra rada:
Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej