
Składniki
600 gramów
1 szklanka
50 gramów
150 gramów
150 gramów
2 łyżeczki
3 sztuki
75 gramów
75 gramów
75 gramów
75 gramów
75 gramów
50 gramów
0.5 szklanki
1 łyżka
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Podgrzej mleko. Pokruszone drożdże wymieszaj z łyżką cukru, łyżką mąki i połową ciepłego mleka. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia
Krok 2
Dwa całe jajka i jedno białko utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym.
Krok 3
Do przesianej mąki dodaj sól, masę jajeczną, pozostałe mleko oraz wyrośnięty zaczyn. Wyrób elastyczne ciasto.
Krok 4
Pod koniec wyrabiania dodaj roztopione, letnie masło oraz pokrojone morele, żurawinę, rodzynki, skórę kandyzowaną. Dokładnie wyrób ciasto, aż będzie odchodzić od ręki (ok.5-7 minut). Nakryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok.20 minut).
Krok 5
Dwie foremki keksowe (podłużne) wysmaruj masłem i rozłóż do nich wyrośnięte ciasto. Posmaruj rozkłóconym żółtkiem i posyp posiekanymi orzechami laskowymi oraz włoskimi. Ciasto ponownie odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (10 minut).
Krok 6
W tym czasie nagrzej piekarnik do 175 stopni. Piecz ciasto 40 minut (do suchego patyczka). Ciasto studź na kratce wyjęte z foremek.
Krok 7
Zrób lukier z cukru pudru i cytryny i udekoruj letnie ciasto.

Dobra rada:
Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej