Tajskie sezamowo-limonkowe kieszonki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tajskie sezamowo-limonkowe kieszonki

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 sztuka

2 łyżki

2 łyżki

null

1 łyżka

500

1 łyżka

1 opakowanie

300 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebule drobno posiekaj.

Krok 2

Zmielone mięso, pastę curry, ziarno sezamowe, posiekaną kolendrę, sok z limonki, drobno posiekaną cebulę i przyprawę do mięs Knorr dobrze wymieszaj.

Krok 3

Pokrój każdą tortillę na 4 równe części. Posmaruj jajkiem jeden dłuższy brzeg i połowę krótszego. Rozłóż łyżeczką przygotowaną masę na środku wzdłuż trójkąta.

Krok 4

Następnie złóż trójkąty wzdłuż na pół i mocno przyciśnij, aby mieć pewność, że są szczelnie zamknięte.

Krok 5

Rozgrzej oleju na dużej patelni. Kieszonki smaż przez 3 minuty na każdej stronie dopóki nie zrobią się chrupiące i złote. Wyjmij z oleju i posyp szczyptą chilli.

pasibrzuch

Dobra rada:

Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tajskie sezamowo-limonkowe kieszonki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tajskie sezamowo-limonkowe kieszonki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tajskie sezamowo-limonkowe kieszonki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tajskie sezamowo-limonkowe kieszonki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tajskie sezamowo-limonkowe kieszonki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tajskie sezamowo-limonkowe kieszonki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tajskie sezamowo-limonkowe kieszonki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tajskie sezamowo-limonkowe kieszonki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej