
Składniki
1 sztuka
1 szczypta
150 gramów
1 sztuka
1 szczypta
0.25 szklanki
1 sztuka
1 szczypta
400 gramów
2 łyżki
2 łyżki
2 sztuki
50 gramów
100 gramów
20 gramów
200 gramów
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Dzień wcześniej namocz białą fasolę na noc.
Krok 2
Wołowinę umyj, osusz i potnij na kawałki razem z boczkiem. Dodaj do fasoli, dołóż przyprawy i gotuj na małym ogniu do momentu, gdy mięso nieco zmięknie.
Krok 3
Kiełbasę pokrój w plastry, pozostałe warzywa w kostkę.
Krok 4
Wymieszaj z fasolką, uzupełnij wodę i gotuj dalej do czasu, gdy wszystkie składniki będą miękkie.
Krok 5
W tym czasie szynkę i słoninę zmiel przez maszynkę, wymieszaj z posiekanym czosnkiem, posiekaną natką pietruszki i surowym jajkiem. Dopraw do smaku.
Krok 6
Mięso wyrób z bułką tartą na gładką masę i smaż na rozgrzanym tłuszczu małe sznycle.
Krok 7
Gotową zupę dopraw do smaku i przełóż do niej usmażone pulpety. Podawaj na gorąco.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej