
Składniki
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
3 łyżki
3 łyżki
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Por umyć i oczyścić. Pokroić cały w cienkie paseczki.

Krok 2
Jabłko obrać usunąć gniazdo nasienne i utrzeć na tarce jarzynowej (grube oczka).

Krok 3
Wymieszać por, jabłko. Wodę, olej, majonez zmieszać z sosem sałatkowym i polać nim surówkę. Delikatnie połączyć składniki. Zostawić na 5 minut by surówka "dojrzała".
Krok 4
Ta surówka jest najsmaczniejsza wiosną i latem - wystarczy 5 minut i już. Torebeczka sosu wystarczy na miseczkę surówki dla 3 osób. Polecam.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej