Pieczeń dortmundzka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczeń dortmundzka

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

2 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

250 gramów

null

null

null

1 kilogram

75 gramów

1 łyżka

4 sztuki

0.2 litra

0.5 sztuki

0.33 litra

null

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso umyj i usuń błonki. Wołowinę natrzyj dobrze przyprawą i naszpikuj goździkami, następnie przypiecz na mocno rozgrzanym tłuszczu ze wszystkich stron na złoty kolor.

Krok 2

Polej piwem, dodaj cynamon i drobno utarty pumpernikiel, posyp wcześniej umytymi rodzynkami i obraną cebulką.

Krok 3

Mięso przykryj i na łagodnym ogniu duś około 60 minut.

Krok 4

Wołowinę i szalotkę wyjmij i przykryj.

Krok 5

Sos z mięsa połącz z rosołem Knorr do 0,5 litra objętości. Doprowadź do wrzenia.

Krok 6

Mąkę wymieszaj z wodą, dodaj parę łyżek gorącego rosołu cały czas mieszając i całą mieszankę wlej do garnka. Mieszając należy zagotować.  Sos dopraw do smaku pieprzem i szczyptą cukru.

Krok 7

Mięso podawaj pokrojone w plastry polane sosem i udekorowane szalotką.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczeń dortmundzka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczeń dortmundzka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczeń dortmundzka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczeń dortmundzka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczeń dortmundzka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczeń dortmundzka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczeń dortmundzka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Jej kolory mienią się w promieniach sierpniowego słońca, dając tym samym znak, że jesień tuż za pasem. Gruszka czaruje swoim kształtem, co czyni ją jedną z bardziej rozpoznawalnych wśród owoców.

Czytaj więcej

Skorzystaj z długich jesiennych wieczorów i przygotuj domowe, apetyczne zapiekanki!

Czytaj więcej