Pide – co to jest? Jak zrobić tureckie pide?

Wiecie, czym są pide? Co to za potrawa i skąd się wywodzi? Sprawdźcie, co to jest pide i jak je podawać. Zebraliśmy dla was najważniejsze informacje na temat pide.

Pide – co to jest i skąd pochodzi?

Pide są rodzajem drożdżowych placków wywodzących się z kuchni tureckiej. Te płaskie placki przygotowuje się na wiele sposobów: z serami, sosami, a nawet z warzywami i jajkami. Pide mogą przypominać minipizzę, ale powstają z innych składników.

Pide przybierają różną postać w zależności od miejsca przygotowania i preferencji kucharza. Często nadziewa się je kebabem i podaje z surówkami, a taki zestaw stanowi świetną propozycję na danie obiadowe. Pide można serwować również z hummusem oraz z dipem tzatziki. Te tureckie placki to uniwersalne danie – zarówno ciekawa przystawka, jak i sycące śniadanie czy kolacja.

Jak zrobić tureckie pide?

Jak zrobić pide? Do przygotowania tej potrawy używa się mąki pszennej, oliwy, drożdży, masła, mleka oraz cukru. Placki powstają z drożdżowego ciasta przygotowywanego na zaczynie. Kiedy ciasto wyrasta, przygotowuje się składniki na farsz – jedne są pieczone, inne surowe, co nadaje pide różnorodność. Pide powstaje w wielu odmianach – zwykle z mięsem, ale też w wersji wegańskiej.

Placki mogą być nadziewane papryką, jajkami i serem. Zwykle są uformowane na kształt łódki albo małej pizzy. Placuszki nacina się podobnie jak kiełbasę na grilla, a na wierzch wbija jajko. Placki pide możecie potraktować jako samodzielne danie na kolację lub imprezową przekąskę.