Sałatka gruszkowa z rukolą i orzechami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka gruszkowa z rukolą i orzechami

Autor: MartaS

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

18 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

7 sztuk

1 sztuka

1 pęczek

0.5 szklanki

2 sztuki

1 łyżka

2 łyżki

2 łyżki

3 łyżki

null

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Sos sałatkowy francuski winegret Knorr połącz z 2 łyżkami oliwy z oliwek, olejem orzechowym, miodem i 1 łyżką octu balsamicznego.

Krok 2

W naczyniu żaroodpornym wymieszaj pozostałą oliwę i ocet balsamiczny z miodem Dopraw pieprzem. Wsyp orzechy i ponownie wymieszaj. Piecz koło 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Krok 3

Kiedy orzechy zbrązowieją, wyjmij i wystudź. Sałaty umyj i osusz, kilka listków rukoli odłóż, lodową porwij w kawałki. Polej sosem.

Krok 4

Gruszki umyj, obierz i pokrój w plastry. Sałaty rozłóż na talerzach, ułóż gruszki i posyp orzechami. Udekoruj listkami rukoli.

MartaS

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka gruszkowa z rukolą i orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka gruszkowa z rukolą i orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka gruszkowa z rukolą i orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka gruszkowa z rukolą i orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka gruszkowa z rukolą i orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka gruszkowa z rukolą i orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka gruszkowa z rukolą i orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka gruszkowa z rukolą i orzechami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.

Czytaj więcej

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej