Sałatka gruszkowa z rukolą i orzechami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka gruszkowa z rukolą i orzechami

Autor: MartaS

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

2 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

17 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

7 sztuk

1 sztuka

1 pęczek

0.5 szklanki

2 sztuki

1 łyżka

2 łyżki

2 łyżki

3 łyżki

null

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Sos sałatkowy francuski winegret Knorr połącz z 2 łyżkami oliwy z oliwek, olejem orzechowym, miodem i 1 łyżką octu balsamicznego.

Krok 2

W naczyniu żaroodpornym wymieszaj pozostałą oliwę i ocet balsamiczny z miodem Dopraw pieprzem. Wsyp orzechy i ponownie wymieszaj. Piecz koło 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Krok 3

Kiedy orzechy zbrązowieją, wyjmij i wystudź. Sałaty umyj i osusz, kilka listków rukoli odłóż, lodową porwij w kawałki. Polej sosem.

Krok 4

Gruszki umyj, obierz i pokrój w plastry. Sałaty rozłóż na talerzach, ułóż gruszki i posyp orzechami. Udekoruj listkami rukoli.

MartaS

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka gruszkowa z rukolą i orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka gruszkowa z rukolą i orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka gruszkowa z rukolą i orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka gruszkowa z rukolą i orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka gruszkowa z rukolą i orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka gruszkowa z rukolą i orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka gruszkowa z rukolą i orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka gruszkowa z rukolą i orzechami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
5 osób ogląda przepis:
Golonka w piwie
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Kontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...

Czytaj więcej

Ciągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.

Czytaj więcej