Sałatka gruszkowa z rukolą i orzechami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka gruszkowa z rukolą i orzechami

Autor: MartaS

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

22 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

3 łyżki

0.5 szklanki

1 łyżka

2 łyżki

1 sztuka

null

1 pęczek

2 sztuki

7 sztuk

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Sos sałatkowy francuski winegret Knorr połącz z 2 łyżkami oliwy z oliwek, olejem orzechowym, miodem i 1 łyżką octu balsamicznego.

Krok 2

W naczyniu żaroodpornym wymieszaj pozostałą oliwę i ocet balsamiczny z miodem Dopraw pieprzem. Wsyp orzechy i ponownie wymieszaj. Piecz koło 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Krok 3

Kiedy orzechy zbrązowieją, wyjmij i wystudź. Sałaty umyj i osusz, kilka listków rukoli odłóż, lodową porwij w kawałki. Polej sosem.

Krok 4

Gruszki umyj, obierz i pokrój w plastry. Sałaty rozłóż na talerzach, ułóż gruszki i posyp orzechami. Udekoruj listkami rukoli.

MartaS

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka gruszkowa z rukolą i orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka gruszkowa z rukolą i orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka gruszkowa z rukolą i orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka gruszkowa z rukolą i orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka gruszkowa z rukolą i orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka gruszkowa z rukolą i orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka gruszkowa z rukolą i orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka gruszkowa z rukolą i orzechami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej