Składniki
200 gramów
200 gramów
2 sztuki
1 sztuka
100 gramów
3 łyżki
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Poszatkuj obie kapusty w cienkie paski. Lekko posól i zgnieć rękami, tak aby puściły sok.
Krok 2
Pokrój boczek w mniejsze części. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju, a następnie przesmaż na niej boczek. Odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Krok 3
Zetrzyj jabłka i lekko skrop cytryną.
Krok 4
Sos sałatkowy włoski Knorr wymieszaj z 3 łyżkami wody, a następnie z oliwą.
Krok 5
Obie kapusty, jabłka i boczek połącz, polej sosem i wymieszaj.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste...
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z czerwonej kapusty
Czerwona kapusta sprawdza się m.in. jako sezonowy dodatek do sałatek. Możesz przyrządzić ją na różne sposoby – od smażenia, po podgotowanie. Wypróbuj jednak wariantu, w którym wykorzystuje się surową czerwoną kapustę. Po posiekaniu dopraw ją lekko i zagnieć, aby puściła soki i zmiękła. Ewentualnie delikatnie sparz ją wrzątkiem. Klasycznie jej smak dobrze skomponuje się ze startymi na tarce jabłkami. Jeśli sięgniesz po ich słodki gatunek, przygotowany owoc skrop sporą ilością soku z cytryny. Uzyskasz dzięki temu charakterystyczny słodko-kwaśny posmak całej sałatki. Smacznym urozmaiceniem będzie dodanie do niej kawałków wędzonego boczku. Warto wcześniej podsmażyć je na patelni. Staną się dzięki temu chrupiące. Całość na koniec wymieszaj dokładnie i przypraw kompozycją suszonych ziół. Aromatyczna okaże się mieszanka włoska z oregano, tymianku i rozmarynu, połączona z oliwą z oliwek. Pikantny akcent zapewni papryczka chili oraz czosnek. Sałatkę podawaj na zimno, przyozdobioną świeżymi listkami natki pietruszki lub drobno posiekanym koperkiem. Smacznego!