
Składniki
200 gramów
200 gramów
2 sztuki
1 sztuka
100 gramów
3 łyżki
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Poszatkuj obie kapusty w cienkie paski. Lekko posól i zgnieć rękami, tak aby puściły sok.

Krok 2
Pokrój boczek w mniejsze części. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju, a następnie przesmaż na niej boczek. Odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Krok 3
Zetrzyj jabłka i lekko skrop cytryną.

Krok 4
Sos sałatkowy włoski Knorr wymieszaj z 3 łyżkami wody, a następnie z oliwą.

Krok 5
Obie kapusty, jabłka i boczek połącz, polej sosem i wymieszaj.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z czerwonej kapusty
Czerwona kapusta sprawdza się m.in. jako sezonowy dodatek do sałatek. Możesz przyrządzić ją na różne sposoby – od smażenia, po podgotowanie. Wypróbuj jednak wariantu, w którym wykorzystuje się surową czerwoną kapustę. Po posiekaniu dopraw ją lekko i zagnieć, aby puściła soki i zmiękła. Ewentualnie delikatnie sparz ją wrzątkiem. Klasycznie jej smak dobrze skomponuje się ze startymi na tarce jabłkami. Jeśli sięgniesz po ich słodki gatunek, przygotowany owoc skrop sporą ilością soku z cytryny. Uzyskasz dzięki temu charakterystyczny słodko-kwaśny posmak całej sałatki. Smacznym urozmaiceniem będzie dodanie do niej kawałków wędzonego boczku. Warto wcześniej podsmażyć je na patelni. Staną się dzięki temu chrupiące. Całość na koniec wymieszaj dokładnie i przypraw kompozycją suszonych ziół. Aromatyczna okaże się mieszanka włoska z oregano, tymianku i rozmarynu, połączona z oliwą z oliwek. Pikantny akcent zapewni papryczka chili oraz czosnek. Sałatkę podawaj na zimno, przyozdobioną świeżymi listkami natki pietruszki lub drobno posiekanym koperkiem. Smacznego!