Sałatka z czerwonej kapusty przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z czerwonej kapusty

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

heart
230 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

64 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

123 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

200 gramów

200 gramów

2 sztuki

1 sztuka

100 gramów

3 łyżki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Poszatkuj obie kapusty w cienkie paski. Lekko posól i zgnieć rękami, tak aby puściły sok.

Sałatka z czerwonej kapusty  - Krok 1

Krok 2

Pokrój boczek w mniejsze części. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju, a następnie przesmaż na niej boczek. Odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Sałatka z czerwonej kapusty  - Krok 2

Krok 3

Zetrzyj jabłka i lekko skrop cytryną.

Sałatka z czerwonej kapusty  - Krok 3

Krok 4

Sos sałatkowy włoski Knorr wymieszaj z 3 łyżkami wody, a następnie z oliwą.

Sałatka z czerwonej kapusty  - Krok 4

Krok 5

Obie kapusty, jabłka i boczek połącz, polej sosem i wymieszaj.

Sałatka z czerwonej kapusty  - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z czerwonej kapusty  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z czerwonej kapusty  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z czerwonej kapusty  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z czerwonej kapusty  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z czerwonej kapusty  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z czerwonej kapusty  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z czerwonej kapusty  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z czerwonej kapusty  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z czerwonej kapusty Sałatka z czerwonej kapusty

Czerwona kapusta sprawdza się m.in. jako sezonowy dodatek do sałatek. Możesz przyrządzić ją na różne sposoby – od smażenia, po podgotowanie. Wypróbuj jednak wariantu, w którym wykorzystuje się surową czerwoną kapustę. Po posiekaniu dopraw ją lekko i zagnieć, aby puściła soki i zmiękła. Ewentualnie delikatnie sparz ją wrzątkiem. Klasycznie jej smak dobrze skomponuje się ze startymi na tarce jabłkami. Jeśli sięgniesz po ich słodki gatunek, przygotowany owoc skrop sporą ilością soku z cytryny. Uzyskasz dzięki temu charakterystyczny słodko-kwaśny posmak całej sałatki. Smacznym urozmaiceniem będzie dodanie do niej kawałków wędzonego boczku. Warto wcześniej podsmażyć je na patelni. Staną się dzięki temu chrupiące. Całość na koniec wymieszaj dokładnie i przypraw kompozycją suszonych ziół. Aromatyczna okaże się mieszanka włoska z oregano, tymianku i rozmarynu, połączona z oliwą z oliwek. Pikantny akcent zapewni papryczka chili oraz czosnek. Sałatkę podawaj na zimno, przyozdobioną świeżymi listkami natki pietruszki lub drobno posiekanym koperkiem. Smacznego!