Sałatka z czerwonej kapusty

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

212 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

50 osób wydrukowało

Pobierz pdf

99 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

200 gramów

2 sztuki

1 sztuka

100 gramów

0

3 łyżki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Poszatkuj obie kapusty w cienkie paski. Lekko posól i zgnieć rękami, tak aby puściły sok.

Sałatka z czerwonej kapusty  - Krok 1

Krok 2

Pokrój boczek w mniejsze części. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju, a następnie przesmaż na niej boczek. Odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Sałatka z czerwonej kapusty  - Krok 2

Krok 3

Zetrzyj jabłka i lekko skrop cytryną.

Sałatka z czerwonej kapusty  - Krok 3

Krok 4

Sos sałatkowy włoski Knorr wymieszaj z 3 łyżkami wody, a następnie z oliwą.

Sałatka z czerwonej kapusty  - Krok 4

Krok 5

Obie kapusty, jabłka i boczek połącz, polej sosem i wymieszaj.

Sałatka z czerwonej kapusty  - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z czerwonej kapusty Sałatka z czerwonej kapusty

Czerwona kapusta sprawdza się m.in. jako sezonowy dodatek do sałatek. Możesz przyrządzić ją na różne sposoby – od smażenia, po podgotowanie. Wypróbuj jednak wariantu, w którym wykorzystuje się surową czerwoną kapustę. Po posiekaniu dopraw ją lekko i zagnieć, aby puściła soki i zmiękła. Ewentualnie delikatnie sparz ją wrzątkiem. Klasycznie jej smak dobrze skomponuje się ze startymi na tarce jabłkami. Jeśli sięgniesz po ich słodki gatunek, przygotowany owoc skrop sporą ilością soku z cytryny. Uzyskasz dzięki temu charakterystyczny słodko-kwaśny posmak całej sałatki. Smacznym urozmaiceniem będzie dodanie do niej kawałków wędzonego boczku. Warto wcześniej podsmażyć je na patelni. Staną się dzięki temu chrupiące. Całość na koniec wymieszaj dokładnie i przypraw kompozycją suszonych ziół. Aromatyczna okaże się mieszanka włoska z oregano, tymianku i rozmarynu, połączona z oliwą z oliwek. Pikantny akcent zapewni papryczka chili oraz czosnek. Sałatkę podawaj na zimno, przyozdobioną świeżymi listkami natki pietruszki lub drobno posiekanym koperkiem. Smacznego!