Sałatka z czerwonej kapusty przepis – Zobacz na przepisy.pl

Sałatka z czerwonej kapusty

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

218 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

51 osób wydrukowało

Pobierz pdf

103 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

200 gramów

200 gramów

2 sztuki

1 sztuka

100 gramów

3 łyżki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Poszatkuj obie kapusty w cienkie paski. Lekko posól i zgnieć rękami, tak aby puściły sok.

Sałatka z czerwonej kapusty  - Krok 1

Krok 2

Pokrój boczek w mniejsze części. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju, a następnie przesmaż na niej boczek. Odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Sałatka z czerwonej kapusty  - Krok 2

Krok 3

Zetrzyj jabłka i lekko skrop cytryną.

Sałatka z czerwonej kapusty  - Krok 3

Krok 4

Sos sałatkowy włoski Knorr wymieszaj z 3 łyżkami wody, a następnie z oliwą.

Sałatka z czerwonej kapusty  - Krok 4

Krok 5

Obie kapusty, jabłka i boczek połącz, polej sosem i wymieszaj.

Sałatka z czerwonej kapusty  - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z czerwonej kapusty  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z czerwonej kapusty  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z czerwonej kapusty  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z czerwonej kapusty  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z czerwonej kapusty  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z czerwonej kapusty  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z czerwonej kapusty  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Penne ze szpinakiem
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z czerwonej kapusty Sałatka z czerwonej kapusty

Czerwona kapusta sprawdza się m.in. jako sezonowy dodatek do sałatek. Możesz przyrządzić ją na różne sposoby – od smażenia, po podgotowanie. Wypróbuj jednak wariantu, w którym wykorzystuje się surową czerwoną kapustę. Po posiekaniu dopraw ją lekko i zagnieć, aby puściła soki i zmiękła. Ewentualnie delikatnie sparz ją wrzątkiem. Klasycznie jej smak dobrze skomponuje się ze startymi na tarce jabłkami. Jeśli sięgniesz po ich słodki gatunek, przygotowany owoc skrop sporą ilością soku z cytryny. Uzyskasz dzięki temu charakterystyczny słodko-kwaśny posmak całej sałatki. Smacznym urozmaiceniem będzie dodanie do niej kawałków wędzonego boczku. Warto wcześniej podsmażyć je na patelni. Staną się dzięki temu chrupiące. Całość na koniec wymieszaj dokładnie i przypraw kompozycją suszonych ziół. Aromatyczna okaże się mieszanka włoska z oregano, tymianku i rozmarynu, połączona z oliwą z oliwek. Pikantny akcent zapewni papryczka chili oraz czosnek. Sałatkę podawaj na zimno, przyozdobioną świeżymi listkami natki pietruszki lub drobno posiekanym koperkiem. Smacznego!