Sałatka z koprem włoskim (fenkułem) - VIDEO
łatwe
59 osób zapisało
Składniki
3 sztuki
4 sztuki
1 opakowanie
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Boczek usmaż na suchej patelni, aby stał się chrupiący. Pozwól, aby tłuszcz sam wytopił się z mięsa. Usmażone plastry odsącz na ręczniku papierowym.

Krok 2
Z kopru włoskiego odkrój zielone części. Z drugiej strony, za pomocą małego nożyka, wydrąż stwardniały środek. Następnie pokrój koper w bardzo cienkie plastry, zamarynuj w szczypcie soli, cukru i odrobinie oliwy. Odstaw na chwilę (dzięki temu, koper będzie bardziej kruchy).

Krok 3
Z ziół urwij same listki. Dodaj do kopru.

Krok 4
Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z trzema łyżkami oliwy i odrobiną wody oraz miodu. Następnie dodaj do sałatki.

Krok 5
Sałatkę podawaj z chrupiącym boczkiem i pieczywem.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z koprem włoskim (fenkułem) - VIDEO
Sałatka z koprem włoskim, czyli fenkułem, o delikatnie anyżowym posmaku, połączona z chrupiącym boczkiem, to ciekawy sposób na dodatek do dań lub przekąskę. Na początek smaż wędlinę na patelni do momentu jej zarumienienia i odsącz na ręczniku papierowym. Następnie przygotuj fenkuł, zaczynając od dokładnego umycia warzywa i odcięcia jego zielonych oraz stwardniałych części. Pokrój go w cienkie plastry i zamarynuj w oliwie z przyprawami, by stał się bardziej kruchy. Dodaj posiekany koper oraz kolendrę, które idealnie skomponują się ze smakiem fenkułu. Ewentualnie, dla urozmaicenia smaku, dołącz do sałatki również kilka suszonych pomidorów. Tuż przed podaniem polej ją swoim ulubionym sosem – bardzo dobrze będzie się nadawać włoski. Sałatkę z koprem włoskim serwuj z chrupiącym pieczywem – najlepiej bułką razową lub bagietką. Będzie też dobrym dodatkiem do grillowanych mięs. Zainspiruj się tym przepisem i przekonaj się, jak w prosty sposób można przygotować apetyczną przekąskę, doskonałą na wiele okazji.