Bułeczki na Walentynki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Bułeczki na Walentynki

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

17 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

30 gramów

1 łyżeczka

550 gramów

1 łyżeczka

2 łyżki

1 łyżka

2 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozpuść drożdże w 300 ml letniej wody z cukrem. Odstaw na 10 minut.

Krok 2

Wymieszaj mąkę z przyprawą Knorr i dodaj oliwę. Teraz połącz z drożdżami i zagnieć ciasto. Odstaw w ciepłym miejscu pod przykryciem na 30 minut.

Krok 3

Po tym czasie ponownie zagnieć ciasto. Podziel na 18 mniejszych, równych, okrągłych części.

Krok 4

Rozkłóć białko z wodą. Posmaruj wierzch każdej kulki ciasta białkiem i posyp sezamem oraz siemieniem lnianych. Gotowe bułeczki układaj w blaszce do pieczenia wyłożonej uprzednio pergaminem na kształt serca tak aby się stykały. Przykryj ponownie ściereczką i odstaw na 15 minut.

Krok 5

Rozgrzej piekarnik z termo obiegiem do 175 stopni i piecz bułeczki przez 20-25 minut.

przepisy.pl

Dobra rada:

Możesz dodać dowolne nasiona, np. słonecznika i wmieszać je również w środek ciasta. Jeśli zostaną Ci drożdże możesz je śmiało zamrozić i używać przy kolejnych wypiekach.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bułeczki na Walentynki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bułeczki na Walentynki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bułeczki na Walentynki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bułeczki na Walentynki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bułeczki na Walentynki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bułeczki na Walentynki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bułeczki na Walentynki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bułeczki na Walentynki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bułeczki na WalentynkiBułeczki na Walentynki

Szukacie idealnego podarunku z okazji Święta Zakochanych? Zamiast buszować wśród sklepowych półek, postawcie na wyjątkowe danie przygotowane specjalnie dla ukochanej osoby. Bułeczki jako prezent od serca sprawdzą się idealnie. Pora na pyszną niespodziankę!

Dla kogo?  Jesteśmy przekonani, że własnoręcznie zrobione bułeczki i wspólny, niespieszny posiłek będą strzałem w dziesiątkę.

Na jaką okazję? Walentynki to świetna okazja, by sprawdzić się w kuchni. Trudno o lepszą motywację do gotowania! Jednak przepis na pachnące ziołami bułeczki możecie wykorzystywać znacznie częściej, np. jako przekąskę podczas spotkania z bliskimi w luźnej atmosferze.

Czy wiesz, że? Sezam, którym posypiecie bułeczki, jest uprawiany od tysiącleci. Rolnicy doceniają zwłaszcza jego odporność i możliwość rozwoju w suchym klimacie.