Bułeczki na Walentynki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Bułeczki na Walentynki

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

18 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

30 gramów

1 łyżeczka

550 gramów

1 łyżeczka

2 łyżki

1 łyżka

2 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozpuść drożdże w 300 ml letniej wody z cukrem. Odstaw na 10 minut.

Krok 2

Wymieszaj mąkę z przyprawą Knorr i dodaj oliwę. Teraz połącz z drożdżami i zagnieć ciasto. Odstaw w ciepłym miejscu pod przykryciem na 30 minut.

Krok 3

Po tym czasie ponownie zagnieć ciasto. Podziel na 18 mniejszych, równych, okrągłych części.

Krok 4

Rozkłóć białko z wodą. Posmaruj wierzch każdej kulki ciasta białkiem i posyp sezamem oraz siemieniem lnianych. Gotowe bułeczki układaj w blaszce do pieczenia wyłożonej uprzednio pergaminem na kształt serca tak aby się stykały. Przykryj ponownie ściereczką i odstaw na 15 minut.

Krok 5

Rozgrzej piekarnik z termo obiegiem do 175 stopni i piecz bułeczki przez 20-25 minut.

przepisy.pl

Dobra rada:

Możesz dodać dowolne nasiona, np. słonecznika i wmieszać je również w środek ciasta. Jeśli zostaną Ci drożdże możesz je śmiało zamrozić i używać przy kolejnych wypiekach.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bułeczki na Walentynki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bułeczki na Walentynki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bułeczki na Walentynki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bułeczki na Walentynki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bułeczki na Walentynki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bułeczki na Walentynki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bułeczki na Walentynki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bułeczki na Walentynki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bułeczki na WalentynkiBułeczki na Walentynki

Szukacie idealnego podarunku z okazji Święta Zakochanych? Zamiast buszować wśród sklepowych półek, postawcie na wyjątkowe danie przygotowane specjalnie dla ukochanej osoby. Bułeczki jako prezent od serca sprawdzą się idealnie. Pora na pyszną niespodziankę!

Dla kogo?  Jesteśmy przekonani, że własnoręcznie zrobione bułeczki i wspólny, niespieszny posiłek będą strzałem w dziesiątkę.

Na jaką okazję? Walentynki to świetna okazja, by sprawdzić się w kuchni. Trudno o lepszą motywację do gotowania! Jednak przepis na pachnące ziołami bułeczki możecie wykorzystywać znacznie częściej, np. jako przekąskę podczas spotkania z bliskimi w luźnej atmosferze.

Czy wiesz, że? Sezam, którym posypiecie bułeczki, jest uprawiany od tysiącleci. Rolnicy doceniają zwłaszcza jego odporność i możliwość rozwoju w suchym klimacie.