Jak zrobić precla? Jak upiec precle bawarskie, a jak drożdżowe?
Zapach świeżo upieczonych precli to coś prawdziwie domowego! Precle, znane na całym świecie jako przysmak, mają swoje korzenie głęboko w tradycji i zawsze cieszą się popularnością. Jak zrobić precle bawarskie, a jak zrobić precle drożdżowe? Zapraszamy do artykułu!
Jak zrobić precle?
Jeśli zastanawiacie się, jak zrobić precla, to przychodzimy z pomocą. Oto kilka składników, które będą Wam potrzebne: mąka, odrobina soli, cukru, świeże drożdże, mleko, masło i jajko. Precle bawarskie, tak samo jak i precle drożdżowe są świetną przekąską i tak samo do obu z nich są potrzebne drożdże świeże lub instant.
Świeże drożdże i cukier rozetrzyjcie w misce z odrobiną mleka (2 łyżki). Następnie tak powstały rozczyn przykryjcie ściereczką i trzymajcie przez 15 minut w temperaturze pokojowej, by podwoiły swoją wielkość. Mąkę wsypcie do dużej miski, dodajcie sól, miękkie masło, zaczyn z drożdży i resztę mleka. Zagniećcie wszystko w jednolite i elastyczne ciasto. Miskę z ciastem ponownie przykryjcie ściereczką i odstawcie w ciepłe miejsce na około 30 minut lub do podwojenia objętości.
Jak formować precle?
Skoro już wiecie, jak zrobić precle to nadeszła pora na informację, jak uformować z nich pożądany kształt. Gdy macie już wyrośnięte ciasto zagniećcie je krótko na blacie. Podzielcie na mniejsze porcje i uformujcie z nich nieduże wałki. Z każdego wałka zróbcie pętlę, przeciągnijcie jedno zakończenie przez środek, a następnie dociskajcie do reszty precla. Rozłóżcie precle na blasze, zachowując odstępy między nimi, aby mogły się rozrosnąć. Pozostawcie do ponownego wyrośnięcia na około 15-20 minut. Piecz w rozgrzanym piekarniku, aż staną się złociste.
Tak wykonane precle możecie jeść solo lub z wyjątkowym dżemem z brzoskwiń i imbirem lub w towarzystwie rozgrzewającej herbaty z goździkami.
Komentarze (0)