Dorada z groszkiem i brokułami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Dorada z groszkiem i brokułami

Autor: Aleksandra Krzyżanowska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

0.5 szklanki

1 sztuka

2 szczypty

1 łyżeczka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Doradę umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Brokuły podziel na różyczki.

Krok 2

Na patelnię parową nalej łyżkę wody i łyżeczkę oliwy. Rozłóż pokrojoną rybę, posyp estragonem, groszek, różyczki brokułu. Na wierzch pokrusz kostkę czosnkową.

Krok 3

Przykryj pokrywką i gotuj przez 15-20 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Dorada z groszkiem i brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Dorada z groszkiem i brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Dorada z groszkiem i brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Dorada z groszkiem i brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Dorada z groszkiem i brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Dorada z groszkiem i brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Dorada z groszkiem i brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Dorada z groszkiem i brokułami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Dorada z groszkiem i brokułamiDorada z groszkiem i brokułami

Mięso dorady jest wyjątkowo delikatne oraz soczyste, a ponadto bardzo dobrze komponuje się z warzywami. Zarówno pieczonymi, grillowanymi, gotowanymi, jak i tymi przyrządzanymi na parze. Ze względu na swój łagodny smak świetnie współgrają z nim brokuły oraz zielony groszek. Przygotowane na parze są chrupiące, a dodatek przypraw, takich jak estragon i czosnek, sprawia, że stają się też  aromatyczne. Tak przygotowana prosta potrawa doskonale komponuje się z ryżem, szczególnie jaśminowym, który jest delikatnie słodkawy. Możesz ją również podać z makaronem ryżowym lub sojowym, a także kaszą, np. gryczaną. Do takiego zestawienia pasować będą surówki, np. z białej kapusty i marchewki, z kapusty pekińskiej lub ogórków z sezamem oraz oliwą cytrynową i sosem sojowym. Do ryby z groszkiem i brokułami możesz także dodać marchewkę, kalafiora, brukselkę lub szparagi. Przygotuj to pełne subtelnych smaków danie, modyfikując jego warzywne składniki wedle uznania! Pomoże Ci w tym nasz przepis. Życzymy smacznego.