Dorada z groszkiem i brokułami przepis – Zobacz na przepisy.pl

Dorada z groszkiem i brokułami

Autor: Aleksandra Krzyżanowska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

0 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

0.5 szklanki

1 sztuka

2 szczypty

1 łyżeczka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Doradę umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Brokuły podziel na różyczki.

Krok 2

Na patelnię parową nalej łyżkę wody i łyżeczkę oliwy. Rozłóż pokrojoną rybę, posyp estragonem, groszek, różyczki brokułu. Na wierzch pokrusz kostkę czosnkową.

Krok 3

Przykryj pokrywką i gotuj przez 15-20 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Dorada z groszkiem i brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Dorada z groszkiem i brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Dorada z groszkiem i brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Dorada z groszkiem i brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Dorada z groszkiem i brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Dorada z groszkiem i brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Dorada z groszkiem i brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Dorada z groszkiem i brokułamiDorada z groszkiem i brokułami

Mięso dorady jest wyjątkowo delikatne oraz soczyste, a ponadto bardzo dobrze komponuje się z warzywami. Zarówno pieczonymi, grillowanymi, gotowanymi, jak i tymi przyrządzanymi na parze. Ze względu na swój łagodny smak świetnie współgrają z nim brokuły oraz zielony groszek. Przygotowane na parze są chrupiące, a dodatek przypraw, takich jak estragon i czosnek, sprawia, że stają się też  aromatyczne. Tak przygotowana prosta potrawa doskonale komponuje się z ryżem, szczególnie jaśminowym, który jest delikatnie słodkawy. Możesz ją również podać z makaronem ryżowym lub sojowym, a także kaszą, np. gryczaną. Do takiego zestawienia pasować będą surówki, np. z białej kapusty i marchewki, z kapusty pekińskiej lub ogórków z sezamem oraz oliwą cytrynową i sosem sojowym. Do ryby z groszkiem i brokułami możesz także dodać marchewkę, kalafiora, brukselkę lub szparagi. Przygotuj to pełne subtelnych smaków danie, modyfikując jego warzywne składniki wedle uznania! Pomoże Ci w tym nasz przepis. Życzymy smacznego.