
Składniki
400 gramów
0.5 szklanki
1 sztuka
2 szczypty
1 łyżeczka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Doradę umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Brokuły podziel na różyczki.
Krok 2
Na patelnię parową nalej łyżkę wody i łyżeczkę oliwy. Rozłóż pokrojoną rybę, posyp estragonem, groszek, różyczki brokułu. Na wierzch pokrusz kostkę czosnkową.
Krok 3
Przykryj pokrywką i gotuj przez 15-20 minut.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Dorada z groszkiem i brokułami
Mięso dorady jest wyjątkowo delikatne oraz soczyste, a ponadto bardzo dobrze komponuje się z warzywami. Zarówno pieczonymi, grillowanymi, gotowanymi, jak i tymi przyrządzanymi na parze. Ze względu na swój łagodny smak świetnie współgrają z nim brokuły oraz zielony groszek. Przygotowane na parze są chrupiące, a dodatek przypraw, takich jak estragon i czosnek, sprawia, że stają się też aromatyczne. Tak przygotowana prosta potrawa doskonale komponuje się z ryżem, szczególnie jaśminowym, który jest delikatnie słodkawy. Możesz ją również podać z makaronem ryżowym lub sojowym, a także kaszą, np. gryczaną. Do takiego zestawienia pasować będą surówki, np. z białej kapusty i marchewki, z kapusty pekińskiej lub ogórków z sezamem oraz oliwą cytrynową i sosem sojowym. Do ryby z groszkiem i brokułami możesz także dodać marchewkę, kalafiora, brukselkę lub szparagi. Przygotuj to pełne subtelnych smaków danie, modyfikując jego warzywne składniki wedle uznania! Pomoże Ci w tym nasz przepis. Życzymy smacznego.