Rybne przekąski na przyjęcie
Przyjęcie z okazji imienin, Sylwestra czy po prostu wizyta znajomych w sobotni wieczór – na tego typu spotkaniach zawsze sprawdzają się potrawy zaserwowane na zimno, w tym dania z ryb. Przygotuj je w nowej odsłonie, by były nie tylko wyśmienite, ale i efektowne. Awokado nadziewane pastą śledziową z kaparami prezentuje się na talerzu oryginalnie i wyjątkowo apetycznie. Żółtozielony miąższ tego owocu ma kremową, a jednocześnie zwartą konsystencję, z łatwością można więc wydrążyć jego część, by awokado zachowało swój kształt. Wyraziste śledzie, cebula oraz sos majonezowo-musztardowy z pewnością wzbogacają smak tej przekąski. Wiele przyjęć i spotkań przy rodzinnym stole ma wspólny kulinarny punkt, czyli sałatki – ostatnio popularnością cieszą się szczególnie te warstwowe, podawane w przezroczystym naczyniu. Zamiast popularnego gyrosa, spróbuj sałatki warstwowej z tuńczykiem, kolorowej i pełnej różnorodnych smaków: ryby, jajek, pomidorków koktajlowych, kukurydzy, ogórków konserwowych oraz cebuli dymki. Natomiast planując dłuższe spotkanie, pamiętaj, by zaserwować gościom posiłek na ciepło. Nie musi to być gulasz czy stroganoff – godne polecenia są też niewielkie ciepłe przekąski, np. tortilla z łososiem. Dzięki orientalnym przyprawom, takim jak imbir, olej sezamowy i chili, będą świetną alternatywą dla klasycznych meksykańskich wrapów.
Pasty rybne – nie tylko do chleba
Podstawą dobrej pasty rybnej jest oczywiście ryba – najlepiej ta o wyrazistym smaku, wędzona albo w sosie pomidorowym. Najpopularniejsza jest wędzona makrela, o dymnym aromacie i dość tłustym mięsie, które nadaje paście kremowej konsystencji. Wszystkie składniki, czyli rybę, warzywa oraz jajka, połącz majonezem albo majonezem z niewielką ilością jogurtu naturalnego. Takie pasty to dobry sposób na przystawki z ryb, podane na cienkim żytnim pieczywie lub na krakersach. Wolisz przekąskę o łagodniejszym smaku? W takim razie przyrządź kanapki z pastą z wędzonej makreli z papryką i kukurydzą. Wybierz czerwoną paprykę, która ma najsłodszy ze wszystkich smak i w połączeniu z kukurydzą doda kanapkom chrupkości. Jeśli preferujesz wyrazistsze połączenia, powinny Ci smakować kanapki z pastą rybną z jajkiem i ogórkiem konserwowym. Doprawia się je pieprzem i szczypiorkiem, ale staną się jeszcze bardziej pikantne, kiedy posypiesz je ostrą papryką. Pasty rybne z łatwością przyrządzisz przez połączenie ryby, twarożku i majonezu, a oprócz makreli wędzonej sprawdzą się: tuńczyk, szprotki, łosoś oraz śledzie. Tego typu dania z ryb mogą być również podawane jako dipy do chrupiących warzyw, chlebków pita czy nachosów.
Dania z ryb na obiad i kolację
Planując uroczysty posiłek – nie tylko kolację wigilijną – warto wziąć pod uwagę wyborne dania z ryb. Najważniejszy jest wybór odpowiednich gatunków, zdecyduj się więc na te, z których łatwo da się usunąć ości, a także na okazy o jędrnym mięsie, by po upieczeniu dobrze prezentowały się na talerzach. Te warunki spełnia łosoś z sosem chrzanowym na grillowanych warzywach. Filety z łososia, dzięki temu, że zawierają mało drobnych ości, są dokładnie oczyszczone – to bezpieczna opcja, kiedy planujesz przygotowanie posiłku dla większej liczby osób. Podobne zalety ma dorsz pieczony na warzywach. Do zrobienia tej potrawy najlepsza będzie polędwica z dorsza, czyli szlachetny kawałek ryby, jędrny, zwarty i bez ości. Smaczny jest też dorsz po włosku podany w sosie na bazie pomidorów, oliwek i selera naciowego. Warto również upiec ryby w całości. W tym celu najlepiej sięgnąć po pstrąga – wystarczy go oczyścić i nadziać pietruszką oraz plasterkami cytryny.
Dania z ryb są potrawami wyśmienitymi i urozmaiconymi. Do wyboru, oprócz łososia czy dorsza, pozostają jeszcze mniej popularne, np. halibut i turbot. Wiele ryb słodkowodnych, kiedyś często serwowanych w kuchni szlacheckiej – sumy, liny lub okonie – dziś spotyka się na rodzinnych spotkaniach dość rzadko. Wypróbuj je więc, kiedy tylko nadarzy się okazja!