
Składniki
1 sztuka
1 sztuka
100 gramów
1 opakowanie
1 szczypta
1 szczypta
2 łyżki
sos do pizzy:
100 gramów
1 łyżeczka
1 łyżeczka
2 łyżeczki
30 mililitrów
ciasto:
1 kilogram
500 mililitrów
25 gramów
20 gramów
50 mililitrów
8 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Składniki na ciasto do pizzy połącz ze sobą, dobrze wyrabiając na stolnicy. Wstaw na 10 min. do lodówki skropione wodą, po 10 min wyjmij do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 min. Składniki na sos do pizzy wymieszaj ze sobą dokładnie i dopraw pieprzem do smaku.
Krok 2
Pierś przekrój wzdłuż na pół, następnie pokrój w cienkie paski.
Krok 3
Mięso przełóż do miseczki, wymieszaj z oliwą oraz Delikatem Knorr do smaku i usmaż na rozgrzanej patelni.
Krok 4
Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części. Stolnicę lub blat stołu podsyp mąką, połóż kęsy ciasta i rozwałkuj lub uformuj placki ręcznie. Placki powinny mieć około 28 cm średnicy i 1 cm grubości.
Krok 5
Placki umieść na blasze i posmaruj z wierzchu wcześniej przygotowanym sosem, starając się zachować 1 cm odstępu od brzegu placka.
Krok 6
Wierzch pizzy posyp pokruszonym serem, cebulą i usmażonym kurczakiem, wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 °C na 15 minut. Po wyjęciu posyp listkami bazylii.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pizza z kurczakiem i serem pleśniowym
Pizza – trudno chyba o bardziej uniwersalne i lubiane danie. Możliwości łączenia różnych składników są naprawdę nieskończone i warto z nimi eksperymentować. Tym razem wypróbuj zestawienie delikatnego i soczystego mięsa z kurczaka z serem pleśniowym typu blue. Na początek przygotuj spód. Składniki na ciasto dokładnie ugnieć i rozwałkuj po wcześniejszym odstawieniu. Na tak przygotowanym placku rozsmaruj równomierną warstwą sos: przyrządzisz go poprzez wymieszanie przecieru pomidorowego z przyprawami. Opcjonalnie możesz zastąpić cukier szczyptą cynamonu, który świetnie komponuje się z pomidorami – również w daniach wytrawnych. Na wierzchu pizzy ułóż usmażone na złoty kolor kawałki piersi z kurczaka, cebulę oraz pokruszony ser. Jeśli lubisz bardziej zróżnicowane połączenia, dodaj jeszcze pokrojone na krążki czarne oliwki. Po upieczeniu wierzch pizzy warto udekorować listkami świeżej bazylii lub nieco pikantnej rukoli. Mamy nadzieję, że pieczenie z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością.