Pizza z serem pleśniowym i z kurczakiem: przepis | Przepisy.pl pixel

Pizza z kurczakiem i serem pleśniowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

heart
340 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

129 osób wydrukowało

Pobierz pdf

170 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

100 gramów

1 opakowanie

1 szczypta

1 szczypta

2 łyżki

sos do pizzy:

100 gramów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

2 łyżeczki

30 mililitrów

ciasto:

1 kilogram

500 mililitrów

25 gramów

20 gramów

50 mililitrów

8 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Składniki na ciasto do pizzy połącz ze sobą, dobrze wyrabiając na stolnicy. Wstaw na 10 min. do lodówki skropione wodą, po 10 min wyjmij do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 min. Składniki na sos do pizzy wymieszaj ze sobą dokładnie i dopraw pieprzem do smaku.

Krok 2

Pierś przekrój wzdłuż na pół, następnie pokrój w cienkie paski.

Krok 3

Mięso przełóż do miseczki, wymieszaj z oliwą oraz Delikatem Knorr do smaku i usmaż na rozgrzanej patelni.

Krok 4

Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części. Stolnicę lub blat stołu podsyp mąką, połóż kęsy ciasta i rozwałkuj lub uformuj placki ręcznie. Placki powinny mieć około 28 cm średnicy i 1 cm grubości.

Krok 5

Placki umieść na blasze i posmaruj z wierzchu wcześniej przygotowanym sosem, starając się zachować 1 cm odstępu od brzegu placka.

Krok 6

Wierzch pizzy posyp pokruszonym serem, cebulą i usmażonym kurczakiem, wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 °C na 15 minut. Po wyjęciu posyp listkami bazylii.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pizza z kurczakiem i serem pleśniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pizza z kurczakiem i serem pleśniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pizza z kurczakiem i serem pleśniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pizza z kurczakiem i serem pleśniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pizza z kurczakiem i serem pleśniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pizza z kurczakiem i serem pleśniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pizza z kurczakiem i serem pleśniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pizza z kurczakiem i serem pleśniowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Mini pizza
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

średnie

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pizza z kurczakiem i serem pleśniowymPizza z kurczakiem i serem pleśniowym

Pizza – trudno chyba o bardziej uniwersalne i lubiane danie. Możliwości łączenia różnych składników są naprawdę nieskończone i warto z nimi eksperymentować. Tym razem wypróbuj zestawienie delikatnego i soczystego mięsa z kurczaka z serem pleśniowym typu blue. Na początek przygotuj spód. Składniki na ciasto dokładnie ugnieć i rozwałkuj po wcześniejszym odstawieniu. Na tak przygotowanym placku rozsmaruj równomierną warstwą sos: przyrządzisz go poprzez wymieszanie przecieru pomidorowego z przyprawami. Opcjonalnie możesz zastąpić cukier szczyptą cynamonu, który świetnie komponuje się z pomidorami – również w daniach wytrawnych. Na wierzchu pizzy ułóż usmażone na złoty kolor kawałki piersi z kurczaka, cebulę oraz pokruszony ser. Jeśli lubisz bardziej zróżnicowane połączenia, dodaj jeszcze pokrojone na krążki czarne oliwki. Po upieczeniu wierzch pizzy warto udekorować listkami świeżej bazylii lub nieco pikantnej rukoli. Mamy nadzieję, że pieczenie z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością.