
Składniki
null szczypt
null
125 mililitrów
null
null szczypt
null
2 łyżki
2 sztuki
null szczypt
null
3 sztuki
500 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozpuść masło w garnku. Do niego wlej piwo z solą, pieprzem, cukrem, kminkiem, gałką muszkatołową i sokiem z cytryny.
Krok 2
Zagotuj i odstaw.
Krok 3
Wymieszaj żółtka ze śmietaną i wlej do gorącej ale nie wrzącej zupy. Nie gotuj.
Krok 4
Chleb (bez skórki) pokrój w centymetrowe kostki i zrumień na maśle.
Krok 5
Po zdjęciu z patelni lekko posyp solą.
Krok 6
Zupę podawaj w talerzach z uprzednio posypanymi na nią grzankami.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej