Francuska zupa cebulowa z grzankami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa cebulowa

Autor: Żaneta Barańska

ratingratingratingratingrating

1

heart
7 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

12 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

5 sztuk

4 sztuki

100 gramów

6 plastrów

1 łyżka

1 szklanka

1 szczypta

1 szczypta

4 sztuki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

6 sztuk

2 litry

5 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebule pokroić w pióra. Podsmażyć na maśle. Dodać przyprawy ziołowe i posiekany czosnek. Dodać mąki, która zagęści całość - dokładnie mieszać. Zalać winem. Następnie podlać rosołem w niewielkiej ilości. Zupę przelać do garnka (najlepiej od razu takiego, w którym można będzie potem zapiekać), uzupełnić pozostałym rosołem.

Krok 2

Gotować na wolnym ogniu około 40 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na wierzchu zupy ułożyć kromki chleba przesmażone na maśle (można posmarować ząbkiem czosnku).

Krok 3

Posypać startym serem Gruyere. Całość zapiekać około 20 minut. Podawać w ciepłych kokilkach. Najprawdziwa zupa cebulowa zapiekana z serem i grzankami gotowa

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa cebulowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa cebulowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa cebulowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa cebulowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa cebulowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa cebulowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa cebulowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa cebulowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Zupa Pho z wołowiną
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa cebulowaZupa cebulowa

Historia tej potrawy sięga osiemnastego wieku i związana jest z królem Francji – Ludwikiem XV. Zupa po dziś dzień sprawdza się zarówno w lecie, jak i podczas mroźnej zimy. Podstawą jej smaku jest – oczywiście – cebula, która odpowiednio skarmelizowana nadaje potrawie intensywnego koloru i smaku. Dusi się ją na małym ogniu (należy uważać, by jej nie przypalić) aż do osiągnięcia złocistobrązowej barwy. Warto dodać także białe wino, które uwydatni smak warzywa. Danie w takiej wersji należy gotować do momentu odparowania alkoholu. Do gotowego wywaru dodaje się ser i całość zapieka. Najlepszy ser do tej potrawy to ementaler lub gruyère, ale sprawdzi się również ser kozi czy gouda. Nieodłącznym dodatkiem do zupy cebulowej są grzanki, które można zrobić samemu. Wystarczy pokroić bagietkę, nasmarować oliwą, przyprawić bazylią i posypać serem. Następnie włożyć do piekarnika i zapiekać do zarumienienia się pieczywa. Zupę można udekorować szczypiorkiem albo natką pietruszki. Podaje się ją gorącą, w małych kokilkach. Cebulową można przyrządzić na wiele wariantów, skorzystaj z naszego przepisu. Do dzieła!