Francuska zupa cebulowa z grzankami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa cebulowa

Autor: Żaneta Barańska

ratingratingratingratingrating

1

heart
7 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

12 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

5 sztuk

4 sztuki

100 gramów

6 plastrów

1 łyżka

1 szklanka

1 szczypta

1 szczypta

4 sztuki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

6 sztuk

2 litry

5 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebule pokroić w pióra. Podsmażyć na maśle. Dodać przyprawy ziołowe i posiekany czosnek. Dodać mąki, która zagęści całość - dokładnie mieszać. Zalać winem. Następnie podlać rosołem w niewielkiej ilości. Zupę przelać do garnka (najlepiej od razu takiego, w którym można będzie potem zapiekać), uzupełnić pozostałym rosołem.

Krok 2

Gotować na wolnym ogniu około 40 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na wierzchu zupy ułożyć kromki chleba przesmażone na maśle (można posmarować ząbkiem czosnku).

Krok 3

Posypać startym serem Gruyere. Całość zapiekać około 20 minut. Podawać w ciepłych kokilkach. Najprawdziwa zupa cebulowa zapiekana z serem i grzankami gotowa

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa cebulowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa cebulowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa cebulowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa cebulowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa cebulowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa cebulowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa cebulowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa cebulowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Zupa z wołowiną
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa cebulowaZupa cebulowa

Historia tej potrawy sięga osiemnastego wieku i związana jest z królem Francji – Ludwikiem XV. Zupa po dziś dzień sprawdza się zarówno w lecie, jak i podczas mroźnej zimy. Podstawą jej smaku jest – oczywiście – cebula, która odpowiednio skarmelizowana nadaje potrawie intensywnego koloru i smaku. Dusi się ją na małym ogniu (należy uważać, by jej nie przypalić) aż do osiągnięcia złocistobrązowej barwy. Warto dodać także białe wino, które uwydatni smak warzywa. Danie w takiej wersji należy gotować do momentu odparowania alkoholu. Do gotowego wywaru dodaje się ser i całość zapieka. Najlepszy ser do tej potrawy to ementaler lub gruyère, ale sprawdzi się również ser kozi czy gouda. Nieodłącznym dodatkiem do zupy cebulowej są grzanki, które można zrobić samemu. Wystarczy pokroić bagietkę, nasmarować oliwą, przyprawić bazylią i posypać serem. Następnie włożyć do piekarnika i zapiekać do zarumienienia się pieczywa. Zupę można udekorować szczypiorkiem albo natką pietruszki. Podaje się ją gorącą, w małych kokilkach. Cebulową można przyrządzić na wiele wariantów, skorzystaj z naszego przepisu. Do dzieła!