
Składniki
5 sztuk
4 sztuki
100 gramów
6 plastrów
1 łyżka
1 szklanka
1 szczypta
1 szczypta
4 sztuki
1 łyżeczka
1 łyżeczka
6 sztuk
2 litry
5 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebule pokroić w pióra. Podsmażyć na maśle. Dodać przyprawy ziołowe i posiekany czosnek. Dodać mąki, która zagęści całość - dokładnie mieszać. Zalać winem. Następnie podlać rosołem w niewielkiej ilości. Zupę przelać do garnka (najlepiej od razu takiego, w którym można będzie potem zapiekać), uzupełnić pozostałym rosołem.
Krok 2
Gotować na wolnym ogniu około 40 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na wierzchu zupy ułożyć kromki chleba przesmażone na maśle (można posmarować ząbkiem czosnku).
Krok 3
Posypać startym serem Gruyere. Całość zapiekać około 20 minut. Podawać w ciepłych kokilkach. Najprawdziwa zupa cebulowa zapiekana z serem i grzankami gotowa
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Rosół szlachetny drobiowo-warzywny Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuMarynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa cebulowa
Historia tej potrawy sięga osiemnastego wieku i związana jest z królem Francji – Ludwikiem XV. Zupa po dziś dzień sprawdza się zarówno w lecie, jak i podczas mroźnej zimy. Podstawą jej smaku jest – oczywiście – cebula, która odpowiednio skarmelizowana nadaje potrawie intensywnego koloru i smaku. Dusi się ją na małym ogniu (należy uważać, by jej nie przypalić) aż do osiągnięcia złocistobrązowej barwy. Warto dodać także białe wino, które uwydatni smak warzywa. Danie w takiej wersji należy gotować do momentu odparowania alkoholu. Do gotowego wywaru dodaje się ser i całość zapieka. Najlepszy ser do tej potrawy to ementaler lub gruyère, ale sprawdzi się również ser kozi czy gouda. Nieodłącznym dodatkiem do zupy cebulowej są grzanki, które można zrobić samemu. Wystarczy pokroić bagietkę, nasmarować oliwą, przyprawić bazylią i posypać serem. Następnie włożyć do piekarnika i zapiekać do zarumienienia się pieczywa. Zupę można udekorować szczypiorkiem albo natką pietruszki. Podaje się ją gorącą, w małych kokilkach. Cebulową można przyrządzić na wiele wariantów, skorzystaj z naszego przepisu. Do dzieła!