Dla zdrowia!
Żeby nie było – nie jest powierzchowny! Zawiera cenne nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, które pomagają w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Olej-orkiestra! Nasz orzech włoski został rozgryziony – nawet na najtwardszą sztukę znajdzie się sposób!
powrót do góryZainspiruj się!
Dzięki olejowi z orzechów włoskich poczujesz się jak szef kuchni z prawdziwego zdarzenia. Niech jedzenie nie będzie tylko niezbędnym paliwem! Codzienne posiłki łatwo zamienisz w ucztę dla oka, nosa i podniebienia. Potrzebna Ci tylko drobna, orzechowa pomoc. To, czy wstaniesz z łóżka prawą nogą, tak naprawdę zależy od tego, co czeka Cię na śniadanie. Daruj sobie kupno drożdżówki w czasie sprintu do pracy. Kanapka z tuńczykiem, pomidorem i cebulą będzie dużo lepszym rozpoczęciem dnia. Żaden poniedziałek Ci już niestraszny z tostami z gruszką, miodem i cynamonem. Nawet Twoi współpracownicy zauważą zmianę nastawienia. Śniadanie ma znaczenie! Tak samo jak obiad. Lunchu w postaci sałatki z makaronem tortellini polanej olejem z orzechów wszyscy będą Ci zazdrościć. Wygodna w transporcie, więc w sam raz do pracy, uczelnię albo piknik. Hitem stacjonarnego, rodzinnego posiłku będzie przepis na aromatyczną zupe grzybową z orzechami i szczypiorkiem. Szybko zapomnisz o klasycznej pieczarkowej. Olej z orzechów włoskich już się o to postara. Niejedna knajpka chciałaby się pochwalić taką szynką w orzechach, jaką zaserwujesz bliskim na obiad w najbliższy weekend. Czapki z głów! Będzie wygodniej przy czekoladowych poduszeczkach z naleśników na deser. Gdyby zniknęły zbyt szybko, dobrze mieć w zanadrzu przepis na ciasto marchewkowe z orzechami.
powrót do góryCzy wiesz, że?
- Z utrwalających właściwości orzechowego oleju korzystał słynny włoski lutnik Antonio Stradivari (Stradivarius). Na przełomie XVI i XVII wieku używał go do impregnowania wykonanych przez siebie instrumentów. Skrzypce, które wyszły spod jego ręki, do dziś są uważane za najwybitniejsze osiągnięcia lutnicze.
- Stosowany był przez malarzy, głównie posługujących się techniką olejną. Genialny człowiek renesansu, Leonardo da Vinci, opracował własną recepturę przygotowania oleju z orzechów włoskich! Najpierw miażdżył wysuszone orzechy, mieszał je z niewielką ilością wody, a następnie wystawiał na słońce. Gdy po pewnym czasie na powierzchni masy pojawiała się upragniona ciecz, artysta zbierał ją watą. Nie ma to jak osobiste patenty!
Z czym to się je?
Czas sprawdzić, co może nam zaoferować olej z orzechów włoskich. Większość z nas dobrze zna ten smak. Posiada charakterystyczną żółto-brązową barwę i oczywiście, orzechowy zapach. Wyróżnia go specyficzna karmelowa nuta. Pod wodzą najznamienitszych szefów kuchni francuskiej, włoskiej i orientalnej tworzy prawdziwe symfonie smaków. Olej z orzechów włoskich potrafi każdej potrawie dodać uroczystego charakteru. Nawet proste śniadaniowe placuszki zyskają niepowtarzalny aromat. Podobnie jak tradycyjne naleśniki, racuchy oraz różnorodne desery. Kubki smakowe znów zaczną pracować na najwyższych obrotach! Orzechowe ciasta, ciastka i ciasteczka? Z olejem będą orzechowe do kwadratu! Wypiekany w domu chleb jeszcze nigdy nie pachniał tak obłędnie. Potrawom z makaronu albo ryżu czegoś brakuje? Orzechowo-karmelowy akcent naprawi każde danie bez wyrazu. Dressing do sałatek zyskał nowego kompana i nieprędko będzie chciał zakończyć tę znajomość. Białe wino, sok z cytryny, miód, sól, pieprz oraz przede wszystkim niezastąpiony olej z orzechów włoskich .W serach można przebierać dowolnie! Do tego rukola, pomidor, seler naciowy… Tuńczyk też pasuje! Bardzo istotne jest, by olej z orzechów stosować na zimno. Smażenie nie wchodzi w grę! Pod wpływem wysokiej temperatury traci swoje cenne właściwości smakowe. Zamiast nadawać potrawom wyrazisty smak staje się gorzki.
powrót do góry
Komentarze (0)