Sałatka z makaronem tortellini - VIDEO
łatwe
439 osób zapisało
Składniki
1 opakowanie
1 opakowanie
1 sztuka
300 gramów
3 łyżki
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron tortellini ugotuj w lekko osolonym wrzątku, zahartuj w zimnej wodzie i przelej olejem.

Krok 2
Pomidory odsącz z zalewy i pokrój w cienkie paski.

Krok 3
Sos sałatkowy włoski Knorr wymieszaj z 3 łyżkami wody, a następnie z oliwą.

Krok 4
Makaron i pomidory przełóż do salaterki, polej sosem i delikatnie wymieszaj. Wstaw do lodówki do schłodzenia.

Krok 5
Przed samym podaniem sałatkę wymieszaj z rukolą.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z makaronem tortellini - VIDEO
Wykorzystując tortellini, przygotujesz szybko smaczną sałatkę inspirowaną włoską kuchnią. Możesz wykorzystać pierożki z nadzieniem z szynki parmeńskiej lub, jeśli zależy Ci na wegetariańskiej wersji potrawy, użyć tych z farszem szpinakowym czy grzybowym. Podane z delikatnie pikantną i orzechową rukolą, suszonymi pomidorami i sosem włoskim będą pysznym samodzielnym daniem. Zjedz je na drugie śniadanie, podaj na przyjęciu lub podczas kolacji. Pamiętaj, by po ugotowaniu tortellini polać je olejem i wymieszać przed odłożeniem do ostygnięcia. W ten sposób pierożki nie będą się sklejać. Do tak przyrządzonej sałatki możesz dołączyć też mozzarellę, płatki parmezanu lub roladkę z sera koziego. Całość będzie świetnie smakowała z grillowaną bagietką lub paluszkami z wytrawnego ciasta. Udekoruj potrawę świeżą bazylią i pomidorkami koktajlowymi. Danie sprawdzi się też podczas podróży. Zapakuj je do pudełeczka, a potem zjedz z chlebem zamiast obiadu. Zapoznaj się z przepisem i przekonaj się, jak łatwo przyrządzić tę wyśmienitą sałatkę!