Ciasto marchewkowe z orzechami

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

52

233 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

636 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1150 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

masa:

400 gramów

100 gramów

ciasto:

2 sztuki

200 gramów

150 mililitrów

200 gramów

50 gramów

200 gramów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

CIASTO Ubijam jajka do podwojenia objętości. Dodaję cukier i dalej ubijam aż masa będzie gładka i puszysta. Wciąż ubijając na wysokich obrotach, dolewam ciągłym, cieniutkim strumieniem olej.

Krok 2

Do powstałej masy dodaję marchewkę, suszone owoce, orzechy i delikatnie mieszam.

Krok 3

Dodaję przesianą mąkę, cynamon, sodę, proszek do pieczenia i sól, delikatnie łączę wszystkie składniki. Przekładam do małej formy 21 x 21 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.

Krok 4

Piekę przez 1 godzinę, w piekarniku nagrzanym do 150 stopni.

Krok 5

Wystudzone ciasto przekrawam poziomo na 2 części. Spód smaruję 1/3 ilości polewy. Przykrywam górą ciasta i smaruję resztą polewy. Wstawiam do lodówki.

Krok 6

MASA Mikserem ucieram serek wraz z Kasią. Dodaję cukier puder, w 3 częściach, cały czas ucierając pomiędzy kolejnymi partiami. Wstawiam do lodówki, aby polewa lekko stężała.

0

Opinie o przepisie

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto marchewkowe z orzechamiCiasto marchewkowe z orzechami

Połącz słodkie marchewki i chrupiące orzechy, przygotowując pyszny wypiek z dodatkiem suszonych owoców. Przypadnie do gustu szczególnie miłośnikom ciast z warzywami, a przyrządzisz go o każdej porze roku. Od czego zacząć? Od puszystego ciasta: ubij jajka i dodaj do nich cukier, po czym mieszaj do momentu uzyskania gładkiej konsystencji. Na końcu, ciągle ubijając, stopniowo wlewaj olej i wsyp ulubione suszone owoce oraz orzechy włoskie. Dodaj jeszcze pozostałe składniki sugerowane w przepisie i przełóż ciasto do małej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do odpowiedniej temperatury i piecz w nim ciasto przez około godzinę. Świetnym dopełnieniem wypieku marchewkowego będzie słodka polewa. Jak ją przygotować? Serek utrzyj razem z kostką do pieczenia, dodaj cukier puder i dokładnie wymieszaj. Odstaw na chwilę do lodówki, aby masa stężała, a następnie posmaruj nią gotowe ciasto. Jego smak urozmaicisz dodatkiem świeżych owoców, którymi udekorujesz wierzch wypieku. Prosto, szybko i smacznie – pamiętaj o tym przepisie, przygotowując najbliższą słodką przekąskę.