
Składniki
13 łyżek
ciasto:
175 gramów
115 gramów
1 łyżeczka
350 gramów
4 sztuki
50 gramów
3 sztuki
2 łyżeczki
polewa:
175 gramów
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Piekarnik nagrzej do 170 °C.
Krok 2
Jajka ubij z cukrem, a następnie dodaj do masy pozostałe składniki ciasta, prócz marchewki i orzechów. Miksuj do momentu, gdy masa będzie jednolita. Następnie dodaj startą marchewkę oraz pokruszone orzechy. Wszystko wymieszaj.
Krok 3
Okrągłą formę do ciast posmaruj tłuszczem i wyłóż pergaminem. Masę wyłóż do formy, a następnie ciasto wstaw do piekarnika i piecz około 35 minut.
Krok 4
Po upieczeniu ciasto wystudź, wyjmij z formy i przygotuj polewę, mieszając serek z cukrem oraz startą skórką z cytryny. Wierzch ciasta posmaruj polewą i udekoruj.

Dobra rada:
Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Majonez Hellmann's Babuni
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ciasto marchewkowe
Amerykańskie ciasto marchewkowe trafi w gusta smakoszy także nad Wisłą. Słodkie warzywo doskonale komponuje się z typowo deserowymi dodatkami. Pewnym zaskoczeniem może być jednak uwzględnienie na liście składników… majonezu! To idealna propozycja, by przełamać swoją kulinarną monotonię.
Dla kogo?
Delikatne i puszyste ciasto marchewkowe to dobra propozycja dla miłośników warzywnych przekąsek na słodko. Ten wypiek wykonasz na bazie kilku składników. Oprócz startej marchewki, do przygotowania ciasta marchewkowego potrzebujesz m.in. mąki, jajek, kostki do pieczenia oraz sody oczyszczonej. Do ubitych jajek dodaj warzywa i pokruszone orzechy. Możesz również wykorzystać rodzynki, migdały lub wiórki kokosowe.
Na jaką okazję?
Gotową masę na ciasto marchewkowe przelej do natłuszczonej oraz posypanej bułką tartą formy i wstaw na kilkadziesiąt minut do nagrzanego piekarnika. Przygotowane ciasto serwuj po wystudzeniu, udekorowane lukrem, polewą ze słonego serka lub z czekolady. Ciasto marchewkowe z serkiem philadephia prezentuje się znakomicie, więc nie miej oporów przed serwowaniem go w trakcie świętowania ważnej okazji, np. awansu albo zdanego egzaminu.
Czy wiesz, że?
Jeśli chcesz, by ciasto marchewkowe z majonezem było jeszcze bardziej miękkie, koniecznie skrop je sokiem z cytryny lub z połowy pomarańczy. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by wypiek serwować bez żadnych dodatków – słodka marchewka sama w sobie jest smaczna.
Dla urozmaicenia:
Kawałki ciasta marchewkowego doskonale będą się komponowały z gorącą czekoladą, kawą zbożową lub sokiem pomarańczowym. Już teraz pobierz listę składników i do dzieła!