
Składniki
4 łyżki
1 szczypta
2 łyżki
0.5 szklanki
0.25 łyżeczki
2 sztuki
1 łyżeczka
0.25 łyżeczki
20 sztuk
1 sztuka
0.25 łyżeczki
12 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Migdały sparz, obierz ze skórki, drobno posiekaj. Dodaj pół szklanki mleka, mąkę i sól, wymieszaj. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany.
Krok 2
Na patelni rozpuść masło*, wlej masę, rozprowadź po całej powierzchni, usmaż naleśnik z obu stron. Zdejmij go na talerz, przestudź, pokrój w paski jak makaron.
Krok 3
Morele umyj, usuń pestki, 10 sztuk pokrój na kawałki.
Krok 4
Do rondla wsyp cukier waniliowy, dodaj przyprawy i 4-5 łyżek wody.
Krok 5
Kiedy cukier się rozpuści, dodaj pokrojone morele , podsmaż, wlej 2-3 szklanki wody i gotuj 5 minut do momentu, gdy morele się rozpadną. Przecedź, a rozgotowane owoce przetrzyj przez sito i połącz z odlanym płynem.
Krok 6
Mąkę ziemniaczaną rozmieszaj w dwóch łyżkach zimnej wody, wlej do gorącej zupy i zagotuj mieszając.
Krok 7
Dodaj pozostałe morele pokrojone w paski. Na środku talerzy ułóż naleśnikowe kluski, zalej zupą. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Przygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!
Czytaj więcejBananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?
Czytaj więcej