Zupa morelowa z migdałowymi kluseczkami
średnie
1 osoba zapisała

Składniki
4 łyżki
1 szczypta
2 łyżki
0.5 szklanki
0.25 łyżeczki
2 sztuki
1 łyżeczka
0.25 łyżeczki
20 sztuk
1 sztuka
0.25 łyżeczki
12 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Migdały sparz, obierz ze skórki, drobno posiekaj. Dodaj pół szklanki mleka, mąkę i sól, wymieszaj. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany.
Krok 2
Na patelni rozpuść masło*, wlej masę, rozprowadź po całej powierzchni, usmaż naleśnik z obu stron. Zdejmij go na talerz, przestudź, pokrój w paski jak makaron.
Krok 3
Morele umyj, usuń pestki, 10 sztuk pokrój na kawałki.
Krok 4
Do rondla wsyp cukier waniliowy, dodaj przyprawy i 4-5 łyżek wody.
Krok 5
Kiedy cukier się rozpuści, dodaj pokrojone morele , podsmaż, wlej 2-3 szklanki wody i gotuj 5 minut do momentu, gdy morele się rozpadną. Przecedź, a rozgotowane owoce przetrzyj przez sito i połącz z odlanym płynem.
Krok 6
Mąkę ziemniaczaną rozmieszaj w dwóch łyżkach zimnej wody, wlej do gorącej zupy i zagotuj mieszając.
Krok 7
Dodaj pozostałe morele pokrojone w paski. Na środku talerzy ułóż naleśnikowe kluski, zalej zupą. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej