Składniki
4 łyżki
1 szczypta
2 łyżki
0.5 szklanki
0.25 łyżeczki
2 sztuki
1 łyżeczka
0.25 łyżeczki
20 sztuk
1 sztuka
0.25 łyżeczki
12 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Migdały sparz, obierz ze skórki, drobno posiekaj. Dodaj pół szklanki mleka, mąkę i sól, wymieszaj. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany.
Krok 2
Na patelni rozpuść masło*, wlej masę, rozprowadź po całej powierzchni, usmaż naleśnik z obu stron. Zdejmij go na talerz, przestudź, pokrój w paski jak makaron.
Krok 3
Morele umyj, usuń pestki, 10 sztuk pokrój na kawałki.
Krok 4
Do rondla wsyp cukier waniliowy, dodaj przyprawy i 4-5 łyżek wody.
Krok 5
Kiedy cukier się rozpuści, dodaj pokrojone morele , podsmaż, wlej 2-3 szklanki wody i gotuj 5 minut do momentu, gdy morele się rozpadną. Przecedź, a rozgotowane owoce przetrzyj przez sito i połącz z odlanym płynem.
Krok 6
Mąkę ziemniaczaną rozmieszaj w dwóch łyżkach zimnej wody, wlej do gorącej zupy i zagotuj mieszając.
Krok 7
Dodaj pozostałe morele pokrojone w paski. Na środku talerzy ułóż naleśnikowe kluski, zalej zupą. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej