Składniki
1 sztuka
1 sztuka
1 szczypta
2 szklanki
1 szczypta
1 szczypta
10 łyżek
4 łyżki
0.5 sztuki
500 mililitrów
300 gramów
1.5 litra
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Migdały sparz, obierz ze skórki i posiekaj. Podduś na połowie masła*.
Krok 2
Do wywaru z karpia dodaj liść laurowy, ziele angielskie i piwo.
Krok 3
Zagotuj i wsyp podduszone na maśle migdały. Całość zmiksuj.
Krok 4
Z reszty masła i mąki przygotuj białą zasmażkę i zagęść nią zupę.
Krok 5
Dopraw solą, pieprzem, miodem i cukrem. Zabiel śmietaną. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste...
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić?
Czytaj więcej