
Składniki
1 sztuka
1 sztuka
1 szczypta
2 szklanki
1 szczypta
1 szczypta
10 łyżek
4 łyżki
0.5 sztuki
500 mililitrów
300 gramów
1.5 litra
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Migdały sparz, obierz ze skórki i posiekaj. Podduś na połowie masła*.
Krok 2
Do wywaru z karpia dodaj liść laurowy, ziele angielskie i piwo.
Krok 3
Zagotuj i wsyp podduszone na maśle migdały. Całość zmiksuj.
Krok 4
Z reszty masła i mąki przygotuj białą zasmażkę i zagęść nią zupę.
Krok 5
Dopraw solą, pieprzem, miodem i cukrem. Zabiel śmietaną. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcej