
Składniki
1 sztuka
1 sztuka
1 szczypta
2 szklanki
1 szczypta
1 szczypta
10 łyżek
4 łyżki
0.5 sztuki
500 mililitrów
300 gramów
1.5 litra
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Migdały sparz, obierz ze skórki i posiekaj. Podduś na połowie masła*.
Krok 2
Do wywaru z karpia dodaj liść laurowy, ziele angielskie i piwo.
Krok 3
Zagotuj i wsyp podduszone na maśle migdały. Całość zmiksuj.
Krok 4
Z reszty masła i mąki przygotuj białą zasmażkę i zagęść nią zupę.
Krok 5
Dopraw solą, pieprzem, miodem i cukrem. Zabiel śmietaną. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcej