Zupa szparagowo - szpinakowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa szparagowo - szpinakowa

Autor: Izabella Kulińska

ratingratingratingratingrating

1

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 szczypty

3 szczypty

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

500 gramów

2 szklanki

2 sztuki

4 szczypty

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szparagi - użyj tylko dolnych części pędów, odłamanych mniej więcej w połowie długości - górne części wykorzystaj do sałatek albo innego dania. Szparagi umyj, pokrój na mniejsze kawałki, wrzuć do garna. Zalej ok. 700 ml wody i gotuj ok. 30 minut. Następnie zmiksuj blenderem a powstałą zawiesinę przetrzyj dokładnie przez sito - nie jest to łatwe, ale trzeba się pozbyć twardych włókien.

Krok 2

Przetarty płyn ponownie postaw na ogniu. Dodaj Bulionetkę i kostkę Knorr, zagotuj. Szpinak opłucz dokładnie, osącz i posiekaj. Dodaj do gorącej zupy, przykryj garnek i już nie gotuj.

Krok 3

Marchewkę oczyść, pokrój w drobną kostkę. Wrzuć na patelnię z rozpuszczonym masłem - oprósz solą, cukrem i dodaj przyprawę ognistą. Smaż na małym ogniu aż nieco zmięknie.

Krok 4

Bagietkę pokrój na ukośne , grube plastry. Opiecz w piekarniku albo na patelni grillowej. Zupę podawaj nalewając porcje na talerze, posypując podsmażoną marchewką i z dodatkiem grzanek.

Izabella Kulińska

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa szparagowo - szpinakowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa szparagowo - szpinakowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa szparagowo - szpinakowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa szparagowo - szpinakowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa szparagowo - szpinakowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa szparagowo - szpinakowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa szparagowo - szpinakowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa szparagowo - szpinakowa  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Zupa groszkowa z moringą
czas przygotowania
10 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej