Zupa szparagowo - szpinakowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa szparagowo - szpinakowa

Autor: Izabella Kulińska

ratingratingratingratingrating

1

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 szczypty

3 szczypty

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

500 gramów

2 szklanki

2 sztuki

4 szczypty

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szparagi - użyj tylko dolnych części pędów, odłamanych mniej więcej w połowie długości - górne części wykorzystaj do sałatek albo innego dania. Szparagi umyj, pokrój na mniejsze kawałki, wrzuć do garna. Zalej ok. 700 ml wody i gotuj ok. 30 minut. Następnie zmiksuj blenderem a powstałą zawiesinę przetrzyj dokładnie przez sito - nie jest to łatwe, ale trzeba się pozbyć twardych włókien.

Krok 2

Przetarty płyn ponownie postaw na ogniu. Dodaj Bulionetkę i kostkę Knorr, zagotuj. Szpinak opłucz dokładnie, osącz i posiekaj. Dodaj do gorącej zupy, przykryj garnek i już nie gotuj.

Krok 3

Marchewkę oczyść, pokrój w drobną kostkę. Wrzuć na patelnię z rozpuszczonym masłem - oprósz solą, cukrem i dodaj przyprawę ognistą. Smaż na małym ogniu aż nieco zmięknie.

Krok 4

Bagietkę pokrój na ukośne , grube plastry. Opiecz w piekarniku albo na patelni grillowej. Zupę podawaj nalewając porcje na talerze, posypując podsmażoną marchewką i z dodatkiem grzanek.

Izabella Kulińska

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa szparagowo - szpinakowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa szparagowo - szpinakowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa szparagowo - szpinakowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa szparagowo - szpinakowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa szparagowo - szpinakowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa szparagowo - szpinakowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa szparagowo - szpinakowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa szparagowo - szpinakowa  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Krem z brokułów
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.

Czytaj więcej