Zupa szparagowo - szpinakowa

Autor: Izabella Kulińska

ratingratingratingratingrating

1

4 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

2 szklanki

2 sztuki

1 łyżka

4 szczypty

1 sztuka

3 szczypty

3 szczypty

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szparagi - użyj tylko dolnych części pędów, odłamanych mniej więcej w połowie długości - górne części wykorzystaj do sałatek albo innego dania. Szparagi umyj, pokrój na mniejsze kawałki, wrzuć do garna. Zalej ok. 700 ml wody i gotuj ok. 30 minut. Następnie zmiksuj blenderem a powstałą zawiesinę przetrzyj dokładnie przez sito - nie jest to łatwe, ale trzeba się pozbyć twardych włókien.

Krok 2

Przetarty płyn ponownie postaw na ogniu. Dodaj Bulionetkę i kostkę Knorr, zagotuj. Szpinak opłucz dokładnie, osącz i posiekaj. Dodaj do gorącej zupy, przykryj garnek i już nie gotuj.

Krok 3

Marchewkę oczyść, pokrój w drobną kostkę. Wrzuć na patelnię z rozpuszczonym masłem - oprósz solą, cukrem i dodaj przyprawę ognistą. Smaż na małym ogniu aż nieco zmięknie.

Krok 4

Bagietkę pokrój na ukośne , grube plastry. Opiecz w piekarniku albo na patelni grillowej. Zupę podawaj nalewając porcje na talerze, posypując podsmażoną marchewką i z dodatkiem grzanek.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa szparagowo - szpinakowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa szparagowo - szpinakowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa szparagowo - szpinakowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa szparagowo - szpinakowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa szparagowo - szpinakowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa szparagowo - szpinakowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa szparagowo - szpinakowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Pejzanka
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej