
Składniki
3 szczypty
3 szczypty
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżka
500 gramów
2 szklanki
2 sztuki
4 szczypty
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Szparagi - użyj tylko dolnych części pędów, odłamanych mniej więcej w połowie długości - górne części wykorzystaj do sałatek albo innego dania. Szparagi umyj, pokrój na mniejsze kawałki, wrzuć do garna. Zalej ok. 700 ml wody i gotuj ok. 30 minut. Następnie zmiksuj blenderem a powstałą zawiesinę przetrzyj dokładnie przez sito - nie jest to łatwe, ale trzeba się pozbyć twardych włókien.
Krok 2
Przetarty płyn ponownie postaw na ogniu. Dodaj Bulionetkę i kostkę Knorr, zagotuj. Szpinak opłucz dokładnie, osącz i posiekaj. Dodaj do gorącej zupy, przykryj garnek i już nie gotuj.
Krok 3
Marchewkę oczyść, pokrój w drobną kostkę. Wrzuć na patelnię z rozpuszczonym masłem - oprósz solą, cukrem i dodaj przyprawę ognistą. Smaż na małym ogniu aż nieco zmięknie.
Krok 4
Bagietkę pokrój na ukośne , grube plastry. Opiecz w piekarniku albo na patelni grillowej. Zupę podawaj nalewając porcje na talerze, posypując podsmażoną marchewką i z dodatkiem grzanek.

Dobra rada:
Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej