
Składniki
400 gramów
200 mililitrów
1 szczypta
2 szczypty
2 szczypty
1 sztuka
2 łyżki
100 gramów
3 sztuki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ma smak wakacji i kolor letniej trawy. Jest gęsta, można jeść
Krok 2
ją samą, ale w paryskim bistro dostaniesz do niej grzanki
Krok 3
z kozim serem. Pycha!
Krok 4
Uwaga na początek: zupę cały czas gotuj bez pokrywki
Krok 5
– jeśli ją przykryjesz, straci soczysty zielony kolor. W garnku
Krok 6
stop masło, wrzuć sałatę i duś 3 minuty. Nie przykrywaj!
Krok 7
Dodaj bób i połowę fasolki, wlej bulion, zagotuj. Zmniejsz
Krok 8
ogień, gotuj 20 minut. Resztę fasoli ugotuj w wodzie
Krok 9
posolonej solą morską. Zupę zmiksuj „żyrafą”, dodaj
Krok 10
śmietanę, gotuj jeszcze przez chwilę. Przypraw do smaku.
Krok 11
Ugotowaną fasolkę pokrój na centymetrowe kawałeczki,
Krok 12
dodaj do zupy. Posyp czerwoną cebulą.

Dobra rada:
Nie gotuj bobu dłużej niż przez 15 minut – inaczej straci on swoje wartości odżywcze i wyjątkowy smak.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej