
Składniki
1 sztuka
225 mililitrów
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zagotuj pół litra wody, wrzuć kostkę rosołową, wymieszaj trzepaczką i gotuj minutę. Do dużego garnka włóż brokuły i ziemniaki, zalej połową bulionu, wymieszaj, zagotuj. Po chwili dodaj pozostały bulion, gotuj w odkrytym garnku około 7 minut, a gdy warzywa będą miękkie, zmiksuj zupę za pomocą „żyrafy", czyli blendera. Migdały upraż na złoto na suchej patelni, stale mieszając drewnianą łyżką, aby się nie przypaliły. Do zupy wlej śmietanę, wymieszaj, gotuj minutę. Jeśli trzeba, przypraw do smaku. Wlej do kokilek, wsyp migdały. Możesz posypać szczypiorkiem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej