
Składniki
1 sztuka
225 mililitrów
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zagotuj pół litra wody, wrzuć kostkę rosołową, wymieszaj trzepaczką i gotuj minutę. Do dużego garnka włóż brokuły i ziemniaki, zalej połową bulionu, wymieszaj, zagotuj. Po chwili dodaj pozostały bulion, gotuj w odkrytym garnku około 7 minut, a gdy warzywa będą miękkie, zmiksuj zupę za pomocą „żyrafy", czyli blendera. Migdały upraż na złoto na suchej patelni, stale mieszając drewnianą łyżką, aby się nie przypaliły. Do zupy wlej śmietanę, wymieszaj, gotuj minutę. Jeśli trzeba, przypraw do smaku. Wlej do kokilek, wsyp migdały. Możesz posypać szczypiorkiem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej