Maczanka krakowska – po krakowsku: co to jest?
Aromatyczne mięso, świeże pieczywo i najlepsze dodatki – czego chcieć więcej? Maczanka krakowska jawi się tutaj jako danie, które zasmakuje każdemu koneserowi mięsa oraz mięsnego rodzaju kanapek. A jeśli zastanawiacie się, maczanka po krakowsku co to takiego, to przychodzimy z pomocą!
Maczanka krakowska – co to takiego?
Pewnie niejeden raz słyszeliście to określenie i zastanawiacie się „maczanka krakowska co to jest”? Otóż jest to jeden z pierwszych polskich street foodów! Jego historia sięga czasów przedwojennych i łączy w sobie szarpaną wieprzowiną z dodatkiem klasycznych ogórków kiszonych. A wszystko to zamknięte w chrupiącej bułce. Trochę odpowiedź na amerykańskie burgery, trochę mała Polska na talerzu.
Zdecydowanie warto chociaż raz w życiu spróbować prawdziwej i najlepszej maczanki krakowskiej – szczególnie tej z krakowskiego Kazimierza!
Maczanka krakowska – jak przygotować?
Do jej potrzebowania będziecie musieli przygotować dobrze usmażone mięso z łopatki wieprzowej lub karkówki, a także świeży chleb lub bułka i ulubione dodatki – najlepiej ma się w towarzystwie ogórków kiszonych, musztardy oraz czosnku. Wszystko musicie dokładnie ze sobą połączyć: najpierw musztarda na dolnej części bułki, potem szarpana wieprzowina, a na górze ogórki kiszone. I można pałaszować! Tak przygotowaną maczankę po krakowsku zdecydowanie odświeży Wam lekka orientalna sałatka lub marynowane pieczarki. To kiedy zamieniacie się w szefa kuchni i przygotowujecie maczankę krakowską? Powodzenia w eksperymentowaniu!
Komentarze (0)