
Składniki
500 gramów
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
200 gramów
1 sztuka
250 mililitrów
1 opakowanie
1 opakowanie
4 kilogramy
3 sztuki
1 szczypta
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Filet z ulubionej ryby ( ja używam dorsza lub mintaja) świeży (umyj i pokrój w dużej kawałki)lub mrożony( rozmróź i pokrój w duże kawałki). Rybę posól i popierz i skrop z sosem z cytryny z obu stron.
Krok 2
Przygotuj ciasto naleśnikowe: mąka, woda, szczypta soli, żółtko i oddzielni ubite białko na sztywno ( nie dodawaj jajka w całości ! Odstaw do lodówki na 10 minut.
Krok 3
Rybę obtaczaj najpierw w mące !, następnie w cieście naleśnikowym. Smaż w głębokim oleju na złoty kolor.
Krok 4
Rybę podaję z pieczonymi ziemniakami posypanymi solą , pieprze,bazylią, oregano i co tam jeszcze znajdę w szafce :) Na talerzu układam kilka upieczonych ziemniaków, kawałek świeżej ryby prosto z patelni, rybę dookoła polewam masłem czosnkowym ( 3 łyżki masła, 3 ząbki czosnku, sól, pieprz, bazylia, zioła prowansalskie podsmażam na patelni). Dla ozdoby układam kawałki cytryny i świeża bazylię :) Smacznego !
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej