
Składniki
450 gramów
1.3 szklanki
3 sztuki
1.3 szklanki
2 szklanki
3 łyżeczki
300 mililitrów
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
8 łyżek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej (oprocz śmietanki). Rozmrozić szpinak i odsączyć na sitku. Można też lekko wycisnąć w ściereczkę.
Krok 2
Zmiksować jajka z cukrem na puszystą masę. Srużką wlewać powoli olej ciągle miksując. Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Po połączeniu wszystkich składników dodać szpinak i wymieszać delikatnie łyżką.
Krok 3
Tortownicę o wymiarach 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia (tylko dno). Boki tortownicy wysmarować masłem i poruszyć mąką. Przelać do niej ciasto. Piec w temperaturze 175 stopni około 60 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka.
Krok 4
Ciasto wyjąć z piekarnika i wystudzić. Poziomo odciąć nożem wierzch ciasta (ok 1/3) i pokruszyć. Odłożyć do miseczki. Składniki do nasączenia wymieszać i gotowym pączek nasączyć ciasto.
Krok 5
Ubić śmietankę kremówkę, pod koniec dodając śmietan-fixy i cukier wanilinowy. Można dodać ciut cukru pudru (wersja dla łasuchów).
Krok 6
Gotowy krem wyłożyć na ciasto. Wierzch posypać pokruszonym ciastem i pestkami granatu lekko dociskając. Ciasto wstawić do lodówki na 2-3 godziny.
Krok 7
Smacznego :)

Dobra rada:
Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcej