Ciasto "leśny mech" przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ciasto "leśny mech"

Autor: Justyna Sankiewicz

ratingratingratingratingrating

1

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

450 gramów

1.3 szklanki

3 sztuki

1.3 szklanki

2 szklanki

3 łyżeczki

300 mililitrów

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

8 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej (oprocz śmietanki). Rozmrozić szpinak i odsączyć na sitku. Można też lekko wycisnąć w ściereczkę.

Krok 2

Zmiksować jajka z cukrem na puszystą masę. Srużką wlewać powoli olej ciągle miksując. Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Po połączeniu wszystkich składników dodać szpinak i wymieszać delikatnie łyżką.

Krok 3

Tortownicę o wymiarach 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia (tylko dno). Boki tortownicy wysmarować masłem i poruszyć mąką. Przelać do niej ciasto. Piec w temperaturze 175 stopni około 60 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka.

Krok 4

Ciasto wyjąć z piekarnika i wystudzić. Poziomo odciąć nożem wierzch ciasta (ok 1/3) i pokruszyć. Odłożyć do miseczki. Składniki do nasączenia wymieszać i gotowym pączek nasączyć ciasto.

Krok 5

Ubić śmietankę kremówkę, pod koniec dodając śmietan-fixy i cukier wanilinowy. Można dodać ciut cukru pudru (wersja dla łasuchów).

Krok 6

Gotowy krem wyłożyć na ciasto. Wierzch posypać pokruszonym ciastem i pestkami granatu lekko dociskając. Ciasto wstawić do lodówki na 2-3 godziny.

Krok 7

Smacznego :)

Justyna Sankiewicz

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto "leśny mech" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto "leśny mech" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto "leśny mech" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto "leśny mech" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto "leśny mech" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto "leśny mech" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto "leśny mech" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciasto "leśny mech" - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej