
Składniki
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżka
1 sztuka
1 łyżka
1 sztuka
1 sztuka
4 sztuki
0.5 kilograma
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Groch i grzyby namocz oddzielnie na około 12 godzin. Ugotuj również oddzielnie, w tej wodzie, w której były namaczane.
Krok 2
Kapustę myjemy, siekamy, wrzucamy na gotującą wodę. Po ponownym zagotowaniu odcedzamy, kapustę wrzucamy ponownie do garnka, gotujemy z suszonymi jarzynami na niewielkiej ilości wody (1 szklanka max.) pod uchyloną przykrywką. Najlepiej, aby była to woda spod grzybów.
Krok 3
Na patelni szklimy cebulę, dodajemy ją oraz łyżkę masła do kapusty
Krok 4
Groszek miksujemy, dorzucamy do kapusty. Doprowadzamy do wrzenia i chwilę gotujemy.
Krok 5
Lekko zakwaszamy sokiem z cytryny, dorzucamy posiekane grzyby oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Przyprawiam do smaku.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Bulionetka warzywna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPodobne przepisy
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej