Wigilijna kapusta z groszkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl

Wigilijna kapusta z groszkiem

Autor: wally

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

1 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

4 sztuki

0.5 kilograma

1 łyżka

1 sztuka

1 łyżka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Groch i grzyby namocz oddzielnie na około 12 godzin. Ugotuj również oddzielnie, w tej wodzie, w której były namaczane.

Krok 2

Kapustę myjemy, siekamy, wrzucamy na gotującą wodę. Po ponownym zagotowaniu odcedzamy, kapustę wrzucamy ponownie do garnka, gotujemy z suszonymi jarzynami na niewielkiej ilości wody (1 szklanka max.) pod uchyloną przykrywką. Najlepiej, aby była to woda spod grzybów.

Krok 3

Na patelni szklimy cebulę, dodajemy ją oraz łyżkę masła do kapusty

Krok 4

Groszek miksujemy, dorzucamy do kapusty. Doprowadzamy do wrzenia i chwilę gotujemy.

Krok 5

Lekko zakwaszamy sokiem z cytryny, dorzucamy posiekane grzyby oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Przyprawiam do smaku.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wigilijna kapusta z groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wigilijna kapusta z groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wigilijna kapusta z groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wigilijna kapusta z groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wigilijna kapusta z groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wigilijna kapusta z groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wigilijna kapusta z groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej