Zupa - krem z cukinii z nutką tymianku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa - krem z cukinii z nutką tymianku

Autor: Edyta Chojnowska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
7 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

34 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

18 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

0.5 sztuki

1 sztuka

2 łyżki

500 mililitrów

1 pęczek

5 sztuk

4 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cukinię myjemy, kroimy wzdłuż na pół, wydrążamy pestki, następnie kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w piórka, por w krążki, pomidor obieramy, wydrążamy miąższ, kroimy w kosteczkę.

Krok 2

Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy por i cebulę, podsmażamy do miękkości (nie przypiekamy), dodajemy cukinię, wyciśnięty czosnek, sól, pieprz i smażymy do miękkości cukinii od czasu do czasu mieszając. Pod koniec smażenia, dodajemy posiekaną pietruszkę i listki tymianku, pomidora, następnie całość zalewamy gorącym bulionem przygotowanym z wrzątku i Bulionem na włoszczyźnie Knorr i dusimy ok 5-7 minut.

Krok 3

Gotowe danie miksujemy blenderem, dodajemy 4 łyżki śmietanki. Zupa gotowa:)

Edyta Chojnowska

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa - krem z cukinii z nutką tymianku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa - krem z cukinii z nutką tymianku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa - krem z cukinii z nutką tymianku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa - krem z cukinii z nutką tymianku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa - krem z cukinii z nutką tymianku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa - krem z cukinii z nutką tymianku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa - krem z cukinii z nutką tymianku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa - krem z cukinii z nutką tymianku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Zupa toskańska
czas przygotowania
48 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej