Zupa - krem z cukinii z nutką tymianku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa - krem z cukinii z nutką tymianku

Autor: Edyta Chojnowska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
7 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

34 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

18 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

0.5 sztuki

1 sztuka

2 łyżki

500 mililitrów

1 pęczek

5 sztuk

4 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cukinię myjemy, kroimy wzdłuż na pół, wydrążamy pestki, następnie kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w piórka, por w krążki, pomidor obieramy, wydrążamy miąższ, kroimy w kosteczkę.

Krok 2

Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy por i cebulę, podsmażamy do miękkości (nie przypiekamy), dodajemy cukinię, wyciśnięty czosnek, sól, pieprz i smażymy do miękkości cukinii od czasu do czasu mieszając. Pod koniec smażenia, dodajemy posiekaną pietruszkę i listki tymianku, pomidora, następnie całość zalewamy gorącym bulionem przygotowanym z wrzątku i Bulionem na włoszczyźnie Knorr i dusimy ok 5-7 minut.

Krok 3

Gotowe danie miksujemy blenderem, dodajemy 4 łyżki śmietanki. Zupa gotowa:)

Edyta Chojnowska

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa - krem z cukinii z nutką tymianku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa - krem z cukinii z nutką tymianku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa - krem z cukinii z nutką tymianku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa - krem z cukinii z nutką tymianku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa - krem z cukinii z nutką tymianku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa - krem z cukinii z nutką tymianku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa - krem z cukinii z nutką tymianku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa - krem z cukinii z nutką tymianku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej