Szybki makaron serowy: przepis | Przepisy.pl pixel

Szybki makaron serowy

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

heart
5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

80 osób wydrukowało

Pobierz pdf

368 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

250 gramów

150 gramów

2 sztuki

2 łyżki

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zamrożony szpinak połam na mniejsze kawałki, włóż do garnka i podgrzewaj na niewielkim ogniu do momentu rozmrożenia, mieszając co chwilę. W drugim naczyniu doprowadź wodę z solą do wrzenia, wrzuć makaron i ugotuj zgodnie ze wskazówkami podanymi na opakowaniu.

Krok 2

Cebulę pokrój w krążki i podsmaż na patelni na rozgrzanym oleju około kilka minut aż będzie rumiana. Odstaw na chwilę patelnię z palnika. Następnie wlej 150ml ciepłej wody, dodaj kostkę Knorr oraz sól i pieprz. Wymieszaj i zdejmij z ognia.

Krok 3

Ugotowany i dobrze odcedzony makaron przełóż do dużej miski. Dodaj szpinak, bulion z cebulą i połowę startego sera. Wszystko lekko wymieszaj i przełóż do naczynia żaroodpornego.

Krok 4

Ułożone w naczyniu składniki posyp pozostałym serem, włóż do nagrzanego piekarnika i zapiekaj w 240 stopniach przez 5-7 minut tak, by widoczny na wierzchu ser zdążył się rozpuścić i lekko zarumienić.

przepisy.pl

Dobra rada:

Gotowane danie posyp ulubionymi posiekanymi świeżymi ziołami np. świeżą natką pietruszki lub zieloną cebulką. Zapiekankę możesz podawać również z sałatką.

1

Opinie o przepisie

  • Maciej

    Maciej , 06.02.2025

    Szybko się robi, a danie jest pyszne. Dodaję jeszcze pomidory suszone.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szybki makaron serowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szybki makaron serowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szybki makaron serowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szybki makaron serowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szybki makaron serowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szybki makaron serowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szybki makaron serowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szybki makaron serowy  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szybki makaron serowy Szybki makaron serowy

Szybki makaron z serem to potrawa, która łączy prostotę przygotowania z naprawdę spektakularnym efektem kulinarnym. Pachnący szpinak, złociste krążki cebuli i ciągnący się żółty ser połączone z makaronem – to jest smaczne zestawienie, które naprawdę warto poznać! Jeśli znudziły cię typowe receptury na zapiekankę z sosem poznaj nasz przepis na szybki makaron z serem, by zobaczyć, że drobne zmiany w kuchennych nawykach są w stanie zrobić naprawdę dużą różnicę.

Dla kogo?

Szybki przepis na makaron z serem to idealne rozwiązanie dla wszystkich wielbicieli dań makaronowych, którzy cenią prostotę i nie chcą spędzać zbyt dużo czasu w kuchni. Nie musisz jednak obawiać się, że makaron serowy będzie mdły. Obecność przypraw, cebuli, warzywnego bulionu i startego sera gwarantuje idealne wyważenie smaków.

Na jaką okazję?

Szybki makaron z serem zapiekany w piekarniku możesz przygotować zawsze, kiedy brakuje ci natchnienia, a domownicy zaczynają dopytywać, co smacznego zaserwujesz dziś na obiad. To doskonałe danie na co dzień, gdy gotowanie musisz wpleść między inne obowiązki.

Czy wiesz, że?

Makaron fettuccine przyjmuje kształt długich i wąskich wstążek. Z powodzeniem możesz go zastąpić także innymi odmianami np. kokardkami lub grubszymi rurkami. Pamiętaj, aby przed zapiekaniem makaron ugotować al dente, dzięki czemu po wyjęciu z piekarnika zachowa swoją jędrność i oryginalny kształt.

Dla urozmaicenia:

W przypadku tej potrawy sprawdzi się większość gatunków żółtego sera. Skosztuj sosu z dodatkiem aromatycznego i bardziej wyrazistego cheddara, który na gorąco smakuje wprost fantastycznie. Jeśli masz ochotę na danie z mięsnym akcentem, przed zamieszaniem składników dodaj cienkie, zasmażone na chrupko plastry boczku. Smacznego!