Makaron razowy - przepis: serowy z warzywami | Przepisy.pl pixel

Serowy makaron razowy z pieprzem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

heart
182 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

16 osób wydrukowało

Pobierz pdf

59 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 opakowanie

1 opakowanie

80 gramów

60 gramów

500 mililitrów

120 gramów

1 sztuka

2 sztuki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zacznij od zmielenia pieprzu. W naczyniu miksującym zmiksuj opakowanie pieprzu Knorr 10s/obr. 9. Przełóż do małego słoiczka i zakręć szczelnie.

Krok 2

płucz naczynie miksujące, wlej 550ml wody i gotuj 10min/100C/obr. 1. Dodaj makaron i gotuj zgodnie z czasem podanym na opakowaniu producenta 100C/obroty wsteczne/obr.1

Krok 3

Makaron odcedź w przystawce Varoma. Skrop oliwą i odstaw.

Krok 4

Ser, cebulę i czosnek pokrój w mniejsze kawałki. Jarmuż umyj i porwij. Do naczynia miksującego włóż cebulę wraz z czosnek, wlej 2 łyżki oliwy i duś 3min/120C/obr.1. Dodaj jarmuż i dalej duś 1min/120C/obr.1

Krok 5

Wlej 500ml wody lub bulionu. Dodaj sery, Fix Knorr i całość zagotuj 5min/100C/obr.2. Dodaj makaron i całość wymieszaj 1min/obroty wsteczne/obr.1. Od razu podawaj posypany wcześniej przygotowanym świeżo mielonym czarnym pieprzem

przepisy.pl

Dobra rada:

Część jarmużu możesz odłożyć aby posypać nim danie. Świetnie smakuje z prażonymi migdałami.

 

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Serowy makaron razowy z pieprzem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Serowy makaron razowy z pieprzem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Serowy makaron razowy z pieprzem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Serowy makaron razowy z pieprzem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Serowy makaron razowy z pieprzem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Serowy makaron razowy z pieprzem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Serowy makaron razowy z pieprzem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Serowy makaron razowy z pieprzem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Serowy makaron razowy z pieprzemSerowy makaron razowy z pieprzem

Oto proste danie o wyjątkowo głębokim smaku: serowy makaron razowy z pieprzem. Czasem naprawdę niewiele trzeba, by wyczarować niebanalną potrawę. Makaron nie wydaje się szczególnie stylowy? Wystarczy dodać do niego świeżo mielony pieprz i wyraziste w smaku sery – będzie pysznie! O prezencję całości zadba intensywnie zielony jarmuż.

Dla kogo?

Serowe dodatki są dla Was punktem obowiązkowym większości posiłków? W tym przepisie na makaron razowy z pieprzem ich nie zabraknie! Przyjemnie ciągnący się cheddar został połączony z wykwitną gorgonzolą.

Na jaką okazję?

Potrawa nie potrzebuje mięsa, by nadawała się do podania, gdy spodziewacie się gości. Dzięki serowemu makaronowi z pieprzem łatwo będzie trafić w kulinarne upodobania biesiadników.

Czy wiesz, że?

Razowy makaron serowy najlepiej smakuje ugotowany al dente. Podczas degustacji powinien delikatnie chrupać.

Dla urozmaicenia:

Do serowego sosu nadają się też inne rodzaje makaronu niż razowy, przede wszystkim tagliatelle oraz spaghetti.