Tarta z brokułami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tarta z brokułami

Autor: Marta

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

21 osób wydrukowało

Pobierz pdf

34 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 sztuki

100 gramów

100 mililitrów

3 sztuki

2 sztuki

150 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piekarnik rozgrzać do 200°C. Formę do tart posmarować masłem i wyłożyć na niej ciasto francuskie – dociśnij brzegi.

Tarta z brokułami - Krok 1

Krok 2

W garnku zagotować osoloną wodę, brokuł opłukać i podzielić na różyczki, wrzucić na wrzącą wodę i gotować przez kilku minut (3 minuty wystarczą). Następnie brokuły odsączyć, przełożyć do foremki z ciastem francuskim.

Tarta z brokułami - Krok 2

Krok 3

Jajka zmiksować, sól, pieprz i szczyptę gałki muszkatołowej, obie śmietany oraz 100 g startego żółtego sera i wymieszać. Sosem zalać brokuły i posypać pozostałym serem.

Tarta z brokułami - Krok 3

Krok 4

Tartę wstawić do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 35-40 minut, aż tarta ładnie się zarumieni.

Tarta z brokułami - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tarta z brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tarta z brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tarta z brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tarta z brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tarta z brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tarta z brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tarta z brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tarta z brokułami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej