
Składniki
1 sztuka
2 sztuki
100 gramów
100 mililitrów
3 sztuki
2 sztuki
150 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Piekarnik rozgrzać do 200°C. Formę do tart posmarować masłem i wyłożyć na niej ciasto francuskie – dociśnij brzegi.

Krok 2
W garnku zagotować osoloną wodę, brokuł opłukać i podzielić na różyczki, wrzucić na wrzącą wodę i gotować przez kilku minut (3 minuty wystarczą). Następnie brokuły odsączyć, przełożyć do foremki z ciastem francuskim.

Krok 3
Jajka zmiksować, sól, pieprz i szczyptę gałki muszkatołowej, obie śmietany oraz 100 g startego żółtego sera i wymieszać. Sosem zalać brokuły i posypać pozostałym serem.

Krok 4
Tartę wstawić do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 35-40 minut, aż tarta ładnie się zarumieni.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej