Tarta z brokułami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tarta z brokułami

Autor: Marta

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

26 osób wydrukowało

Pobierz pdf

46 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 sztuki

100 gramów

100 mililitrów

3 sztuki

2 sztuki

150 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piekarnik rozgrzać do 200°C. Formę do tart posmarować masłem i wyłożyć na niej ciasto francuskie – dociśnij brzegi.

Tarta z brokułami - Krok 1

Krok 2

W garnku zagotować osoloną wodę, brokuł opłukać i podzielić na różyczki, wrzucić na wrzącą wodę i gotować przez kilku minut (3 minuty wystarczą). Następnie brokuły odsączyć, przełożyć do foremki z ciastem francuskim.

Tarta z brokułami - Krok 2

Krok 3

Jajka zmiksować, sól, pieprz i szczyptę gałki muszkatołowej, obie śmietany oraz 100 g startego żółtego sera i wymieszać. Sosem zalać brokuły i posypać pozostałym serem.

Tarta z brokułami - Krok 3

Krok 4

Tartę wstawić do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 35-40 minut, aż tarta ładnie się zarumieni.

Tarta z brokułami - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tarta z brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tarta z brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tarta z brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tarta z brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tarta z brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tarta z brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tarta z brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tarta z brokułami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej