Jak przekroić biszkopt? Jak go przeciąć?
Własnoręczne wykonanie tortu to gwarancja dobrego smaku, ale jak przekroić biszkopt, żeby zachwycał również wyglądem? To z pewnością największa obawa przed jego upieczeniem. Nawet najlepszy krem i dodatki nie uratują tortu, jeśli w jednym miejscu będzie ich za mało, a w innym zbyt dużo. Poza tym uformowanie zgrabnego wypieku z krzywych części będzie dość trudne. Jak przeciąć biszkopt, żeby niczym nie różnił się od tego z cukierni i stał się idealnym punktem kulminacyjnym każdego przyjęcia? Podpowiadamy!
Idealne ciasto na biszkopt sekretem łatwiejszego krojenia
Zanim zabierzecie się za techniki krojenia biszkoptu, najpierw trzeba go upiec. Jest to bardziej wymagające ciasto od innych, dlatego warto znać wszystkie tajniki jego wykonywania. Biszkopt powinien być gładki, składniki sypkie należy zatem przed użyciem przesiać przez sito. Pożądaną konsystencję uzyskacie wówczas, gdy wszystkie produkty będą mieć temperaturę pokojową. Ciasto wyrabia się dość energicznie, ale i delikatnie. Czas pieczenia nie powinien przekraczać 40 minut, a w trakcie nie należy otwierać piekarnika. Ta czynność doprowadzi bowiem do opadnięcia ciasta. Upieczony biszkopt dobrze jest upuścić na podłogę z wysokości ok. 30 cm. Schłodzone ciasto jest gotowe do krojenia.
Jak przeciąć biszkopt, żeby go nie postrzępić?
Duży obszar ciasta do przekrojenia stanowi nie lada wyzwanie. Jak równo przekroić biszkopt? Oczywiście można użyć do tego specjalnego urządzenia wyposażonego w żyłkę, przeznaczonego właśnie do tego celu. Jednak z racji tego, że tortów nie pieczemy codziennie, zazwyczaj nie jest to standardowe wyposażenie każdej kuchni. Można świetnie sobie poradzić, wykorzystując zwykłą nitkę. W ten sposób uzyskacie równe części bez obawy, że ciasto się rozerwie lub postrzępi. Jak przekroić biszkopt nitką? Pierwszy krok to nacięcie brzegów nożem, nie przekraczając głębokości 1-2 cm. W te właśnie nacięcia włóżcie nitkę, skrzyżujcie ją i zdecydowanym ruchem pociągnijcie oba końce.
Czy kształt biszkoptu ma wpływ na technikę przekrawania?
Torty można przygotować w różnych kształtach, nie zawsze są okrągłe. Jak przekroić prostokątny biszkopt? Czy w takim wypadku technika krojenia jest inna? Różni się jedynie sposobem nacięcia. Okrągły biszkopt najlepiej ponacinać dookoła. Prostokątny zaś wystarczy naciąć w czterech miejscach. Nitki używamy wówczas jak noża – przesuwając ją raz w jedną, a raz w drugą stronę. Inną metodą jest wbijanie na wybranej wysokości dookoła biszkoptu wykałaczek. Mając zaznaczoną linię cięcia, łatwiej jest prowadzić nóż tak, aby uzyskać dwie równe części.
Większy tort – więcej słodkiej przyjemności!
Nie zawsze będzie potrzeba, żeby przecinać biszkopt tylko na dwie części. Jeśli chcecie przełożyć go kremem kilkakrotnie, trzeba wykonać więcej cięć. Jak przekroić biszkopt na 3 części? Żeby mieć pewność, że blaty będą identycznej wysokości, zetnijcie wierzch w przypadku, gdy podczas pieczenia wytworzyła się górka. Następnie możecie wspomóc się zwykłą linijką. Zmierzcie wysokość biszkopta, a następnie wartość podzielcie na trzy. Dokładnie tyle cm powinien mieć każdy blat. Wykonajcie nacięcia w wyznaczonych miejscach. Dalej możecie posłużyć się nitką, którą wykonacie równe cięcie. Mając tę najtrudniejszą część za sobą, można myśleć o przełożeniu kremem i dekoracjach końcowych.
W jaki sposób przełożyć pocięty biszkopt?
Smak kremu zależy od waszych upodobań. Oprócz niego można dołożyć także owoce lub konfiturę. Najczęściej to te najprostsze nadzienia smakują najlepiej. Torcik z bitą śmietaną i serkiem mascarpone nie wymaga wielu składników, a wręcz rozpływa się w ustach. Z biszkopta wcale nie musi powstawać jedynie tort. Lekki biszkopt z jabłkami lub placek z galaretką to również propozycje pysznych deserów, a ich wykonanie nie wymaga krojenia biszkopta na pół. Bez względu na to, w jakiej formie podacie biszkopt i na ile części go pokroicie, jego puszyste ciasto w połączeniu z delikatnymi dodatkami z pewnością zrobią furorę!
Komentarze (0)