Makaron zapiekany z jabłkami i cynamonem - słodki | Przepisy.pl pixel

Słodki makaron z jabłkami i cynamonem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

28

heart
8 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

143 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

247 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

350 gramów

1 kilogram

0.6 szklanki

1 łyżeczka

4 łyżki

3 sztuki

1 szklanka

2 łyżeczki

1 łyżka

1 szczypta

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj we wrzącej, osolonej wodzie, odcedź, zahartuj i odstaw do wystygnięcia.

Słodki makaron z jabłkami i cynamonem - Krok 1

Krok 2

Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w cienkie plasterki. Surowe jajka rozetrzyj z cukrem, dodaj namoczone wcześniej rodzynki, cukier waniliowy i cynamon.

Słodki makaron z jabłkami i cynamonem - Krok 2

Krok 3

Wymieszaj ze śmietaną, ugotowanym i ostudzonym makaronem oraz pociętymi w kawałki jabłkami.

Słodki makaron z jabłkami i cynamonem - Krok 3

Krok 4

Foremkę do zapiekania wysmaruj tłuszczem i oprósz obficie bułką tartą. Przełóż do środka przygotowany makaron z jabłkami i posmaruj po wierzchu masłem.

Słodki makaron z jabłkami i cynamonem - Krok 4

Krok 5

Piecz przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. Podawaj na gorąco.

Słodki makaron z jabłkami i cynamonem - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Słodki makaron z jabłkami i cynamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Słodki makaron z jabłkami i cynamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Słodki makaron z jabłkami i cynamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Słodki makaron z jabłkami i cynamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Słodki makaron z jabłkami i cynamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Słodki makaron z jabłkami i cynamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Słodki makaron z jabłkami i cynamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Słodki makaron z jabłkami i cynamonem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Słodki makaron z jabłkami i cynamonemSłodki makaron z jabłkami i cynamonem

Niezwykle prosta propozycja, która nie wymaga dużego nakładu pracy – przedstawiamy przepis na zapiekany makaron z jabłkami! To danie aż się prosi, aby dodać do niego szczypty rozgrzewającego cynamonu – to jedno z najlepszych smakowych połączeń.

Dla kogo?

Dla dużych i dla małych! Słodki makaron z jabłkami i cynamonem skutecznie przywoła wspomnienia z dzieciństwa u tych pierwszych – a stworzy je u drugich.

Na jaką okazję?

Doskonała przekąska na leniwe, jesienne lub zimowe wieczory. Do tego wesoło trzaskający w kominku ogień, gorące kakao – brzmi naprawdę super!

Czy wiesz, że?

Cynamonowiec obejmuje ponad 250 gatunków drzew i krzewów.

Dla urozmaicenia:

Choć w podanym przepisie sugerujemy użycie makaronu świderki, to równie dobrze sprawdzą się jego inne rodzaje.