PRZEPISY.PL

Słodki makaron z jabłkami i cynamonem

  • 90
  • 4
  • Łatwe
  • 0
0
osób dodało do Mniamlisty

Składniki

  • makaron świderki350 g
  • kwaśne jabłka1 kg
  • cukier0.6 szklanki
  • cukier wanilinowy1 łyżeczka
  • rodzynki4 łyżki
  • jajko3 szt
  • śmietana1 szklanka
  • cynamon2 łyżeczki
  • bułka tarta1 łyżka
  • masło2 łyżki
  • Krok 1

    Makaron ugotuj we wrzącej, osolonej wodzie, odcedź, zahartuj i odstaw do wystygnięcia.
  • Krok 2

    Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w cienkie plasterki. Surowe jajka rozetrzyj z cukrem, dodaj namoczone wcześniej rodzynki, cukier waniliowy i cynamon.
  • Krok 3

    Wymieszaj ze śmietaną, ugotowanym i ostudzonym makaronem oraz pociętymi w kawałki jabłkami.
  • Krok 4

    Foremkę do zapiekania wysmaruj tłuszczem i oprósz obficie bułką tartą. Przełóż do środka przygotowany makaron z jabłkami i posmaruj po wierzchu masłem.
  • Krok 5

    Piecz przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. Podawaj na gorąco.

Komentarze (0)

Podobne przepisy:

908
osób dodało do Mniamlisty
60''
4
Łatwe
500
osób dodało do Mniamlisty
60''
4
Łatwe
2
osoby dodały do Mniamlisty
90''
4
Łatwe
8
osób dodało do Mniamlisty
30''
5
Łatwe