
Składniki
350 gramów
1 kilogram
0.6 szklanki
1 łyżeczka
4 łyżki
3 sztuki
1 szklanka
2 łyżeczki
1 łyżka
1 szczypta
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron ugotuj we wrzącej, osolonej wodzie, odcedź, zahartuj i odstaw do wystygnięcia.

Krok 2
Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w cienkie plasterki. Surowe jajka rozetrzyj z cukrem, dodaj namoczone wcześniej rodzynki, cukier waniliowy i cynamon.

Krok 3
Wymieszaj ze śmietaną, ugotowanym i ostudzonym makaronem oraz pociętymi w kawałki jabłkami.

Krok 4
Foremkę do zapiekania wysmaruj tłuszczem i oprósz obficie bułką tartą. Przełóż do środka przygotowany makaron z jabłkami i posmaruj po wierzchu masłem.

Krok 5
Piecz przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. Podawaj na gorąco.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Słodki makaron z jabłkami i cynamonem
Niezwykle prosta propozycja, która nie wymaga dużego nakładu pracy – przedstawiamy przepis na zapiekany makaron z jabłkami! To danie aż się prosi, aby dodać do niego szczypty rozgrzewającego cynamonu – to jedno z najlepszych smakowych połączeń.
Dla kogo?
Dla dużych i dla małych! Słodki makaron z jabłkami i cynamonem skutecznie przywoła wspomnienia z dzieciństwa u tych pierwszych – a stworzy je u drugich.
Na jaką okazję?
Doskonała przekąska na leniwe, jesienne lub zimowe wieczory. Do tego wesoło trzaskający w kominku ogień, gorące kakao – brzmi naprawdę super!
Czy wiesz, że?
Cynamonowiec obejmuje ponad 250 gatunków drzew i krzewów.
Dla urozmaicenia:
Choć w podanym przepisie sugerujemy użycie makaronu świderki, to równie dobrze sprawdzą się jego inne rodzaje.